«Έρχεται» το τζάκι- αερόθερμο | Πατέντα του ΤΕΙ Κρήτης

Τα «έξυπνα» ενεργειακά τζάκια, που βρίσκονται προς το παρόν σε ένα πρώτο πειραματικό στάδιο, είναι το πιο πρόσφατο επίτευγμα του Εργαστηρίου Αιολικής Ενέργειας της Σχολής Τεχνολόγων Εφαρμογών του ΤΕΙ Κρήτης. Την αποκάλυψη αυτή κάνει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» σήμερα ο επικεφαλής του εργαστηρίου, μηχανολόγος-καθηγητής Δημήτρης Χρηστάκης.

Με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά, με πιο ολοκληρωμένα συστήματα με ενσωματωμένο το αερόθερμο και σε σχέδια που είναι φτιαγμένα έτσι για να καλύπτουν τις ανάγκες διαφορετικών σπιτιών, τα «έξυπνα»

ενεργειακά τζάκια του ΤΕΙ Κρήτης είναι σε θέση να «θωρακίσουν» ενεργειακά ένα νοικοκυριό, εκμηδενίζοντας σε απόλυτο βαθμό τις ανάγκες του στη χρήση πετρελαίου θέρμανσης, για το οποίο μάλιστα ο γνωστός επιστήμονας λέει ότι «καίγοντάς το, διαπράττουμε οικολογικό έγκλημα»!

Βάζοντας πάντα στην πρώτη θέση με τις πιο συμφέρουσες λύσεις τη θέρμανση με τη χρήση του αερόθερμου, ο Δημήτρης Χρηστάκης τονίζει στη «Νέα Κρήτη» ότι το ενεργειακό τζάκι (και σε καμία περίπτωση το κλασικό) είναι μπροστά στο πετρέλαιο η δεύτερη καλύτερη εναλλακτική λύση για τα νοικοκυριά της Κρήτης. Ξεκαθαρίζει όμως ότι στην αγορά δεν έχει μπει ακόμα η «κουλτούρα» του ολοκληρωμένου ενεργειακού τζακιού-αερόθερμου, κάτι που επιχειρεί να κατασκευάσει τώρα το Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας του ΤΕΙ Κρήτης.

«Δεν υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να πας σε ένα μαγαζί και να αγοράσεις έτοιμο ένα ενεργειακό τζάκι-αερόθερμο. Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα αυτή η κουλτούρα του τζακιού-αερόθερμου. Αυτό είναι κάτι που αναπτύσσουμε σήμερα στο Εργαστήριό μας. Έτσι ώστε να μπορεί κάποιος εύκολα, χωρίς να κάνει πειράματα στο σπίτι του, να το πετύχει με την πρώτη και με ένα πολύ χαμηλό κόστος», όπως αποκαλύπτει ο μηχανολόγος-καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Δημήτρης Χρηστάκης.

«Εμείς, λοιπόν, κάνουμε προσομοίωση τέτοιων συστημάτων με τον υπολογιστή. Έχουμε σχεδιάσει μια σειρά τέτοια αερόθερμα, τα οποία προς το παρόν τα προσομοιώνουμε. Να σας πω ότι προσωπικά στο σπίτι μου έχω κατασκευάσει ένα τέτοιο σύστημα. Και χρησιμοποιώ δικά μου ξύλα. Και γενικά έχω χρόνια να χρησιμοποιήσω το πετρέλαιο θέρμανσης. Σχεδόν τίποτα δε μου στοιχίζει η θέρμανση στο σπίτι μου»…

Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι «ακόμα και αν αγοράζεις τα ξύλα, όταν έχεις ένα σωστό τζάκι, το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που έχει το πετρέλαιο θέρμανσης»…

Τα «έξυπνα» τζάκια του ΤΕΙ

Τα «έξυπνα» τζάκια του ΤΕΙ Κρήτης είναι τζάκια μέσα στα οποία υπάρχουν ήδη οι σωληνώσεις, μέσω των οποίων θα διοχετεύεται κατευθείαν ο ζεστός αέρας στο χώρο που θερμαίνουν. Ή θα μεταφέρουν το ζεστό αέρα μακριά, όπως στα υπνοδωμάτια και σε άλλους χώρους.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μεταφέρεται η θερμότητα με όσο γίνεται μικρότερες διατομές, έτσι ώστε να είναι εύκολα στην τοποθέτησή τους, χωρίς να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα. Αλλά για τον κόσμο θα ήθελα να πω ότι ακόμα και σε ένα τζάκι που δεν είναι από την αρχή κατασκευασμένο για να είναι ενεργειακό, θα μπορούν όσοι επιθυμούν να τοποθετούν κασέτες μέσα στο απλό τζάκι και να το μετατρέπουν σε ενεργειακό», σύμφωνα με τον Δημήτρη Χρηστάκη.

Τα βασικά στοιχεία των «έξυπνων» τζακιών είναι να προβλεφθούν οι σωστές διάμετροι των σωληνώσεων και να μελετηθούν οι ανεμιστήρες που θα μπουν πάνω, γιατί έτσι θα δώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

«Αυτή είναι η λύση που λέγεται «αερόθερμο του τζακιού» ή «καλοριφέρ με τη διασύνθεση του τζακιού». Γιατί κι έτσι μπορεί να γίνει. Ωστόσο, η φτηνότερη λύση δε θα πάψει ποτέ να είναι η αντλία θερμότητας. Διότι έχει πολύ μεγάλη απόδοση με πάρα πολύ καλή «συμπεριφορά»».

Η καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας

Ζητήσαμε από τον κ. Χρηστάκη να μας δώσει συγκεκριμένο παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας των νέων τζακιών-αερόθερμων με τα οποία και ασχολούμαστε εδώ στο ΤΕΙ έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, αρκεί να σας πω ότι ένα τζάκι μη ενεργειακό έχει μια εξοικονόμηση ενέργειας στην καύση του ξύλου που δεν ξεπερνάει το 10-15%. Όταν όμως το τζάκι είναι ενεργειακό, δηλαδή έχει τους αεραγωγούς με τον ανεμιστήρα του για να διοχετεύει το ζεστό αέρα στο χώρο, τότε η εξοικονόμηση ενέργειας (ή διαφορετικά η απόδοσή του) μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70% από την καύση του ξύλου»!

Πώς θα φτάσει στους ενδιαφερόμενους

Πώς όμως μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις νέες αυτές κατασκευές του ΤΕΙ Κρήτης; Ο Δημήτρης Χρηστάκης εξηγεί: «Έχουμε φτιάξει ένα τέτοιο τζάκι-αερόθερμο στο βιοκλιματικό σπίτι που έχουμε στο εργαστήριο. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να φτιαχτεί μια εφαρμογή στον υπολογιστή για τους ενδιαφερόμενους θέλει κάποια δουλειά και κάποιο χρονικό διάστημα. Κι αυτό διότι χρειάζεται μια μελέτη που να είναι πιο θεωρητική. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να πουλήσουμε οτιδήποτε.

Εμείς θα το βγάλουμε στο διαδίκτυο και, όποιος θέλει, θα ακολουθεί αυτούς τους κανόνες και θα κάνει τη δουλειά του. Και αν χρειάζεται κάποια μελέτη, κάποια υποστήριξη και επιπλέον δουλειά, θα είμαστε εκεί να τον βοηθήσουμε. Βέβαια, υλικό υπάρχει ήδη στο διαδίκτυο, αλλά δεν υπάρχει το υλικό εκείνο που θα δίνει απαντήσεις σε έναν κατασκευαστή για να μπορεί να δημιουργεί τζάκια που θα καλύπτουν διάφορες περιπτώσεις»…

«Όχι στην καύση του πετρελαίου»

Στο μεταξύ, ο καθηγητής-μηχανολόγος του ΤΕΙ Κρήτης είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την καύση του πετρελαίου.

«Εγώ είμαι κατά της χρήσης του πετρελαίου. Το πετρέλαιο είναι ένα τεράστιο μνημείο της φύσης. Και δεν είναι για να το καίμε. Μέσα στο πετρέλαιο υπάρχουν τόση γνώση και τέτοια υλικά, που μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε, που είναι μεγάλη ύβρης να το καίμε. Εκεί είναι πραγματικά η μεγάλη οικολογική καταστροφή. Γιατί, αν το συγκρίνει κανείς με τις ανεμογεννήτριες, μπορεί να πει ότι οι ανεμογεννήτριες είναι χάλυβας, χαλκός και έχει και πλαστικά, τα οποία ανακυκλώνονται. Το πετρέλαιο το έκαψες, τελείωσε. Αυτό που γίνεται δηλαδή… αυτοί οι άνθρωποι που βγαίνουν και κάνουν αυτά που κάνουν είναι το λιγότερο που μπορώ να πω βλάκες. Είναι άνθρωποι οι οποίοι αρνούνται τη γνώση»…

Πηγή: neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα