«Ένιωσα ότι ανοίγει το σπίτι στα δύο» | «Πρόσφυγες» από το Αρκαλοχώρι στα Χανιά μετά τον σεισμό

| Πρόσφυγες

Στο σπίτι της κόρης τους, στα Χανιά, φιλοξενούνται εδώ και 10 μέρες ο Ηλίας και η Μπέτυ Τριχάκη, καθώς ο καταστροφικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο σπίτι τους, στο Αρκαλοχώρι. Ο Ηλίας Τριχάκης και η σύζυγός του, Μπέτυ, μίλησαν στο zarpanews.gr για τα όσα έζησαν αλλά και για την επόμενη μέρα του σεισμού ενώ ο εγγονός τους Αλέξανδρος, περιγράφει πώς βιώσαν τον

σεισμό οι μαθητές της γ΄δημοτικού.

«Νιώσαμε το σπίτι να σηκώνεται»

«Εγώ με την σύζυγο καθόμασταν και πίναμε καφέ. Εγώ καθόμουν σε μία πολυθρόνα και η σύζυγος ήταν στην κουζίνα. Ακούστηκε μια δυνατή βοή, η οποία συνοδευόταν από φοβερή σκόνη. Ξαφνικά νιώσαμε το σπίτι να σηκώνεται από κάτω προς τα πάνω, σε τέτοιο βαθμό που ένιωσα ότι σε κάποια φάση ξεπέρασα το 1G γιατί η καρέκλα μου σε κάποια φάση σηκώθηκε από το έδαφος  1-2 πόντους, δηλαδή πέταξα» τονίζει ο κ. Ηλίας.

«Εγώ είδα ένα φλυτζάνι καφέ να φεύγει από τα χέρια του και να προσγειώνεται πάνω στον καναπέ (…) Πέφτανε πράγματα από παντού» συμπληρώνει η κα Μπέτυ.

Παλιός και έμπειρος καπετάνιος ο κ. Ηλίας, σημειώνει: «Εγώ λόγω επαγγέλματος τα είχα 400, ήξερα ακριβώς τι συμβαίνει. Είδα το σπίτι να μαζεύεται προς τα πάνω και σε κάποια φάση να αρχίσει να ανοίγει στα δύο. Ο θόρυβος που γινόταν ήταν τρομακτικός. έπεφταν τα πάντα, τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Δηλαδή το σπίτι κουνιόταν προς τα πάνω και λίγο δυτικά. Περάσανε περίπου 20 δευτερόλεπτα που γινόταν αυτό. Μετά όταν άρχισε να καθίζει το σπίτι κινήθηκε ανατολικά. Κι εκεί ήταν το αποκορύφωμα, εκεί δεν έμεινε τίποτα όρθιο.

Έπεφταν κάδρα, πίνακες, βιβλιοθήκες, έσπασε όλη η συλλογή της Μπέτυς από πορσελάνες, κρύσταλα, μουράνο, που μάζευε από 20 χρονών.

«Μόλις σταμάτησε εμείς φύγαμε αμέσως. Πήραμε τις σκούπες και ανοίγαμε δρόμο για να περάσουμε. Μετά έπρεπε να ελέγξουμε την σκάλα ότι είναι ασφαλής, 35 σκαλοπάτια. Κατεβήκαμε κάτω και δεν ξαναμπήκαμε στο σπίτι. Απλά πράγματα. Ήταν τα κλειδιά ευτυχώς απ’ έξω, τα πήραμε και δρόμο για Χανιά» εξηγεί: «Τώρα ακόμα είναι όλα στο πάτωμα».

«Φοβηθήκατε;» τον ρωτάμε και μας απαντά πως: «Φοβήθηκα ότι θα πέσει το σπίτι. Το ένιωσα ότι ανοίγει το σπίτι στα δύο. Διότι υπήρχε ένας συνδυασμός σκόνης και βοής, σαν να ακούγονται τα στούκας τα γερμανικά που βομβαρδίζανε, σε πιάνει τρόμος.

«Τα περισσότερα παιδιά έκλαιγαν»

Ευτυχισμένος στο σπίτι των θείων του αλλά με νοσταλγία για τους φίλους και το σχολείο του, ο 8χρονος Αλέξανδρος θυμάται την ώρα του σεισμού: «Ήμασταν στο σχολείο και εκείνη την ώρα κάναμε Γλώσσα. Άρχισαν κι έπεφταν σοβάδες, φοβηθήκαμε πολύ, νομίζαμε οτι γκρεμίζεται το σχολείο. Ήταν τα περισσότερα παιδιά κλαμμένα. Η κυρία άρχισε να μας λέει βγείτε έξω, βγείτε έξω. Κάτσαμε λίγο στις κερκίδες να δούμε τι θα γίνει και μετά φύγαμε.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν, το σχολείο έχει κριθεί ακατάλληλο και αναμένεται να μεταφερθούν εκεί, αίθουσες κοντέινερς.

«Θα μας αποζημιώσουν ή θα μείνουν εξαγγελίες»

«Η πολιτεία κινήθηκε γρήγορα, σίγουρα έγιναν και λάθη αλλά η αλήθεια είναι πως υπήρξε εξαρχής μεγάλη κινητοποίηση. Από την πρώτη στιγμή, πυροσβεστική, στρατός, εθελοντές, δήμος, περιφέρεια. Ποτέ δεν το περίμενα» τονίζει ο κ. Ηλίας ενώ η κα Μπέτυ συμπληρώνει: «Το θέμα τώρα είναι αυτά που εξαγγείλανε θα γίνουν; Ή θα μείνουν εξαγγελίες;

«Έχουμε απλώσει στρώματα κάτω»

«Εμείς με αυτά που θα μας δώσουν θα μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε το σπίτι μας; Θα προλάβουμε; Θα φτάσουν τα χρήματα; Εμείς τώρα ήρθαμε εδώ, το παιδί μας, μας φιλοξενεί, έχουμε απλώσει στρώματα κάτω, δεν είναι ό,τι καλύτερο αλλά τουλάχιστον έχουμε ένα κεραμίδι πάνω απ΄το κεφάλι μας.» τονίζει η κα Μπέτυ, εξηγώντας πως δεκάδες οικογένειες έχουν καταφύγει σε σπίτια συγγενών και φίλων, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος:

«Σήμερα λένε ότι είναι στις σκηνές 30, 50, 70 άνθρωποι. Μα όλοι οι άλλοι, εμείς, δεν πρέπει να γυρίσουμε στα σπίτια μας; Εμείς όπως και πάρα πολλοί άλλοι, απλά φιλοξενούμαστε. Αλλά τι θα γίνει; Δεν πρέπει να πάμε στις περιουσίες μας.

Πραγματικά αναρωτιέμαι μήπως κάναμε λάθος που φύγαμε από εκεί και ελαχιστοποιούμε το πρόβλημα; Δηλαδή εμείς τώρα, 10 άτομα, όλη η οικογένεια, ενώ έχουμε υποστεί καταστροφή, δεν φαινόμαστε μέρος της ζημιάς. Δεν έχουμε πάει στην ουρά για να πάρουμε ένα πιάτο φαγητό. Και σαν εμάς εγώ ξέρω πάρα πολλούς. Όπως εμείς κοιμόμαστε τέσσερα άτομα στα στρώματα, έτσι άλλοι κοιμούνται σε ένα δωμάτιο ολόκληρες οικογένειες» παρατηρεί.

«Νεκρή πόλη το Αρκαλοχώρι»

Αυτό που τους φοβίζει περισσότερο είναι το μέλλον της περιοχής τους, καθώς, όπως μας λένε «Αυτή τη στιγμή το Αρκαλοχώρι είναι μια νεκρή πόλη. Τα σχολεία έχουν κλείσει, είναι ακατάλληλα και πιθανόν να μην ξανανοίξουν, τα μαγαζιά κλειστά, συνεργεία περνούν και κάνουν προσωρινούς ελέγχους. Εμάς το σπίτι βγήκε μη κατοικίσιμο. Το χωριό είχε στηθεί χάρη στην συνεργασία και στην εθελοντική προσφορά συλλόγων και φορέων. Θα μπορέσει να ξαναγίνει;» διερωτάται η κα Μπέτυ.

«Κουνιόταν η γη 4 μήνες»

Ο κ. Ηλίας, κάνει λόγο για ένα «ιστορικό σεισμικό γεγονός λόγω του μικρού εστιακού βάθους». Παράλληλα τονίζει πως αυτό που δεν έχει προηγούμενο είναι οι χιλιάδες μικροσεισμοί το τελευταίο τετράμηνο αλλά και οι συνεχείς μετασεισμοί που σημειώθηκαν στην περιοχή.

«Μεγάλο λάθος το αεροδρόμιο»

Όπως πιστεύει, «η περιοχή είναι η πλέον ακατάλληλη για αεροδρόμιο. Από κάτω υπάρχει ρήγμα, τρία ρήγματα. Όταν ξυπνήσει το ένα, ενεργοποιούνται και τα άλλα. Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να γίνει εκεί το αεροδρόμιο, ήταν μεγάλο λάθος. Κανείς δεν ξέρει γιατί το κάνουν εκεί.

zarpanews.gr – Φανή Νικηφοράκη

The post «Ένιωσα ότι ανοίγει το σπίτι στα δύο» | «Πρόσφυγες» από το Αρκαλοχώρι στα Χανιά μετά τον σεισμό appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα