Γιατί τόσο καιρό λούζεσαι με λάθος τρόπο

Kατά πάσα πιθανότητα λούζεστε λάθος και τελικά, δεν καθαρίζετε το τριχωτό της κεφαλής σας. Που στο τέλος της ημέρας, δεν είναι ο στόχος του λουσίματος.

Η φράση “λούζω τα μαλλιά μου” είναι 100% υπεύθυνη για τον λάθος τρόπο με τον οποίον λουζόμαστε οι περισσότεροι κάτοικοι της Γης.

Για να θέσουμε το ζήτημα στη σωστή του βάση, χρειάζεται να εξηγήσουμε πως στο τριχωτό της κεφαλής μας, στις ρίζες των μαλλιών μας, υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες. Αυτά εκκρίνουν σμήγμα, αυτό που θεωρούμε λάδι, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών μας.

Για παράδειγμα, τα προστατεύει από

την ξηρότητα.

Η βρωμιά και τα υπολείμματα από τα προϊόντα styling μπορεί να προσκολληθούν στο σμήγμα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε τα μαλλιά μας λιπαρά, βαριά ή πως κολλούν.

Συνηθέστερα, ο -άκομψος- τρόπος που λουζόμαστε καταστρέφει το τριχωτό της κεφαλής και ενίοτε τους θύλακες.

Για να κάνουμε σωστή δουλειά, δεν χρειάζεται να τρίβουμε τα μαλλιά σαν να πλένουμε μπλούζα σε σκάφη. Αυτό που έχουμε πραγματική ανάγκη είναι να καθαρίζουμε το κρανίο. Δηλαδή, τις ρίζες.

Πώς;

Θα το δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.



Από εκεί και πέρα, στα σαμπουάν υπάρχουν επιφανειοδραστικά.

Είναι οι καθαριστικοί παράγοντες, που προσελκύουν το λάδι, τη βρωμιά και το σμήγμα, τα οποία ξεφορτωνόμαστε όταν ρίχνουμε νερό. Μαζί με όλα αυτά όμως, απομακρύνουν και πράγματα που έχουμε ανάγκη. Όπως μερικά έλαια που είναι ευεργετικά για τα μαλλιά μας.

Πολλά προϊόντα έχουν και μαλακτικούς παράγοντες -ώστε να αποτραπεί το σπάσιμο της τρίχας.

Πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε
Μελέτες επί μελετών έχουν δείξει πως η συχνότητα του καθαρισμού του κεφαλιού μας εξαρτάται από τον τύπο μαλλιών που έχουμε και τον τρόπο ζωής μας.

Κατά το Healthline εάν ιδρώνουμε πολύ ή έχουμε λιπαρά μαλλιά είναι χρήσιμο να λουζόμαστε πιο συχνά (κάθε 2 με 3 ημέρες) από όσους δεν είναι δραστήριοι και έχουν ξηρά μαλλιά (από 1 έως 2 φορές την εβδομάδα).

Κάποιος που έχει αραιά μαλλιά ή αντιμετωπίζει απώλεια μαλλιών θα χρειαστεί να λούζει τα μαλλιά του λιγότερο συχνά, λόγω πιθανού σπασίματος από το λούσιμο και τον ύπνο με βρεγμένα μαλλιά.

Γενικά, αν πλένουμε πολύ συχνά τα μαλλιά μας αφαιρούμε τα έλαια από το δέρμα και αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα.

Σημαντική είναι και η σωστή επιλογή σαμπουάν, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών μας.

Για τα λεπτά μαλλιά, συνιστάται το απαλό σαμπουάν καθαρισμού.

Για τα πυκνά και τραχιά μαλλιά, χρειάζεστε ένα με ενυδατικές ιδιότητες.

Για τα βαμμένα μαλλιά, υπάρχουν ειδικά σαμπουάν που δεν αφαιρούν τη βαφή όταν λουζόμαστε.

Για τα μαλλιά που έχουν υποστεί τη διαδικασία ντεκαπάζ, κυκλοφορούν τα σαμπουάν στις μοβ συσκευασίες που κρατούν μακριά τους ανεπιθύμητους κίτρινους τόνους.

Όλα ξεκινούν με το βρέξιμο των μαλλιών για τουλάχιστον ένα λεπτό, με χλιαρό νερό που βοηθά να ‘ανοίξουν’ οι πόροι.

Μετά εφαρμόζουμε το σαμπουάν που δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ (δεν θα ξεβγαλθεί ποτέ το σαμπουάν) ή πολύ λίγο (δεν θα καθαρίσουμε σε βάθος).

Για κοντά μαλλιά, αρκεί η ποσότητα μεγέθους νομίσματος των 5 σεντ. Για μαλλιά έως τους ώμους, αρκεί ποσότητα ίση με το νόμισμα των 50 σεντ. Για τα μακριά μαλλιά χρειάζεται να καλύψουμε την παλάμη μας.

Πριν απλώσουμε το σαμπουάν στα μαλλιά, το ανακατεύουμε με λίγο νερό στις παλάμες μας κι έτσι μειώνουμε την άμεση επίδραση του στο τριχωτό της κεφαλής.

Έπειτα εφαρμόζουμε στις ρίζες, χωρίς μεγάλη ένταση ή τα νύχια μας, για 3 λεπτά -ναι, όπως κάνουν οι κυρίες στα κομμωτήρια. Οι τρίχες καθαρίζονται όπως ξεβγάζουμε για 1 με δυο λεπτά. Εάν δεν ξεβγάλουμε καλά, δεν έχουμε καθαρίσει τίποτα.

Τέλος, στεγνώνουμε με μια πετσέτα, χωρίς να τρίβουμε. Σφίγγουμε απαλά ή χτυπάμε ελαφρά.

Όσο πιο σκληρή είναι η πετσέτα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά που θα προκαλέσουμε στα μαλλιά μας.

news247.gr

The post Γιατί τόσο καιρό λούζεσαι με λάθος τρόπο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα