Ένας καταρράκτης στην Κρήτη ανάμεσα στους πιο εντυπωσιακούς της Ελλάδας

Στην Ελλάδα, τη χώρα του απερίγραπτου και πηγαίου κάλλους δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι καταρράκτες, φυσικοί και τεχνητοί, που συνθέτουν εντυπωσιακά μέρη. Ανάμεσά τους βρίσκεται κι ένας, σε φαράγγι της Κρήτης.

Θαυμάζοντάς τους, αισθάνεσαι πρωταγωνιστής σε παραμύθι, όπου νεράιδες και μυθικά πλάσματα ξεπροβάλλουν. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, μερικούς από τους πιο αξιοθαύμαστους καταρράκτες που κρύβει μέσα της η ευλογημένη αυτή χώρα!

1. Ρίχτη, Νομός

Λασιθίου

Στην Κρήτη, το νησί με το ξεχωριστό κάλλος, την άγρια ομορφιά και την πλούσια γεωμορφολογία, δεν θα ήταν δυνατόν να λείπουν οι καταρράκτες. Στα βόρεια του Νομού Λασιθίου, ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία, βρίσκεται το Φαράγγι του Ρίχτη. Το μονοπάτι που το διασχίζει, με συνολική διαδρομή 3 χλμ περίπου, ξεκινάει βορειοανατολικά από το χωριό Έξω Μουλιανά και φτάνει στη βραχώδη παραλία του Ρίχτη, ανατολικά από το χωριό Καλαβρός. Το φαράγγι, το οποίο αποτελεί ένα κρατικό προστατευμένο πάρκο, συγκεντρώνει τα νερά του υψώματος Δρυμιάς του όρους Ορνό μέσω δύο ρεμάτων, του Λαχανά και των Μέσα Μουλιανών, τα οποία συνενώνονται στην αρχή του μονοπατιού. Στη διαδρομή, η οποία ξεκινά από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά, θα συναντήσετε μια όαση με πλούσια βλάστηση από πλατάνια, φασκομηλιές, πικροδάφνες, άγρια μούρα, τοπικά λουλούδια, αρωματικά και βότανα, τοπικά είδη πεταλούδων, μικρά ερπετά, πουλιά και μικρά θηλαστικά. Το ειδυλλιακό τοπίο συμπληρώνεται από τις πέτρινες γέφυρες και τους νερόμυλους πριν καταλήξετε στον καταρράκτη του Ρίχτη, ύψους 20 μέτρων, που σχηματίζει μια σαγηνευτική λιμνούλα στη βάση του. Ολοκληρώνοντας την πορεία σας, έξω από το φαράγγι θα συναντήσετε τη βοτσαλωτή παραλία του Ρίχτη! Και για να μην σας αφήσουμε με την απορία, λοιπόν, η λέξη ρίχτης σημαίνει «καταρράκτης» στο Κρητικό ιδίωμα.

2. Έδεσσα

Στην Έδεσσα, τη φημισμένη αυτή πόλη για τους καταρράκτες της που δημιουργήθηκαν με φυσικό τρόπο, έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό που έπληξε την γύρω περιοχή κατά τον 14ο αιώνα, θα συναντήσετε ένα ξεχωριστό γεωπάρκο με λιθόστρωτα δρομάκια και πέτρινα γεφύρια στα βορειοανατολικά της. Στο σύνολό τους είναι 12 καταρράκτες, αλλά μόνοι οι 4 είναι ορατοί στους επισκέπτες, ενώ τους υπόλοιπους κρύβει η πλούσια βλάστηση. Φυσικός δημιουργός τους είναι ο ποταμός Εδεσσαίος, τα νερά του οποίου διασχίζουν την πόλη προτού χυθούν ορμητικά στους καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος και πιο εκθαμβωτικός καταρράκτης, ο Κάρανος, ξεχύνεται με δύναμη από ύψος 70 μέτρων, δημιουργώντας ένα πυκνό σύννεφο από σταγονίδια.

3. Μακεδονία, Όλυμπος, καταρράκτης Ορλιάς

Στον Όλυμπο, τον τόπο με τις ψηλές κορυφές και τα αλπικά οροπέδια που οι θεοί επέλεξαν να κατοικήσουν, και όχι τυχαία, φτάνοντας στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού θα συναντήσετε κατάφυτα φαράγγια και τρεχούμενα νερά.

Το ρέμα του Ορλιά, στην περιοχή του χωριού Βροντού, σχηματίζει ένα μοναδικό σκηνικό με τους καταρράκτες. Από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου φτάνετε σε μόλις λίγα λεπτά στον πρώτο καταρράκτη, ενώ, συνεχίζοντας την πορεία δίπλα στη ρεματιά για μια ώρα περίπου μέχρι τον Κόκκινο Βράχο με τον μεγάλο καταρράκτη, θα αντικρύσετε μια ασύλληπτη ομορφιά. Εάν επιλέξετε να βουτήξετε και στα παγωμένα νερά, θα αισθανθείτε αθάνατοι, αποτελώντας κομμάτι της μυθολογίας.

4. Νέδα, Ηλεία/Μεσσηνία, Πελοπόννησος

Στο πέρασμα της Νέδας, του ποταμού στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, διασχίζει ένα φαράγγι με στενά περάσματα και σημεία με καταρράκτες, όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες. Τον μεγαλύτερο καταρράκτη θα βρείτε κοντά στη Φιγαλεία. Κι αν δεν είστε φυσιολάτρες, θα γίνετε, μιας και στη διαδρομή θα συναντήσετε μοναδικό τοπίο με γεφύρια και καταρράκτες, νερόμυλους, πλούσια βλάστηση, σπήλαια και λίμνες με κρυστάλλινα νερά. Ωστόσο, για να περιληφθείτε στους “προνομιούχους” που απολαμβάνουν τη Νέδα πλήρως, χρειάζεται αρκετή πεζοπορία. Η διάσχιση του φαραγγιού της συνήθως είναι διήμερη, απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και γίνεται με συνοδούς. Αν προτιμάτε, όμως, μια απλούστερη εξόρμηση, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα τμήμα της κατεβαίνοντας από το χωριό Φιγαλία έως το πετρογέφυρο, περπατώντας ακολούθως δυτικά για 15 λεπτά και φθάνοντας σταδιακά στους δύο καταρράκτες και στις λίμνες τους, μέσα από ξύλινα γεφυράκια.

5. Πολυλίμνιο, Μεσσηνία

Νομίζατε ότι η Μεσσηνία είναι ξακουστή μόνο για το λάδι της; Η απαράμιλλη ομορφιά της περιοχής συντίθεται από πληθώρα τοπίων. Κεντρικά του νομού Μεσσηνίας, κοντά στο χωριό Χαραυγή (34 χλμ. από την Καλαμάτα), κρύβεται ένα από αυτά, ένα παραμυθένιο και ονειρικό σκηνικό με λίμνες και καταρράκτες από τα νερά που διέρχονται μέσα από το φαράγγι του Πολυλιμνίου. Ακολουθώντας τη διαδρομή προς τη λίμνη Κάδη, θα συναντήσετε έναν ειδυλλιακό καταρράκτη που ρίχνει τα νερά του από ύψος 25 μέτρων.

6. Παλαιοκαρυά, Τρίκαλα

Στην καρδιά της Θεσσαλίας, προς τα ορεινά χωριά των Τρικάλων, μπορείτε να θαυμάσετε μια ξεχωριστή ομορφιά στη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς, όπου ρέουν τα κρυστάλλινα νερά του μικρού ποταμού Παλαιοκαρίτη. Το μονότοξο επιβλητικό πέτρινο γεφύρι μήκους 26 μέτρων στέκεται εκεί από τον 16ο αιώνα, πλαισιώνεται από δύο τεχνητούς καταρράκτες, ενώ ο καταρράκτης πίσω από το γεφύρι έχει ύψος 12 μέτρων και το νερό που πέφτει συνθέτει ένα μαγευτικό τοπίο που δεν αφήνει κανένα επισκέπτη ασυγκίνητο.

7. Ήπειρος, Τζουμέρκα, Θεοδώριανα

Στο χωριό Θεοδώριανα στα Τζουμέρκα, από όποια γωνιά κι αν θέλετε να θαυμάσετε το τοπίο, θα δείτε νερά να κυλάνε από παντού, τα οποία αναβλύζουν από τις τουλάχιστον 50 πηγές που υπάρχουν στα γύρω βουνά. Λίγο πριν από την είσοδο του χωριού, ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί προς το ρέμα του Μάρκου για 40 λεπτά περίπου, θα συναντήσετε ένα ειδυλλιακό τοπίο με τις αλλεπάλληλες λιμνούλες στη διαδρομή. Στην αντίθετη πορεία, οι καταρράκτες της Σούδας, τους οποίους θα συναντήσετε σε 15 μόλις λεπτά από το τέλος του χωριού, ρέουν ορμητικά από ύψος 25 μέτρων.

8. Καρπενήσι, «Πάντα Βρέχει»

Ένα θαύμα της φύσης θα συναντήσετε στον νομό Ευρυτανίας και δεν είναι άλλο από το φαράγγι “Πάντα Βρέχει”, μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά ή διαφορετικά Στουρνάρα, νότια του νομού. Προσβάσιμο ολόχρονα, στο Καρπενήσι, βρισκόμενοι στην καρδιά της Κεντρικής Ελλάδας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Πάντα Βρέχει, όπου θα συναντήσετε ένα παραμυθένιο σκηνικό. Απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο με την πλούσια πανίδα, έχετε τη δυνατότητα να ακολουθήσετε δύο διαδρομές που καταλήγουν σε ένα εντυπωσιακό θέαμα. Η ξεχωριστή δε ονομασία δεν είναι τυχαία, αφού σε μία περιοχή του φαραγγιού που φτάνει τα 80 μέτρα, παγωμένα νερά προερχόμενα από το βουνό της Καλιακούδας, στην προσπάθειά τους να ενωθούν με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού, βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας μοναδικούς καταρράκτες. Ωστόσο, το μεγάλο ύψος τους δεν επιτρέπει να έχουν συνεχή και συμπαγή ροή, αλλά δημιουργείται μία μεγάλη ακτίνα με μικρές και μεγάλες σταγόνες, σχηματίζοντας συνεχή τεχνητή βροχή. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, το σκηνικό είναι μαγευτικό και άκρως εντυπωσιακό.

9. Κύθηρα, Μυλοπόταμος

Και τι δεν έχουν τα Κύθηρα (ή Τσιρίγο, αν προτιμάτε) να προσφέρουν στον επισκέπτη, ο οποίος σαγηνεύεται από την ομορφιά και τη μοναδικότητα που διαθέτει κάθε αξιοθέατο του νησιού. Στο χωριό Μυλοπόταμος βρίσκεται ένα από αυτά, και θα το συναντήσετε ακολουθώντας την πινακίδα που αναγράφει τους καταρράκτες της περιοχής. Μέσα σε μια διαδρομή με πλατάνια και τρεχούμενα νερά θα καταλήξετε στον καταρράκτη με το όνομα «Νεράιδα» ή «Φόνισσα» που πέφτει από μήκος 20 μέτρων σχηματίζοντας μια λίμνη, στην οποία μπορείτε να κολυμπήσετε, αν είστε θαρραλέοι! Συνεχίζοντας την πεζοπορία παραπέρα από τον καταρράκτη θα συναντήσετε τους εγκαταλελειμμένους νερόμυλους και μικρότερες λιμνούλες που συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι.

10. Ρόδος, Κοιλάδα με τις πεταλούδες

Το ξακουστό νησί των Ιπποτών, μέσα στην πληθώρα ξεχωριστών τοπίων που διαθέτει, από την καστροπολιτεία μέχρι την Ακρόπολη της Λίνδου, εντάσσει στην παλέτα του και τους μικρούς καταρράκτες στην Κοιλάδα με τις πεταλούδες, συμπληρώνοντας τον πίνακα ζωγραφικής του! Βορειοδυτικά της Ρόδου, λοιπόν, 5χλμ νοτιοανατολικά του χωριού Θεολόγος, υπάρχει ένας μοναδικός βιότοπος σε έκταση 600 στρεμμάτων που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Στην Κοιλάδα φιλοξενείται ένα σπάνιο είδος πεταλούδας, η Panaxia Quadripunctaria. Η βόλτα στο δάσος θα σας αναζωογονήσει, αφού το τοπίο με τις σπάνιες πεταλούδες, την πλούσια χλωρίδα, τα μονοπατάκια, τους μικρούς καταρράκτες, τις λίμνες και τα ξύλινα γεφύρια είναι μοναδικό, συνιστώντας ένα ζωντανό μουσείο της φύσης!

11. Ξάνθη, Λειβαδίτης

Στο χωριό Λειβαδίτης 50χλμ βορειοδυτικά της Ξάνθης, κρύβεται ένας θησαυρός, αφού εκεί στέκει αγέρωχος ο ψηλότερος καταρράκτης των Βαλκανίων, γνωστός ως καταρράκτης του Λειβαδίτη ή Τραχωνίου. Τα απότομα νερά που πέφτουν από ύψος 40 μέτρων κάνουν τον καταρράκτη ορμητικό και θορυβώδη, λόγω βαρύτητας. Το χωριό βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά την Σταυρούπολη, στα όρια των Νομών Ξάνθης και Καβάλας. Για να φτάσετε στον καταρράκτη πρέπει να ακολουθήσετε ένα ορειβατικό μονοπάτι που ξεκινάει απ’ το χωριό σε υψόμετρο 1.260 μέτρων και καταλήγει στα 860 μέτρα. Η διαδρομή στο σηματοδοτημένο μονοπάτι θα σας ανταμείψει, είτε προτιμήσετε την πεζοπορία είτε την ποδηλασία, φτάνοντας τελικά στον πανέμορφο καταρράκτη. Δίπλα απ’ το χωριό “ξεχύνεται” το δάσος της Χαϊντούς με το Αρκουδόρεμα, μία δασική περιοχή, μνημείο της φύσης, με πολλά δέντρα άνω των 250 χρόνων. Ακολουθώντας το χαραγμένο μονοπάτι των 4χλμ μέσα σε μια κατάφυτη διαδρομή που ξεκινά από το Δασικό Χωριό του Ερύμανθου, θα φτάσετε στην κορυφή του Γυφτόκαστρου στα 1.745 μέτρα, από όπου θα έχετε πανοραμική θέα προς τη Βουλγαρία.

Μοναδικοί θησαυροί και θαύματα της φύσης κρύβονται σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Άλλοι φημισμένοι, κι άλλοι καλά φυλαγμένοι που φανερώνονται στους ψαγμένους ταξιδευτές, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο και να περιηγηθούν ακόμη και σε δύσβατα μονοπάτια, για να τους ανακαλύψουν, όλοι αποτελούν μέρος του τουριστικού παζλ που σχηματίζει την ομορφιά της Ελλάδας!

feelhellas.com

The post Ένας καταρράκτης στην Κρήτη ανάμεσα στους πιο εντυπωσιακούς της Ελλάδας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα