Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι δεν μαζεύουν αποδείξεις φέτος

Υπάρχουν 14 κατηγορίες που δεν χρειάζεται να συγκεντρώσουν αποδείξεις για τις φορολογικές δηλώσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμα για φορολογικές δηλώσεις 2023 που θα ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο.

Το ποσό που πρέπει κάθε φορολογούμενος να συγκεντρώσει με ηλεκτρονικές αγορές είναι το 30% επί του πραγματικού εισοδήματός του με μέγιστο όριο τα 20.000 ευρώ.

Όποιος φορολογούμενος δεν καλύψει το συγκεκριμένο

όριο θα τιμωρηθεί με πρόστιμο 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που όφειλε να συγκεντρώσει σε σχέση με εκείνες που συγκέντρωσε.

Από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, απαλλάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

Φορολογούμενοι που ως το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους.Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτόςαν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Ως τουριστικοί τόποι ορίζονται όσοι περιλαμβάνονται στο π.δ. 899/1976, όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 664/1977.Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι (6) μηνών).Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.Οι φυλακισμένοι.

Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων 4 (Στέγαση), 5 (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), 10 (Εκπαίδευση), 12 (Υπηρεσίες) . Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Οι δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν:

Πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές υπηρεσίες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα – χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), e-banking, ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal.

The post Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι δεν μαζεύουν αποδείξεις φέτος appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φορολογικές, 2023, Ποιοι,forologikes, 2023, poioi