Γιατί πρέπει να μασάμε περισσότερο το φαγητό μας;

Το να μασάμε πολύ βιαστικά το φαγητό μας είναι πολύ πιο επικίνδυνο από όσο νομίζουμε

Σε μια πολυάσχολη ζωή προσπαθούμε όλοι να εξοικονομήσουμε χρόνο μειώνοντας όσο περισσότερα λεπτά από το καθετί που κάνουμε. Και ένα από αυτά που δεν αφιερώνουμε πολύ χρόνο είναι το φαγητό. Τις περισσότερες φορές τρώμε κάτι στο δρόμο και το μασάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε.

Όμως η μάσηση δεν συνδέεται μόνο με την πεπτική μας υγεία, αλλά και με την υγεία των δοντιών μας, του δέρματος και την ανάπτυξη της δομής του προσώπου μας.

Όσο περισσότερο μασάμε την τροφή μας τόσο αυξάνεται η επιφάνεια της

τροφής που βρίσκεται εκτεθειμένη στα εντερικά ένζυμα, άρα τόσο πιο γρήγορα και σωστά γίνονται η πέψη και η απορρόφηση.

Ενώ όσοι δεν μασάνε καλά την τροφή τους μπορεί να παρουσιάσουν κράμπες, καούρα, διάρροια και πονοκεφάλους.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι δεν είστε ο μόνοι που μπορεί να μην δίνετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να μασήσει σωστά την τροφή του. Η επιστήμη δείχνει ότι οι άνθρωποι συλλογικά ως είδος δεν μασούν επαρκώς, οδηγώντας σε προοδευτική μείωση του μεγέθους των σιαγόνων, των κρανίων και των αεραγωγών.

Τα σαγόνια μας χρειάζονται συνεχή, καθημερινή διέγερση. Τρώγοντας τροφές που μας αναγκάζουν να μασάμε σε τακτική βάση, μπορούμε να προωθήσουμε τη βέλτιστη ανάπτυξη της γνάθου και τη λειτουργία της αναπνοής.

Επίσης η μάσηση καθιστά ευκολότερο για τα έντερό σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε το 2013 στο Σικάγο έδειξε ότι όταν οι όταν οι συμμετέχοντες μάσησαν αμύγδαλα καλύτερα, τότε απορροφήθηκαν και περισσότερα θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με εκείνους που τα μάσησαν λιγότερο.

Με λίγα λόγια, η ολοκληρωμένη μάσηση της τροφής προασπίζει την υγεία.

Πώς να μασάτε αργά την τροφή σας

Ξεκινήστε με το να τρώτε μικρές μπουκιές και στη συνέχεια προσπαθήστε να τις μασάτε όσο περισσότερο μπορείτε. Το ιδανικό είναι μέχρι και 20 φορές πριν τις καταπιείτε. Ωστόσο δεν χρειάζεται να το παρακάνετε, μασώντας κάθε μπουκιά πάρα πολλές φορές. Η υπερβολική μάσηση θα έχει τα ανάποδα αποτελέσματα. Το φαγητό θα σταματήσει να σας δίνει γευστική ικανοποίηση.

Να θυμάστε πως δεν είναι αυτοσκοπός η αργή μάσηση. Ο κύριος στόχος είναι ο φυσιολογικός και συνειδητός τρόπος διατροφής.

jenny.gr

The post Γιατί πρέπει να μασάμε περισσότερο το φαγητό μας; appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα