Έρευνα: Η COVID-19 θα είναι εποχική νόσος σαν τη γρίπη

Με τις πόλεις σε όλο τον κόσμο να μπαίνουν σε διαδοχικά lockdown εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων COVID-19, θα μπορούσε άραγε εν μέρει να φταίει η εποχικότητα; Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις λέει ΝΑΙ!

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται όμως το αν ο κορονοϊός αποδειχτεί όντως εποχικός; Υπάρχουν στοιχεία για το τι αναμένουν οι επιστήμονες

να συμβεί σε κάθε χώρα, ανάλογα με τη γεωγραφική της θέση και το κλίμα.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Bioinformatics, ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλλινόις απέδειξαν ότι τα κρούσματα COVID-19 και τα ποσοστά θνησιμότητας, μεταξύ άλλων επιδημιολογικών μετρήσεων, συσχετίζονται σημαντικά με τη θερμοκρασία και το γεωγραφικό πλάτος σε 221 χώρες.

Κορονοϊός: Η COVID-19 θα είναι εποχική σαν τη γρίπη

«Ένα συμπέρασμα είναι ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να είναι εποχική, όπως η γρίπη. Αυτό είναι πολύ κοντά με αυτό που πρέπει να περιμένουμε από εδώ και στο εξής, αφότου τα εμβόλια τιθασεύσουν αυτά τα πρώτα κύματα της COVID-19«, λέει ο Gustavo Caetano-Anollés, καθηγητής και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Η εποχική φύση των ιογενών ασθενειών είναι τόσο διαδεδομένη που έχει γίνει μέρος της γλώσσας μας. Για παράδειγμα, συχνά μιλάμε για την “εποχή της γρίπης” για να περιγράψουμε εκείνη τη χρονική ερίοδο του έτους με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης γρίπης. Νωρίς στην πανδημία, ερευνητές και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας είχαν πει ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να συμπεριφέρεται όπως και άλλοι κορονοϊοί, πολλοί από τους οποίους “αναδύονται” το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχαμε επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τη νόσο COVID-19, ειδικά σε παγκόσμια κλίμακα. Η έρευνα του καθηγητή Caetano-Anollés και των μαθητών του ήρθε να καλύψει αυτό το συγκεκριμένο κενό επιστημονικής γνώσης.

Πώς οι ερευνητές εξέτασαν το αν η COVID-19 θα είναι πλέον μια παγκόσμια εποχική νόσος

Πρώτον, οι ερευνητές κατέβασαν σχετικά επιδημιολογικά δεδομένα (επίπτωση της νόσου, θνησιμότητα, περιπτώσεις ανάκαμψης, ενεργά κρούσματα, ποσοστό διαγνωστικών τεστ και νοσηλεία) από 221 χώρες, μαζί με το γεωγραφικό πλάτος και μήκος της κάθε περιοχής, καθώς και την μέση θερμοκρασία τους. Άντλησαν δεδομένα από τις 15 Απριλίου 2020, επειδή αυτή η ημερομηνία αντιπροσωπεύει τη στιγμή που η εποχική διακύμανση της θερμοκρασίας είναι στο μέγιστο σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η ημερομηνία συνέπεσε επίσης με μια περίοδο κατά την πρώιμη φάση της πανδημίας, όταν τα κρούσματα COVID-19 κορυφώθηκαν παντού.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στατιστικές μεθόδους για να ελέγξει εάν οι επιδημιολογικές μεταβλητές συσχετίστηκαν με τη θερμοκρασία, το γεωγραφικό πλάτος και το μήκος. Η προσδοκία ήταν ότι οι θερμότερες χώρες -πιο κοντά στον ισημερινό- θα επηρεαστούν λιγότερο από την COVID-19.

«Πράγματι, η παγκόσμια επιδημιολογική μας ανάλυση έδειξε μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ θερμοκρασίας και επίπτωσης, θνησιμότητας, περιστατικών ανάκτησης και ενεργών κρουσμάτων. Η ίδια τάση βρέθηκε να ισχύει με το γεωγραφικό πλάτος, αλλά όχι με το μήκος, όπως περιμέναμε», λέει ο Caetano-Anollés.

Κορονοϊός: Άλλες παράμετροι, εκτός από το κλίμα, που καθορίζουν την εποχικότητά της COVID-19

Αν και η θερμοκρασία και το γεωγραφικό πλάτος συσχετίστηκαν αναμφισβήτητα με το πλήθος κρουσμάτων COVID-19, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το κλίμα είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε εποχιακά περιστατικά COVID-19 παγκοσμίως.

Στην μελέτη τους έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες τυποποιώντας ακατέργαστα επιδημιολογικά δεδομένα σε κατά κεφαλήν ποσοστά ασθενειών και προσδιορίζοντας για κάθε χώρα έναν δείκτη κινδύνου που αντικατοπτρίζει την ετοιμότητα του τοπικού συστήματος δημόσιας υγείας και τη συχνότητα εμφάνισης συννοσηρότητας στην κοινότητα. Η ιδέα ήταν ότι εάν η COVID-19 ανέβαινε σε χώρες με ανεπαρκείς πόρους ή υψηλότερα από το μέσο όρο ποσοστά διαβήτη, παχυσαρκίας ή γήρατος, ο δείκτης κινδύνου θα ήταν πιο σημαντικός σε σχέση με τη θερμοκρασία. Αλλά αυτό δεν συνέβη! Ο δείκτης δεν συσχετίστηκε καθόλου με αυτές τις μετρήσεις της COVID-19.

Προηγούμενη έρευνα του Caetano-Anollés και των συναδέλφων του προσδιόρισε τις περιοχές στο γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2, που υποβάλλονται σε γρήγορες μεταλλάξεις. Μερικές εξ αυτών φάνηκαν και στη νέα παραλλαγή του ιού από την Μ. Βρετανία. Άλλες γονιδιωματικές περιοχές είναι πιο σταθερές και δεν μεταλλάσσονται. Δεδομένου ότι παρόμοιοι κορονοϊοί παρουσιάζουν εποχιακές αυξήσεις στα ποσοστά μετάλλαξης, η ερευνητική ομάδα έψαχνε συνδέσεις μεταξύ των μεταλλάξεων στον κορονοϊό και της θερμοκρασίας, του γεωγραφικού πλάτους και του μήκους των τοποθεσιών από τις οποίες έγινε δειγματοληψία γονιδιωμάτων.

Κορονοϊός: Οι μεταλλάξεις του δεν επηρεάζονται από την γεωγραφία και το κλίμα – Το ίδιο συμβαίνει και με τη γρίπη

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός αλλάζει με τον δικό του ρυθμό και οι μεταλλάξεις του επηρεάζονται από παράγοντες διαφορετικούς από τη θερμοκρασία ή το γεωγραφικό πλάτος. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες, αλλά μπορούμε τώρα να πούμε ότι οι εποχιακές επιδράσεις είναι ανεξάρτητες από τη γενετική σύνθεση του ιού«, λέει ο Caetano-Anollés.

Οι ερευνητές λένε ότι το ίδιο μας το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να είναι εν μέρει υπεύθυνο για την εποχικότητα του κορονοϊού. Για παράδειγμα, η ανοσολογική αντίδρασή μας στη γρίπη μπορεί να επηρεαστεί από τη θερμοκρασία και τη διατροφή. Παράδειγμα είναι η βιταμίνη D, ενός κρίσιμου παράγοντα στην άμυνά μας. Με χαμηλότερη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεν παράγουμε αρκετή βιταμίνη D. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε το πώς η εποχικότητα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλληλεπιδρούν στην περίπτωση της COVID-19.

«Γνωρίζουμε ότι η γρίπη είναι εποχιακή και ότι κάνουμε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε το εμβόλιο για τη γρίπη για το επόμενο φθινόπωρο«, λέει ο Caetano-Anollés. “Όταν βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω πανδημίας, αυτό το διάλειμμα δεν υπάρχει. Ίσως αν μάθουμε πώς να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμήσουμε καλύτερα την COVID-19, ενώσω παλεύουμε να ανταποκριθούμε στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κορονοϊό».

Πηγή: iatropedia.gr

The post Έρευνα: Η COVID-19 θα είναι εποχική νόσος σαν τη γρίπη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα