Γιατί οι «Τάσεις» της MRB αναστατώνουν το Μαξίμου

Ενδεχομένως είναι πρώιμο να συμπεράνει κανείς ότι μετά το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έρχεται το αντιΝΔ μέτωπο, όμως οι δημοσκοπικοί οιωνοί δείχνουν όντως πως κάτι νέο αρχίζει να συγκροτείται απέναντι στην κυβέρνηση.

Η εξαμηνιαία δημοσκόπηση «Τάσεις» της MRB έχει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα επ’ αυτού – ευρήματα που οι πληροφορίες λένε ότι έχουν σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου και δεν περιορίζονται μόνον στην, παγιωμένη πια,

ανάδειξη της ακρίβειας σε βασικό κριτήριο της ψήφου των εκλογέων όποτε κι εάν στηθούν οι κάλπες.

Πέραν της πρόθεσης ψήφου, που δείχνει ότι μέσα σε έξι μήνες η ΝΔ έχει χάσει δύο μονάδες και έχει πέσει κάτω από το φράγμα του 30% (στο 29,2% με την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται στο 7,2% από το 10,1%), οι Τάσεις αποτυπώνουν μια συνολική ποιοτική διαφοροποίηση του πολιτικού σκηνικού.

Το πιο κρίσιμο, ίσως, από τα στοιχεία αυτής της ποιοτικής μεταβολής είναι οι βαθιές πια ρωγμές στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Από τον προηγούμενο Δεκέμβριο ήδη ο επικεφαλής της MRB Δημήτρης Μαύρος επεσήμανε πως αυτό το μέτωπο δεν είναι πια ούτε τόσο συμπαγές, ούτε δεδομένο. Τότε, στο κρίσιμο ερώτημα «ποιο από τα 2 κόμματα θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά», το οποίο ιχνηλατεί και την λεγόμενη αρνητική ψήφο, υπήρχε σχεδόν ισοπαλία: το 40,2% απαντούσε πως δεν θέλει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το 39,8% ότι δεν θέλει να επικρατήσει η ΝΔ.

Τώρα, έξι μήνες μετά, η ΝΔ προηγείται για πρώτη φορά του ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμει αρνητική ψήφο: Το 40,5% δηλώνει πως θα ενοχληθεί εάν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ έναντι 37,3% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Μείωση της «ψαλίδας» καταγράφεται και στην αποτύπωση της δυνάμει θετικής ψήφου: Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο το 33,8% απαντά ΝΔ και το 30% απαντά ΣΥΡΙΖΑ.

Σ’ αυτή την εικόνα «κουμπώνουν», όπως επισημαίνουν εκλογικοί αναλυτές, και δύο ακόμη ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης. Το πρώτο είναι πως η πλειοψηφία των πολιτών, το 47,4%, τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής την οποία, παρεμπιπτόντως, ο πρωθυπουργός αποκηρύσσει ως «παράγοντα πολιτικής αστάθειας».

Το δεύτερο είναι πως στο σύνολο των ερωτηθέντων το 17,7% δηλώνει ότι θα ήθελε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έναντι 14,9% που προτιμά συνεργασία ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ, δε, μόνο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ υπάρχει διχασμός που «γέρνει» οριακά υπέρ ΣΥΡΙΖΑ: Το 25,2% προτιμά μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεργασία με τη ΝΔ προτιμά το 23,1%. Ητοι, το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης δείχνει να αποκτά πλέον όχι μεν πλειοψηφικό, αλλά ρεαλιστικό κοινωνικό αντίκρυσμα.

Εάν σε αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι τα τρία κυρίαρχα συναισθήματα μεταξύ των πολιτών είναι ο φόβος (50%), η οργή (47,7%) και η απογοήτευση (36,6%), δίνεται ίσως μια ακόμη επαρκής εξήγηση της αναδίπλωσης Μητσοτάκη ως προς τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Γράφει η Μαρίνα Αλεξανδρή

The post Γιατί οι «Τάσεις» της MRB αναστατώνουν το Μαξίμου appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα