Φοινικόδασος Βάι: Ένα εξωτικό θαύμα στο ανατολικό άκρο της Κρήτης

Εξωτική ομορφιά, αμμώδης παραλία, λείοι βράχοι, φοίνικες, σχίνοι και καταπράσινα βούρλα. Πουλιά στην τελευταία τους στάση για την Αφρική, καταγάλανα νερά να μη χορταίνεις τις βουτιές, Περιστερόβραχοι. Ενα παραδεισένιο τοπίο με εικόνες σπάνιες στο ανατολικότερο άκρο της Μεγαλονήσου.

Οφείλει το όνομά της στη λέξη «βάγια», που σημαίνει φοινικόδεντρο, και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κρήτης και την ίδια στιγμή μία

από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, καθώς το πανέμορφο φοινικόδασος σε συνδυασμό με την αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά δημιουργούν ένα εκπληκτικό τοπίο. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν οι χίπις, εκδιωγμένοι από τα Μάταλα, έφτασαν εδώ, στο πλαίσιο αναζήτησης ενός νέου καταφυγίου.

Λίγα χρόνια αργότερα ο χώρος κηρύσσεται προστατευόμενη περιοχή, καθαρίζεται και έκτοτε οι δραστηριότητες που επιτρέπονται είναι πολύ συγκεκριμένες και οριοθετημένες. Γεγονός που έδωσε καινούρια ζωή και επέτρεψε μια αρμονικότερη συνύπαρξη του ανθρώπου με ένα πραγματικά σπάνιο περιβάλλον.

Το φοινικόδασος καταλαμβάνει σχεδόν 250 στρέμματα και είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Ανάμεσα στις ιστορίες που κυκλοφορούν και προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση για την ύπαρξη του δάσους, κυριαρχεί αυτή που λέει ότι τα φοινικόδεντρα φύτρωσαν εδώ, καθώς Αραβες πειρατές ή Φοίνικες ναυτικοί έφτασαν στο σημείο με τα καράβια τους και αφού κατανάλωσαν χουρμάδες από την πατρίδα τους, πέταξαν τα κουκούτσια στο χώμα.

Οφείλει το όνομά της στη λέξη «βάγια», που σημαίνει φοινικόδεντρο, και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κρήτης.

Το φοινικόδασος καταλαμβάνει σχεδόν 250 στρέμματα και είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή όμως, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι οι φοίνικες στο Βάι είναι ενδημικοί και ανήκουν στο είδος Φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix Theophrasti). Σε αυτό μάλιστα συνηγορούν και οι αναφορές κειμένων του Πλίνιου, σύμφωνα με τις οποίες οι φοίνικες στην Κρήτης υπήρχαν από τα αρχαία χρόνια.

Το μόνο σίγουρο είναι το γεγονός ότι οι φοίνικες βρήκαν στο Βάι ιδανικό σημείο ανάπτυξης, καθώς το κλίμα στην περιοχή είναι θερμό και ξηρό. Εκτός από τους φοίνικες, τη χλωρίδα αυτού του πλούσιου οικοσυστήματος συμπληρώνουν πολύχρωμες πικροδάφνες και σχίνοι.

Πλήθος αποδημητικών πουλιών χρησιμοποιούν τον τόπο είτε ως πρώτη στάση τους ερχόμενα από την Αφρική, είτε ως τελευταία, κάθε φθινόπωρο που επιστρέφουν πίσω. Αν είστε τυχεροί, στην αρχή της άνοιξης ή στο τέλος του φθινοπώρου θα απολαύσετε το μαγικό πέταγμα μικρών και μεγάλων πτηνών που βρίσκουν στο Βάι ένα φιλόξενο καταφύγιο.

Στη δεξιά πλευρά της παραλίας υπάρχουν σκαλάκια που οδηγούν σε ένα παρατηρητήριο, με πανοραμική θέα σε ολόκληρο τον κόλπο και τα φοινικόδεντρα. Μια βραχονησίδα ακριβώς απέναντι από το Βάι, με το ποιητικό όνομα Περιστερόβραχοι, συμπληρώνει το τοπίο.

Πλήθος αποδημητικών πουλιών χρησιμοποιούν τον τόπο είτε ως πρώτη στάση τους ερχόμενα από την Αφρική, είτε ως τελευταία, κάθε φθινόπωρο που επιστρέφουν πίσω.

Περπατώντας μέσα στο φοινικόδασος, ανάλογα την εποχή, ενδέχεται να δείτε μια μικρή λιμνούλα που σχηματίζεται από τα νερά της βροχής ανάμεσα στους φοίνικες. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό στις αρχές του καλοκαιριού ή τον Σεπτέμβριο. Ο υδροβιότοπος αυτός που δημιουργείται ανάμεσα στο Φοινικόδασος και στην παραλία είναι σημαντικός για την ορνιθοπανίδα, ενώ μέσα στη θάλασσα αναπτύσσεται τεράστιος πλούτος θαλάσσιας ζωής.

Στο Βάι λειτουργεί ταβέρνα, υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ μπορεί αν θέλει κάποιος να κάνει θαλάσσια σπορ.

Το Βάι βρίσκεται σε απόσταση 24 χλμ. ανατολικά από τη Σητεία και περίπου 6 χλμ. από το Παλαίκαστρο. Ο δρόμος από τη Σητεία είναι σε γενικές γραμμές καλός.

travel.gr

The post Φοινικόδασος Βάι: Ένα εξωτικό θαύμα στο ανατολικό άκρο της Κρήτης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φοινικόδασος Βάι, Κρήτης,foinikodasos vai, kritis