Ελληνοτουρκικά: «Casus belli» και για την Κρήτη – Πώς ερμηνεύει η Αθήνα τις απειλές της Άγκυρας

Ως μία ακόμη απόδειξη του ανοιχτά επιθετικού χαρακτήρα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας αναδεικνύει η Αθήνα τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αφορμής πολέμου (casus belli) σε περίπτωση χρήσης του νόμιμου δικαιώματος της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο στο τραπέζι,

πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι σταθερά η Αθήνα επιφυλάσσεται να ασκήσει αυτό το νόμιμο δικαίωμα οποιαδήποτε χρονική στιγμή επιλέξει και σε όποιο σημείο της επικράτειάς της θεωρεί. Η ανακίνηση του συγκεκριμένου θέματος αποδίδεται από την Αθήνα στα σταθερά παιχνίδια που παίζει η Αγκυρα με το βλέμμα στραμμένο, όχι μόνο προς την Ελλάδα και τη Δύση, αλλά και το εσωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα περνάει μια εξαιρετικά δύσκολη φάση, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την αγορά F-16 προχωρούν με εξαιρετικά αργό ρυθμό. Αν στις δηλώσεις Τσαβούσογλου προστεθούν και εκείνες του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καθίσταται σαφές ότι απλά το περιβάλλον ρητορικών απειλών κατά της ελληνικής κυριαρχίας δεν τροποποιείται.

Στις τουρκικές απειλές απάντησε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η τακτική των απειλών και των προκλήσεων στην οποία επιδίδεται η Τουρκία είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μη συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά».

«Εχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας δυνατότητα σε τέτοιο βαθμό που να μην αισθανόμαστε απειλή από κανέναν», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με την ευκαιρία της επίσκεψής του χθες στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στα Χανιά. Τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιθεώρησε αεροσκάφη τύπου VIPER και F-16 και συνομίλησε με το προσωπικό, συνόδευε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Θεμ. Μπουρολιάς.

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Αρναούτης υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο». Με αφορμή τις απειλές του κ. Τσαβούσογλου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι πρόκειται για τον αξιωματούχο της ίδιας χώρας, που ενώ απειλεί ανοιχτά με πόλεμο την Ελλάδα, ζητεί παράλληλα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

«Είναι απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το διεθνές δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ενδεικτικά.

kathimerini.gr

The post Ελληνοτουρκικά: «Casus belli» και για την Κρήτη – Πώς ερμηνεύει η Αθήνα τις απειλές της Άγκυρας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα