Εύα Καϊλή: Οι “περίεργες” πολιτικές επιλογές της πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο

Εκτός ευρωκοινοβουλίου ετέθη η πρώην αντιπρόεδρός του, Εύα Καϊλή, η οποία συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή ως ύποπτη για δωροδοκία από το Κατάρ. Η κ. Καϊλή καθαιρέθηκε από αντιπρόεδρος, αν και παραμένει ευρωβουλευτής μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Η κ. Καϊλή και οι άλλοι τρεις προσωρινά κρατούμενοι για το σκάνδαλο θα παρουσιαστούν την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος το οποίο και

θα αποφασίσει για την περαιτέρω κράτησή της. Η ίδια εξακολουθεί να δηλώνει “αθώα”. Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η συμπεριφορά της, ήταν εκ των πραγμάτων “ύποπτη”.

Κατά την ευρωβουλεύτρια και μέλος της επιτροπής PEGA, Sophie In ‘t Veld, υπήρχαν πολλές φήμες που βούιζαν στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως η ίδια ανέφερε, “ταξιδέψαμε όλοι με τρένο από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο και μπορείτε να φανταστείτε τα αστεία που γίνονται για τις βαλίτσες που έχουμε μαζί μας και τι μπορεί να έχουν μέσα”.

Τα εν λόγω αστεία προέρχονται προφανώς από την πληροφορία ότι ο πατέρας της Καϊλή πιάστηκε με μια βαλίτσα λεφτά στο χέρι. Σύμφωνα με τη L’Echo ο πατέρας της Καϊλή τράπηκε σε φυγή αφού ένας συνεργός τον προειδοποίησε για την έρευνα εις βάρος του, ωστόσο δεν κατάφερε να διαφύγει.

Η Sophie In ‘t Veld δήλωσε πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, “αισθάνεται ναυτία”. Παράλληλα, όλοι οι ευρωβουλευτές έχουν πλέον γνώση της υπόθεσης.

Γεγονός είναι ότι η Εύα Καϊλή, ελέγχεται για μεγάλα ποσά, ενώ όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης, οι αρχές έχουν κατασχέσει ποσό που ξεπερνά το ενάμιση εκατομμύριο ευρώ από την ίδια και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι.

Παράξενη εκλογική συμπεριφορά

Η κ. Καϊλή είναι στην πολιτική όλη της τη ζωή. Το 1992, όταν ήταν 14 ετών, εντάχθηκε στο κίνημα νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Στα 20 της έγινε η νεότερη δημοτική σύμβουλος στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, ενώ δύο χρόνια αργότερα έγινε η νεότερη υποψήφια που συμμετείχε ποτέ σε βουλευτικές εκλογές. Δεν εξελέγη, αλλά τα κατάφερε το 2007, και έγινε η νεότερη βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ των εκλογών του 2004 και του 2007 ήταν παρουσιάστρια ειδήσεων στο Mega.

Η Sophie In ‘t Veld την περιγράφει ως μια περίπτωση πολιτικού που “δεν είναι βαρέων βαρών. Δεν είναι σε καμία περίπτωση frontbencher”.

Η βουλεύτρια Kati Piri, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για λογαριασμό του PvdA (Ολλανδικό Εργατικό Κόμμα) για πολλά χρόνια, δήλωσε στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα “Bureau Buitenland” ότι “δεν είναι πολύ δραστήρια” και πως δεν θα μπορούσε να την περιγράψει “βάσει σοσιαλιστικών αρχών”.

Παράλληλα, άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν τελευταία μια δυσφορία για την παρέκκλισή της από τις σοσιαλιστικές θέσεις του κόμματος. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η ίδια δεν ακολουθούσε πιστά “τη γραμμή’. Το 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αντιμετώπισε ψήφο δυσπιστίας, η Καϊλή ανακοίνωσε δημόσια ότι δεν θα τον στηρίξει. Εν συνεχεία και μετά από αντιδράσεις, η Καϊλή “άλλαξε γνώμη” και ψήφισε υπέρ του.

Έτερο μέλος της ολλανδικής ομάδας του PvdA αναφέρει πως η ίδια ψήφιζε συχνά κατά της κομματικής γραμμής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάσει “προσωπικών επιλογών και συμφερόντων”.

“Η ιδιόμορφη εκλογική συμπεριφορά” έγινε το σήμα κατατεθέν της, λέει η Sophie in ‘t Veld. “Πάντα είχα αυτή την αίσθηση: Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έλεγε”. Η In ‘t Veld συμμετείχε άλλωστε με την Καϊλή στην επιτροπή PEGA για τη διερεύνηση των σκανδάλων παρακολουθήσεων με τα παράνομα λογισμικά, ένα σκάνδαλο που έφτασε φυσικά και στη χώρα μας.

Και μετά ήρθε το Κατάρ

Αυτό που αξίζει να θυμηθεί κανείς, που κρίνεται ως “ύποπτο” από πλευράς ΠΑΣΟΚ, είναι πως η κ. Καϊλή αποφάσισε να συνταχθεί με τις θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ως προς το σκάνδαλο του Predator στο “μάτι” του οποίου ετέθη ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ακόμη και όταν αποδείχθηκε πριν από δέκα ημέρες ότι η ίδια η Καϊλή είχε υποστεί υποκλοπή, αντέδρασε “περίεργα”, λέει η In ‘t Veld.

Στις Βρυξέλλες φημολογείται ακόμη ότι η Εύα Καϊλή ήθελε να περάσει στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, και πως το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει σχετικές συζητήσεις. Αυτή τη θέση φαίνεται πως στηρίζει και η Χαριλάου Τρικούπη.

Εν συνεχεία, ήρθε φυσικά το σκάνδαλο του Κατάρ, που τάραξε τα νερά.



Πριν από ενάμιση μήνα, η κ. Καϊλή επισκέφθηκε τη χώρα με ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία με αφορμή τα εγκαίνια αποστολής της ΕΕ στη Ντόχα. Το περιοδικό Diplomat δημοσίευσε μια φωτογραφία της Καϊλή την 1η Νοεμβρίου, από κοινού με τον ηγεμόνα του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.

Μετά από αυτή την επίσκεψη, προέβη στις δηλώσεις της στις Βρυξέλλες για το πόσο “όμορφη χώρα που έχει γίνει το Κατάρ”, και το “καλό εργατικό δίκαιο” που έχει, την ώρα που ξεκινούσε το Μουντιάλ εν μέσω καταγγελιών για χιλιάδες νεκρούς εργάτες μετανάστες. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως η κ. Καϊλή προσχώρησε στην επιτροπή για την απαλλαγή από την υποχρέωση βίζας για τους Καταριανούς και υπερψήφισε την απόφαση.

Σε συνέχεια της “ύποπτης” συμπεριφοράς, η κ. Καϊλή προσέγγισε την ευρωβουλεύτρια Lara Wolters (PvdA – Ολλανδοί σοσιαλιστές) προσωπικά για να την κάνει να “μετριάσει” την κριτική της στο Κατάρ.

Σε μια συνομιλία τους, η Καϊλή εκθείασε τη χώρα στη Wolters. “Σκέφτηκα, κάτι δεν πήγε καλά εκεί. Και τώρα φυσικά, συνεχίζω να το σκέφτομαι”, ανέφερε η ίδια.

Τέλος λίγο πριν… τη ΝΔ

Πλέον, η πολιτική της καριέρα φαίνεται πως φτάνει σε ένα “άδοξο τέλος”, με συναδέλφους της που παρότι είχαν δει μια “περίεργη συμπεριφορά”, να αναφέρουν πως αυτό “δεν το είχαν δει να έρχεται”.

Υπενθυμίζεται πως λίγο μετά τη σύλληψή της την Παρασκευή, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης έδιωξε την Καϊλή από το κόμμα, κατηγορώντας την ότι ενεργούσε ως “δούρειος ίππος” για το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Είπε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία ετοιμαζόταν να βάλει την Καϊλή στο ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρακτικά, όπως αφήνουν να εννοηθούν “κύκλοι” του ΠΑΣΟΚ, όσα έγιναν σε σχέση με το Κατάρ, ήταν “η κορυφή του παγόβουνου” που έφερε και την (αναμενόμενη εδώ και καιρό) διαγραφή.

Κάποια δημοσιεύματα τους τελευταίους μήνες ανέφεραν ότι η Καϊλή θα ήταν υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη των συντηρητικών, κατά το Politico. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Όπως μετέδωσε ακόμη το Politico, υπάρχουν υποψίες ότι οι αρχικές αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τις εκστρατείες παράνομης επιρροής ξένων χωρών εντός της ΕΕ. Πλέον ο έλεγχος θα επεκταθεί πέραν του Ευρωκοινοβουλίου, και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

news247.gr

The post Εύα Καϊλή: Οι “περίεργες” πολιτικές επιλογές της πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εύα Καϊλή, “περίεργες”,eva kaili, “perierges”