Για ένα λείψανο αδειανό… για μια Ελένη

Το 1930 η Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια φιλοξενούσε ένα άρθρο σχετικά με το Άγιο Φως, στο οποίο κατακεραυνωνόταν ο «θεοκαπηλικός χαρακτήρας της τελετής», ενώ το σύνολο των τεκταινομένων μέσα και έξω από τον Ναό της Ανάστασης, χαρακτηριζόταν «μια από τις ασχημοτέρας επιδείξεις θρησκοληψίας όχλου βαρβάρου».

Αυτά το 1930… Έκτοτε «οι επιδείξεις θρησκοληψίας» όχι μόνο δεν περιορίστηκαν αντίθετα ενισχύθηκαν. Πρώτα ήρθε η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, αρχικά με πλοίο και μετά με αεροπλάνο. Και από το 2001, επί κυβέρνησης

Σημίτη, το υποδεχόμαστε και με τιμές αρχηγού κράτους.

Πρόκειται για μια τεχνητή, επινοημένη «παράδοση», για την παγίωση και την επέκταση της και σε άλλες αντίστοιχες τελετές και αφίξεις λειψάνων αγίων και οσίων της Εκκλησίας. Πριν από δύο χρόνια, ήταν κομμάτι από το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο είχε γίνει δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους. Εδώ και ημέρες συνεχίζεται, με το λείψανο της Αγίας Ελένης, σε ένα εμπόριο λειψάνων και ελπίδας, λες και η Εκκλησία της Ελλάδος είναι Ανώνυμος Εταιρεια.

Γιατί συγχρόνως έχουμε τον συντονισμό ιδιωτικών εταιρειών, που έσπευσαν να επιχορηγήσουν την άφιξη και την παραμονή του λειψάνου, με ειδικές πτήσεις και διαρκή απευθείας αναμετάδοση του προσκυνήματος. Βέβαια ιδιώτες και Εκκλησία μπορούν να στήνουν ότι θέαμα θέλουν-αρκεί να το πληρώνουν αυτές και όχι οι φορολογούμενοι.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η συνύπαρξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην υποδοχή του λειψάνου. Πότε επιτέλους η Ελλάδα θα καθιερώσει πραγματικά λαϊκό, κοσμικό κράτος με τον απαραίτητο διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας;

tvxs.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα