Γιατί χασμουριόμαστε, όταν βλέπουμε τους άλλους να χασμουριούνται;
Το έχετε ακούσει. Μπορεί να το έχετε παρατηρήσει κιόλας. Αν κάποιος στο χώρο που βρίσκεστε χασμουρηθεί, αμέσως θα ακολουθήσει κι ένας ακόμη… Όχι; Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό το ντόμινο χασμουρητού; Γιατί χασμουριόμαστε όταν βλέπουμε τους άλλους να χασμουριούνται;
Τι ακριβώς όμως είναι το χασμουρητό και γιατί συμβαίνει; Μια πιο επιστημονική εξήγηση είναι η εξής: «Η δραστηριότητα του χασμουρητού αποτελείται από ένα ακούσιο ευρύ άνοιγμα του στόματος και μέγιστη διεύρυνση του σαγονιού που ακολουθείται από μια βαθιά εισπνοή και αργή εκπνοή», εξηγεί ο Reyan Saghir,
«Συνήθως συμβαίνει όταν είμαστε κουρασμένοι ή βαριόμαστε. Η επιστήμη πίσω από ένα καθημερινό γεγονός όπως το χασμουρητό δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως».
Και έπειτα υπάρχει το πιο αινιγματικό μέρος του χασμουρητού: Φαίνεται να εξαπλώνεται. Αν και η επιστήμη δεν έχει καταλήξει κάπου, υπάρχουν πολλές μελέτες για αυτό το ακούσιο φαινόμενο, ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για το γιατί χασμουριόμαστε όταν βλέπουμε τους άλλους να χασμουριούνται. Ας δούμε τι έχει να πει για αυτό η ψυχολογία.
Γιατί χασμουριόμαστε;
Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι χασμουριόμαστε για να προσπαθήσουμε και να εισπνεύσουμε περισσότερο οξυγόνο, κάτι που στην πραγματικότητα πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι πριν από 30 χρόνια. Ωστόσο, αυτή η θεωρία καταρρίφθηκε από μια σειρά πειραμάτων που δημοσιεύθηκαν το 1987 και έδειξαν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της στέρησης οξυγόνου και της ανάγκης για χασμουρητό.
Από σήμερα, μία από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για το γιατί χασμουριόμαστε είναι για λόγους διέγερσης. Καθώς κουραζόμαστε, ειδικά όταν βλέπουμε αδιάφορα ή μη διαδραστικά επαναλαμβανόμενα ερεθίσματα όπως μια διάλεξη, το σώμα μας χασμουριέται ως μέσο για να ξυπνήσει, λέει ο δρ Saghir. «Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό είναι αλήθεια, όπου ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου μπορεί να παρατηρηθεί να αυξάνεται και να κορυφώνεται για 10 έως 15 δευτερόλεπτα μετά το χασμουρητό, παρόμοια με μια ώθηση καφεΐνης».
Το χασμουρητό έχει, επίσης, συνδεθεί με την ψύξη του εγκεφάλου, και αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο διαπιστώνετε ότι χασμουριέστε περισσότερο με την άνοδο της θερμοκρασίας. «Όταν οι μύες του προσώπου χαλαρώνουν, επιτρέπει την απώλεια θερμότητας μέσω των φλεβών του προσώπου και ο δροσερός αέρας που εισέρχεται βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου μέσω συναγωγής», λέει ο δρ Saghir. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ιδέα είναι ότι αν κάνει ζέστη, αλλά είναι αρκετά ακόμα δροσερά, ώστε μια μεγάλη ανάσα αέρα να ρίξει τη θερμοκρασία του σώματός σας (π.χ. μόλις περάσατε από ένα ζεστό περιβάλλον σε ένα πιο κρύο), βρίσκεστε σε μια ιδανική κατάσταση για χασμουρητό.
Γιατί χασμουριόμαστε όταν βλέπουμε τους άλλους να χασμουριούνται;
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ενσυναίσθηση είναι ο πιθανότερος λόγος. «Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ενισχύουμε την ψυχοκοινωνική και νευρολογική μας ανάπτυξη, λαμβάνοντας το χασμουρητό άλλων ατόμων ως ένδειξη ότι πρέπει να χασμουρηθούμε και εμείς», λέει ο δρ Saghir. Γνωστό ως ηχοφαινόμενο, έχει παρατηρηθεί επίσης σε χιμπατζήδες, σκύλους και ανθρώπους.
Το χασμουρητό δεν είναι το μόνο μέρος όπου παρατηρείται αυτή η αντιγραφική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, σε καθημερινή βάση μιμούμαστε συνεχώς και αυτόματα άλλες λέξεις (ηχολαλία) ή πράξεις (ηχοπραξία) για να ταιριάζουμε, σημειώνει ο δρ Saghir.
Αποδεικνύεται ότι είναι φυσικό – ο εγκέφαλός μας είναι… καλωδιωμένος για να αντιγράφει τους ανθρώπους γύρω μας. «Μελέτες έχουν δείξει ότι το χασμουρητό ενεργοποιεί τους “νευρώνες καθρέφτη” στη δεξιά οπίσθια κατώτερη μετωπιαία έλικα του εγκεφάλου, οι οποίοι ενεργοποιούνται κατά την εκτέλεση στοχευμένης συμπεριφοράς για αληθινή μίμηση, καθιστώντας το αντανακλαστικό του χασμουρητού φυσικά αδύνατο να αντισταθούμε, καθώς ο εγκέφαλός μας είναι καλωδιωμένος να μην το κάνει», προσθέτει ο δρ Saghir.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίδραση αυτή περιορίζεται μόνο σε πλήρως ανεπτυγμένους εγκεφάλους. «Ως ψυχικά υγιείς ενήλικες, η ψυχοκοινωνική μας ανάπτυξη θα μας κάνει να χασμουριόμαστε όταν χασμουριούνται οι άλλοι. Αλλά σε άτομα που δεν έχουν τη σωστή ψυχική ανάπτυξη δεν παρατηρείται η μεταδοτική επίδραση του χασμουρητού», λέει ο dr Saghir. «Για παράδειγμα, σε μελέτες σε παιδιά που αναπτύσσουν ακόμη τον νευρικό μηχανισμό διαπιστώθηκε ότι χασμουριούνται μόνο λόγω κούρασης και όχι ως απάντηση στο χασμουρητό κάποιου άλλου. Ομοίως, σε ενηλίκους με παθήσεις όπως ο αυτισμός ή η σχιζοφρένεια, στις οποίες η κοινωνική ανάπτυξη είναι διαφορετική, το χασμουρητό δεν ήταν ανταποδοτικό» προσθέτει.
Πιθανόν να είστε επίσης πιο επιρρεπείς στο να «κολλήσετε» χασμουρητό από κάποιον που σας ενδιαφέρει. Επιστρέφοντας στην έννοια του χασμουρητού από ενσυναίσθηση, μελέτες έχουν δείξει ότι τείνουμε να αντιγράφουμε τα χασμουρητά περισσότερο όταν έχουμε στενότερο δεσμό ή σχέση με τον χασμουρητή. «Για παράδειγμα, αν ένα μέλος της οικογένειας χασμουρηθεί, είναι πιο πιθανό να χασμουρηθείτε σε σύγκριση με έναν ξένο – αυτό οφείλεται σε μια ενσυναισθητική σύνδεση που κάνει ο εγκέφαλός μας, δηλαδή ότι συμπάσχουμε περισσότερο με το άτομο που χασμουριέται και θέλουμε να αντικατοπτρίσουμε τις ενέργειές του ακούσια», λέει ο δρ Saghir.
Οπότε, το μιμητικό χασμουρητό σας είναι απλώς η απόδειξη του πόσο ενσυναισθητικό άτομο είστε – και μια βαθιά ριζωμένη ανθρώπινη επιθυμία να ενισχύσετε τους δεσμούς με τους κοντινούς σας ανθρώπους. Και, κατά πάσα πιθανότητα, με όλη αυτή τη συζήτηση για το χασμουρητό αισθάνεστε έτοιμοι να χασμουρηθείτε αυτή τη στιγμή.
healthstories.gr
The post Γιατί χασμουριόμαστε, όταν βλέπουμε τους άλλους να χασμουριούνται; appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καϊλή: Τι της πρότειναν για να αποφυλακιστεί – Τι θα κάνει
- Σέρρες: Εντοπίστηκε σε φαράγγι ο 18χρονος που αναζητούνταν
- Είπε το μεγάλο «ναι» κι επιστρέφει: Η εντυπωσιακή τραγουδίστρια που μπαίνει στο Survivor
- Αεροπλάνο από Πολωνία ειδοποίησε για βόμβα, συνοδεύεται από ελληνικά F16
- Κωνσταντίνος Μπογδάνος: «Γύφτοι κατέλαβαν την πλατεία Πυροσβεστών» έγραψε και πήρε το «100»
- Αυτό είναι το «κλειδί» για την ευτυχία - Τι αποκαλύπτει έρευνα του Χάρβαρντ
- Φάληρο: Βρέθηκε πλακούντας σε μπολ για γάτες στον Στοιχειωμένο Πύργο
- Νίκος Ξανθόπουλος: Τα πρώτα λόγια της κόρης του – Πότε θα γίνει η κηδεία του
- Σώα η 29χρονη από τη Σαλαμίνα
- Ποιοι άνεργοι θα πάρουν επιδότηση 300 ευρώ και 600 ευρώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Kρήτη | Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Έπιασε φωτιά οικίσκος σεισμόπληκτων
- Η άγνωστη σχέση του Νίκου Ξανθόπουλου με την Κρήτη και ο γάμος της κόρης του
- Παιδί στην Αγγλία έστειλε μπισκότο στην αστυνομία για να αποδείξει πως το δάγκωσε ο Άγιος Βασίλης
- Έρχονται Ενιαίο Πιστοποιητικό Κληρονομιάς και ψηφιακή ταξινόμηση αυτοκινήτων
- Αθλητικές υποδομές των Χανίων στο επίκεντρο επερώτησης Λαϊκής Συσπείρωσης στον Αρναουτάκη
- Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε βενζινάδικο – Στις φλόγες αντλία
- Ψευτογιατρός: Η καταγγελία που ξεκίνησε την έρευνα – Εκτίμηση για πάνω από 40 θύματα
- “Έκοψαν” βαθμούς τα Χανιά από την Κηφισιά – Λευκή ισοπαλία στα Περιβόλια
- Ο… διπλός καιρός της Ελλάδας: Χιόνια στο Μέτσοβο, μπάνια στη Ρόδο
- Χίος: Υδροστρόβιλος σάρωσε το Βροντάδο – Κατέστρεψε μύλους και βάρκες
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Γιατί χασμουριόμαστε, όταν βλέπουμε τους άλλους να χασμουριούνται;
- Kρήτη | Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Έπιασε φωτιά οικίσκος σεισμόπληκτων
- “Έκοψαν” βαθμούς τα Χανιά από την Κηφισιά – Λευκή ισοπαλία στα Περιβόλια
- Παιδί στην Αγγλία έστειλε μπισκότο στην αστυνομία για να αποδείξει πως το δάγκωσε ο Άγιος Βασίλης
- Ψευτογιατρός: Η καταγγελία που ξεκίνησε την έρευνα – Εκτίμηση για πάνω από 40 θύματα
- Αθλητικές υποδομές των Χανίων στο επίκεντρο επερώτησης Λαϊκής Συσπείρωσης στον Αρναουτάκη
- Ο… διπλός καιρός της Ελλάδας: Χιόνια στο Μέτσοβο, μπάνια στη Ρόδο
- Έρχονται Ενιαίο Πιστοποιητικό Κληρονομιάς και ψηφιακή ταξινόμηση αυτοκινήτων
- Χίος: Υδροστρόβιλος σάρωσε το Βροντάδο – Κατέστρεψε μύλους και βάρκες
- Ζυμαρικά με κιμά λουκάνικου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χειροπέδες σε 4 ανήλικους που έκαναν βανδαλισμούς και έκλεψαν τις σημαίες δυο σχολείων
- «Δώρο» στον Ερντογάν κατεχόμενο αεροδρόμιο!
- Επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον στην Ουκρανία - Υποσχέθηκε την στήριξή του στην χώρα
- Π. Τσαπανίδου: Γιατί χρειάζεται πολιτική αλλαγή
- Χωματερή ο Δρίνος: Τσουνάμι σκουπιδιών πνίγει το γραφικό ποτάμι των Βαλκανίων
- Νίκος Ξανθόπουλος: Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του
- Κονδυλάτος: «Δεν με πειράζει που έφυγα νωρίς, αλλά η συνθήκη που έζησα μέσα στο παιχνίδι»
- Περού: Απομακρύνθηκαν 418 τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί στο Μάτσου Πίτσου
- Υπαίθριες ψησταριές
- Συναγερμός! Αεροπλάνο από Πολωνία ειδοποίησε για βόμβα – Προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»