«Ενεργοποίηση» τελών κυκλοφορίας με τον μήνα: Τι πληρώνουν όσοι κάνουν άρση ακινησίας – Παραδείγματα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Xωρίς κάποια χρηματική «ποινή» όπως ίσχυε προηγούμενα χρόνια, εκείνοι που θα θελήσουν να βάλουν σε κίνηση τα αυτοκίνητά τους θα πληρώσουν για κάθε μήνα κυκλοφορίας ποσό αντίστοιχο στο 1/12 της ετήσιας αξίας τους.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να προχωρήσουν

σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα. Μόλις δημοσιευτεί σε ΦΕΚ αναμένεται να ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ ώστε να μπορέσουν όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους.

Η διαδικασία για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπορούν με αίτηση στην ειδική πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος. Αφού γίνει ψηφιακά διασταύρωση για το αν το όχημα είναι ασφαλισμένο υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας. Με την καταβολή των δωδεκατημορίων των ετησίων τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης γίνεται η επανατοποθέτηση των πινακίδων και πλέον το αυτοκίνητο βγαίνει στο δρόμο.
Να σημειωθεί ότι η άρση της ακινησίας των οχημάτων θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους και για όσο διάστημα οριστεί αρχικά. Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία.

Τι πληρώνει όποιος κάνει άρση ακινησίας

Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα:

Έστω Ε.Ι.Χ., με αναλογούντα ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, το οποίο τελεί σε ακινησία. Ο ιδιοκτήτης /κάτοχος αυτού επιθυμεί να άρει την ακινησία του για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Το ποσό που οφείλει να πληρώσει, πριν την θέση σε κίνηση του οχήματός του, είναι 120 ευρώ Χ 3/12 =30 ευρώ.ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών (Ιούλιο και Αύγουστο) θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ (2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ εάν θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

Το κόστος των τελών κυκλοφορίας

Αναλογικά, το ίδιο ισχύει και για τα τέλη κυκλοφορίας για οχήματα που είναι αγορασμένα μετά το 2006 και οι τιμές τους διαμορφώνονται ως εξής:

Από 1.072 κ.ε. έως 1.357 κ.ε. – 135 ευρώ

Από 1.358 κ.ε. έως 1548 κ.ε. – 255 ευρώ

Από 1.549 κ.ε. έως 1.738 κ.ε. – 280 ευρώ

Από 1.739 κ.ε. έως 1.928 κ.ε. – 320 ευρώ

Από 1.929 κ.ε. έως 2.357 κ.ε. – 690 ευρώ

Από 4.001 κ.ε. και άνω -1.380 ευρώ

Εάν κάποιος μετά την παρέλευση του διαστήματος που έχει πληρώσει, δεν καταθέσει και πάλι τις πινακίδες τότε το πρόστιμο θα είναι βαρύ, ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Πηγή: enikonomia.gr

The post «Ενεργοποίηση» τελών κυκλοφορίας με τον μήνα: Τι πληρώνουν όσοι κάνουν άρση ακινησίας – Παραδείγματα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα