Επιδότηση παγίων δαπανών: Πώς θα «διαγράψουν» φόρους και εισφορές χιλιάδες επαγγελματίες

Ακόμη μία ευκαιρία θα έχουν χιλιάδες επαγγελματίες για να συμψηφίσουν τα «κουπόνια» που «ξέμειναν» στα χέρια τους από το πρόγραμμα για την «Επιδότηση Παγίων Δαπανών» με φορολογικές και ασφαλιστικές που θα προκύψουν έως τα μέσα της χρονιάς.

Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Εργασίας εξέδωσαν απόφαση με την απαραίτητη παράταση, καθώς δεν ήταν λίγοι οι δικαιούχοι που –ελέω αντικειμενικών συνθηκών- που δεν πρόλαβαν να αξιοποιήσουν τις επιταγές, τις οποίες είχαν εξασφαλίσει.

Αρκετές ήταν οι επιχειρήσεις που είχαν δικαίωμα σε «κουπόνια» τα οποία τους χορηγήθηκαν μέσω του προγράμματος

επιδότησης «παγίων δαπανών», αλλά δεν πρόλαβαν να τα συμψηφίσουν με τρέχουσες υποχρεώσεις τους ελέω καθυστερήσεων στην έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Η απόφαση για την παράταση των συμψηφισμών

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τους «μείνουν στα χέρια» καθώς η αρχική προθεσμία για την «εξαργύρωσή» τους έληγε στα τέλος της χρονιάς που μας πέρασε.

Έτσι, με την υπό στοιχεία ΓΔΟΥ1078/30.12.2021 (Β΄ 6367) Απόφαση, τροποποιήθηκε η αρχική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση, παρατείνοντας την ισχύ του καθεστώτος.

Συγκεκριμένα, τα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού προς τη φορολογική αρχή και τον e-ΕΦΚΑ, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2022, για όσες επιχειρήσεις δεν τα χρησιμοποίησαν στο σύνολό τους, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει ήδη υποβληθεί.

Πώς συμψηφίζονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές

Ειδικότερα, η ενίσχυση κατά το μέρος που αφορά δικαίωμα έκπτωσης από φορολογικές οφειλές, εφαρμόζεται ως έκπτωση από φορολογικές υποχρεώσεις των ετών 2021 και 2022, οι οποίες καθίστανται πληρωτέες από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 30ή Ιουνίου 2022, ενώ κατά το μέρος που αφορά κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό ενίσχυσης εντάσσεται ως πιστωτικό υπόλοιπο στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζεται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 έως και Μαΐου 2022.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών δεν αποδίδονται μετρητά με την κατάθεση χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά… voucher – με άλλα λόγια «κουπόνια» – τα οποία εξαργυρώνονται για την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, αλλά και την αποπληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Το ύψος της ενίσχυσης με «κουπόνια»

Η μέση ενίσχυση διαμορφώνεται στα 14.000 ευρώ περίπου, ενώ οι μισές επιχειρήσεις -από τους σχεδόν 30.000 δικαιούχους- λαμβάνουν ενίσχυση άνω των 3.720 ευρώ.

Ενδεικτικά, οι ΚΑΔ με το μεγαλύτερο συνολικό ποσό ενίσχυσης περιλαμβάνουν:

3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων10.356 επιχειρήσεις εστίασης4.019 επιχειρήσεις λιανεμπορίου1.272 επιχειρήσεις χονδρεμπορίου1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Πώς γίνεται η διαγραφή των φόρων

Η διαγραφή των φόρων γίνεται με τα εξής δύο βήματα:

Βήμα 1: Για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport», προσδιορίζοντας το ποσό που επιθυμεί να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών, από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων, ελέγχεται καθημερινά από την ΑΑΔΕ, με αυτοματοποιημένο τρόπο, εάν οι δικαιούχες επιχειρήσεις εμφανίζουν στο TAXIS οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν στο β΄ εξάμηνο του 2021.

Βήμα 2: Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει τέτοιες οφειλές, οι οφειλές αυτές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό επιδότησης παγίων δαπανών που δικαιούται η επιχείρηση, μέχρι την εξάντληση του ποσού αυτού.

Η πλατφόρμα «myBusinessSupport» παρέχει διαρκή ενημέρωση στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην επιδότηση παγίων δαπανών για τα εξής: το αρχικό ποσό που η επιχείρηση επέλεξε να διαθέσει για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών τις υποχρεώσεις που έχουν εξοφληθεί με το ποσό της επιδότησης παγίων δαπανών (είδος φόρου, χρόνος εξόφλησης) το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό προς εξόφληση φορολογικών οφειλών της επιχείρησης.

enikonomia.gr

The post Επιδότηση παγίων δαπανών: Πώς θα «διαγράψουν» φόρους και εισφορές χιλιάδες επαγγελματίες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα