Γιατί πεινάμε περισσότερο τον χειμώνα; Και γιατί θέλουμε συνεχώς γλυκά

Θα έχετε παρατηρήσει και εσείς πως όσο η θερμοκρασία πέφτει τόσο η όρεξή μας ανεβαίνει. Ειδικά όταν έξω χιονίζει μοιάζει σαν η πείνα μας διαρκώς να αυξάνεται και ο οργανισμός μας να μην χορταίνει με τίποτα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερη τροφή, η οποία συνήθως δεν είναι και πολύ υγιεινή.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, όμως, και τι μπορούμε να κάνουμε;

Η κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου, λύνει τις απορίες μας και μας συμβουλεύει τόσο για την όρεξή μας τον χειμώνα όσο και για τη διατροφή μας την περίοδο που ιώσεις και τα κρυολογήματα είναι αυξημένα.

«Ο

μεταβολισμός, οι καύσεις μας δηλαδή, αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα εξαιτίας της προσπάθειας του οργανισμού να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός μας και να την κρατήσει σταθερή. Με αυτόν τον τρόπο πεινάμε και περισσότερο αλλά συχνά παχαίνουμε και περισσότερο, διότι η επιπλέον ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε είναι αρκετά μεγαλύτερη από τις πρόσθετες καύσεις που κάνουμε.

Αυτός ο λανθασμένος υπολογισμός, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της φυσικής δραστηριότητaς όταν ο καιρός κρυώνει, συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού μας βάρους και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να προσέχουμε την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε και να κάνουμε μια προσπάθεια να κινητοποιούμαστε με κάθε ευκαιρία».

Γιατί είναι μεγαλύτερη η ανάγκη μας για γλυκό το χειμώνα;
«Η μείωση της ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα σχετίζεται με τη μείωση της βιταμίνης D στο σώμα μας, δεδομένου ότι η βιταμίνη D παράγεται σε μεγάλο βαθμό κατά την έκθεσή μας στον ήλιο και η μείωσή της επηρεάζει τη διάθεσή μας. Η ανάγκη για γλυκό συνδέεται με την παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνης που μας “ανεβάζει” ψυχολογικά.

Τα γλυκά ωστόσο, δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή, διότι έχουν πυκνή θερμιδική σύσταση και αυξάνουν εύκολα το βάρος μας, γεγονός που όχι μόνο δεν είναι υγιεινό αλλά μακροπρόθεσμα μας χαλάει και τη διάθεση. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανάγκη γενικότερα για υδατάνθρακες.

Αναζητώντας λοιπόν μια εναλλακτική λύση, αυτή είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης και τη βρίσκουμε στο κοτόπουλο, τη μπανάνα και το ψάρι.

Εκτός από τη σεροτονίνη, και η ντοπαμίνη μάς δίνει ενέργεια και η αύξηση των επιπέδων μπορεί να εξασφαλιστεί με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν φαινυλαλανίνη όπως είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και τα φυστίκια.

Πάντα βέβαια πρέπει να έχουμε κατά νου το πολύτιμο τρίπτυχο ποικιλία – μέτρο – ισορροπία. Εξίσου σημαντικό για την ψυχική μας υγεία είναι η διατήρηση του σακχάρου σε σταθερά επίπεδα.

Για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα, το λευκό ψωμί και τα πατατάκια και να προτιμήσουμε τροφές όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως, τα όσπρια κ.ά, τα οποία επηρεάζουν πιο ήπια τη μεταβολή του σακχάρου και συγχρόνως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μας χορταίνουν περισσότερο

Ποια τρόφιμα είναι κατάλληλα για το κρυολόγημα;
«Ο χειμώνας φέρνει μαζί του και διάφορα κρυολογήματα ή ιώσεις, οπότε είναι πολύ σημαντικό να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η δράση της βιταμίνης C είναι περισσότερο προληπτική, δηλαδή σε περίπτωση που έχει ήδη εκδηλωθεί το κρυολόγημα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι: τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η φράουλα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι πιπεριές κ.ά. Μια ακόμη βιταμίνη που βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση. Τη βιταμίνη Ε τη βρίσκουμε: στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στα θαλασσινά και στα δημητριακά.

Το β-καροτένιο έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικό για τα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Το βρίσκουμε άφθονο στα καρότα, τις ντομάτες, το σπανάκι, το μαρούλι, το βερίκοκο κ.α Την ίδια δράση έχει και ο ψευδάργυρος που περιέχεται στα κρεατικά και στα όσπρια.

Αντίστοιχα, θετική επίδραση στα κρυολογήματα φαίνεται να έχει η μείωση της κατανάλωσης του κορεσμένου λίπους. Το κορεσμένο λίπος υπάρχει στο βούτυρο, στην κρέμα γάλακτος, στα λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ανεξάρτητα από τις βιταμίνες υπάρχουν και κάποια τρόφιμα που συνδέονται με την αντιμετώπιση των ιώσεων όπως το σκόρδο, το χαμομήλι και η εχινάτσια.

Τα άτομα που ακολουθούν πολύ αυστηρές και υποθερμιδικές δίαιτες είναι περισσότερο ευάλωτα στις ιώσεις και συνεπώς είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια για έναν υγιή τρόπο απώλειας βάρους και την υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου διατροφής.

Η υγιεινή ζωή γενικότερα, βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οπότε θα λέγαμε ότι η φυσική δραστηριότητα, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και η αποφυγή του καπνίσματος εξασφαλίζουν έναν πιο ισχυρό οργανισμό».

marieclaire.gr

The post Γιατί πεινάμε περισσότερο τον χειμώνα; Και γιατί θέλουμε συνεχώς γλυκά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα