Η άγνωστη λίμνη της Ελλάδας που κάποτε ήταν σπήλαιο που κατέρρευσε

Δεν ανήκει σε αυτό που λέμε γνωστές λίμνες της Ελλάδας αλλά η ομορφιά της είναι πραγματικά καθηλωτική. Η ιστορία της, δε, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Θυμίζει ελβετικό τοπίο και μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε καν στους τουριστικούς χάρτες. Γι’ αυτό και είναι γνωστή στους πιο μυημένους. Το όνομά της; Λίμνη Ζηρού.

Τη συναντά κανείς 2 χιλιόμετρα δυτικά της επαρχιακής οδού Άρτας – Φιλιππιάδας – Ιωαννίνων απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσας Άρτας.

Η Λίμνη Ζηρού και η ιστορία της

Η δημιουργία της

λίμνης Ζηρού φαίνεται να οφείλεται στην τεκτονοκαρστική δραστηριότητα της περιοχής. Οι γεωλόγοι θεωρούν βέβαιο ότι η λίμνη αποτελούσε λιμναίο σπήλαιο, αλλά η οροφή κατέρρευσε πριν από 10.000 χρόνια περίπου. Ο υδροφόρος ορίζοντας της λίμνης είναι ο ίδιος με αυτόν του ποταμού Λούρου, συνεπώς τα δύο υδάτινα συστήματα επικοινωνούν.

Όσον αφορά τις διαστάσεις της λίμνης, αυτές είναι περίπου 900×600 μέτρα. Το μέγιστο βάθος της λίμνης, σύμφωνα με μετρήσεις του ιδιώτη Χαράλαμπου Γκούβα το έτος 1997, βρέθηκε 70 μέτρα. Στη βόρεια όχθη της λίμνης το άμεσο βάθος στα βράχια είναι 9 μέτρα. Η νότια όχθη «σβήνει» σταδιακά σε ρηχή αμμουδιά. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται χειμώνα καλοκαίρι από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Η μοναδική ομορφιά και σπουδαιότητα της λίμνης όσον αφορά το οικοσύστημα αναγνωρίστηκε το 1999. Ήταν τότε που η λίμνη Ζηρού εντάχθηκε στο πρόγραμμα Natura 2000 και ξεκίνησε η αξιοποίησή της.

Τι λέει ο μύθος

Υπάρχει, βέβαια, όπως με πολλά φυσικά αξιοθέατα στην Ελλάδα, μια λαϊκή μυθολογία σχετικά με τη δημιουργία της λίμνης. Όπως αναφέρει λοιπόν ο μύθος, δύο αδελφές, μία πλούσια και μία φτωχή, βρίσκονταν σε αντιδικία. Ο λόγος ήταν τα παχουλά παιδιά της φτωχής που σιτίζονταν με αποφάγια της πλούσιας. Τελικά επήλθε ρήξη των δύο αδελφών και η φτωχή πήρε το δρόμο της ξενιτιάς προς το βουνό. Ήταν τότε, όπως λέει η λαϊκή παράδοση που παρουσιάσθηκε άγγελος και της είπε να μη γυρίσει πίσω να δει την καταστροφή γιατί θα μετατραπεί σε στήλη άλατος. Σε λίγο έγινε σεισμός και η περιοχή κατέρρευσε με αποτέλεσμα να καταπιεί το σπίτι και την οικογένεια της πλούσιας αδελφής. Η φτωχή αδελφή τρόμαξε και γυρίζοντας πίσω μαρμάρωσε μαζί με το γάιδαρό της. Προφανώς η λαϊκή μυθολογία σαν άγαλμα της εννοεί το μεγάλο βράχο ανατολικά της λίμνης.

Τι άλλο πρέπει να δεις στην περιοχή

Αν βρεθείς στη Λίμνη Ζηρού δε γίνεται να μην δεις από κοντά και τις πηγές του Λούρου. Πρόκειται για μικρή στρογγυλή λίμνη στην οποία καθρεφτίζονται οι καταπράσινες πλαγιές των λόφων γύρω της. Αυτο που θα σε εκπλήξει πηγαίνοντας εκεί, είναι το γεγονός ότι τα νερά έχουν ένα μοναδικό γαλαζοπράσινο χρώμα ενώ η σπάνια διαύγειά τους θα σου προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα.

Επίσης κοντά βρίσκεται και το Αρχαίο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο. Είναι ένα θαυμαστό έργο αρχαίας τεχνολογίας, μια υπερκατασκευή μήκους 50 χιλιομέτρων. Αυτό που δεν ξέρει πολύς κόσμος, ακόμη και όσοι ζουν κοντά είναι ότι χάρη στην υπερκατασκευή αυτή, υδροδοτήθηκε από απόσταση 50 χιλιομέτρων μια νέα πόλη, η Νικόπολη με πληθυσμό 150.000 κατοίκων. Αυτό αναφέρουν οι νέες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, από τις πηγές του Λούρου ποταμού στον Αγιο Γεώργιο Πρέβεζας.

Tip: Η Λίμνη Ζηρού είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας και τους φυσιολάτρες. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για περίπατο γύρω από τη λίμνη και μερικές χαλαρές στιγμές κοντά στη φύση…

exploringgreece.tv

The post Η άγνωστη λίμνη της Ελλάδας που κάποτε ήταν σπήλαιο που κατέρρευσε appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα