Η κρυμμένη ακτή στα νότια των Χανίων με τη βαθυγάλανη θάλασσα και τις πηγές πόσιμου ύδατος

Η παραλία Γλυκά Νερά είναι αυτό που λέμε «όνομα και πράγμα», καθώς η ονομασία της οφείλεται στις πηγές πόσιμου ύδατος που αναβλύζουν στην ακτή της, δίπλα ακριβώς στα διάφανα, βαθυγάλανα νερά του Νότιου Κρητικού (ή Λιβυκού) πελάγους.

Αυτή η μοναδική λεπτομέρεια της προσφέρει μια πραγματικά ξεχωριστή ομορφιά κι οφείλεται βέβαια στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της τοποθεσίας, αφού η παραλία μοιάζει σαν να είναι «κρυμμένη» ανάμεσα

στους ορεινούς όγκους των Σφακίων, στη νότια Κρήτη. Τα βουνά –στα οποία και βρίσκονται οι πηγές των γλυκών, πόσιμων υδάτων– φτάνουν λοιπόν ως τη θάλασσα διαμορφώνοντας απότομες ακτές, πάνω από τις οποίες υψώνονται επιβλητικά, ακόμα και σε υψόμετρο 500 μέτρων μερικές φορές.

Τα Γλυκά Νερά βρίσκονται 77 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά και είναι μια απομονωμένη ακτή ανάμεσα στη Χώρα Σφακίων (4 χιλιόμετρα δυτικά της) και στο χωριό Λουτρό, στην οποία μπορεί να φτάσει κανείς μόνο διά θαλάσσης ή μέσω μιας πεζοπορικής διαδρομής που απαιτεί εμπειρία, καθώς έχει τις δυσκολίες της. Ωστόσο, όσοι έκαναν κατά καιρούς τον κόπο να τη βρουν, έφτασαν σε μια θεσπέσια παραλία: δεν είναι τυχαίο ότι το 2003 οι ταξιδιωτικοί ανταποκριτές των Times του Λονδίνου την κατέταξαν στις 20 πιο όμορφες όλης της Ευρώπης, παρότι τέτοιες λίστες ασχολούνται συνήθως με μέρη πιο εύκολα προσβάσιμα.

Η ακροθαλασσιά καλύπτεται από λευκό βότσαλο και, σε αντίθεση με άλλες παραλίες στα νότια των Χανίων (π.χ. Άγιος Παύλος, Δώματα), είναι οργανωμένη: θα βρείτε δηλαδή ομπρέλες και ξαπλώστρες, που προσφέρονται βέβαια επί πληρωμή. Ωστόσο τα Γλυκά Νερά διαθέτουν κι αρκετό ελεύθερο χώρο ώστε να στήσετε τη δική σας ομπρέλα ή ψάθα, ενώ στο ανατολικό τμήμα επιτρέπεται και ο γυμνισμός. Λίγο πιο μέσα, επίσης, θα δείτε και μερικά αλμυρίκια, τα οποία παρέχουν άφθονη φυσική σκιά –θα πρέπει βέβαια να τα προλάβετε ελεύθερα.

Η θάλασσα εδώ είναι πραγματικά υπέροχη και σχεδόν πάντα ήσυχη, λόγω του απάνεμου της τοποθεσίας. Τα νερά έχουν διάφορες αποχρώσεις του γαλάζιου (προς το σκούρο) και είναι βαθιά, καθαρά, με «κρυστάλλινη» αίσθηση: οι φυσικές πηγές γλυκού ύδατος με τις οποίες ανακατεύονται τα κάνουν αρκετά κρύα, ενώ θα παρατηρήσετε ίσως και τη γλυφή τους γεύση.

Ασφαλώς, πέρα από τη συμβολή τους στο τοπίο οι πηγές γλυκού ύδατος στην ακτή μπορούν να λειτουργήσουν και ως φυσικά ντους, ώστε να ξεπλυθείτε από το αλάτι βγαίνοντας από τη θάλασσα. Συστήνεται επίσης να έρθετε εδώ με μάσκα, για να μπορέσετε να απολαύσετε και τον καταπληκτικό βυθό της παραλίας, ο οποίος είναι βραχώδης, με αρκετά ψάρια.

Πώς θα πάτε

Η πρόσβαση στα Γλυκά Νερά δεν είναι εύκολη, καθώς μπορεί να γίνει μόνο διά θαλάσσης ή μέσω μονοπατιών που απευθύνονται μόνο σε έμπειρους πεζοπόρους.

Ο πιο εύκολος και οργανωμένος τρόπος είναι από τη θάλασσα. Θα βρείτε δηλαδή καΐκια που αναλαμβάνουν το σχετικό δρομολόγιο είτε από τη Χώρα Σφακίων, είτε από το χωριό Λουτρό, τα οποία θα εξασφαλίσουν βέβαια και την επιστροφή σας εκεί, σε προκαθορισμένες ώρες που πρέπει να τηρήσετε. Φυσικά, αν διαθέτετε δικό σας σκάφος, όλα αυτά απλοποιούνται ακόμα περισσότερο –και θα δείτε όντως αρκετά τέτοια, αν επισκεφθείτε τα Γλυκά Νερά στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού.

Αν επιθυμείτε να έρθετε πεζοπορώντας, θα πρέπει να ακολουθήσετε το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Θα βρείτε την είσοδό του κινούμενοι από τη Χώρα Σφακίων προς την Ανώπολη (στα 2,5 χιλιόμετρα), η δε διαδρομή θα σας πάρει 35-40 λεπτά. Η φυσική σας κατάσταση πρέπει να είναι καλή και μαζί να έχετε καπέλο, καλό αντηλιακό, νερό (ειδικά για την επιστροφή σας) και γερά αθλητικά παπούτσια. Χρειάζεται επίσης μια κάποια εμπειρία, γιατί η καθοδήγηση παρέχεται από μαυρο-κίτρινα σημάδια πάνω στις πέτρες. Την ίδια διαδρομή μπορείτε βέβαια να την κάνετε και ξεκινώντας από το Λουτρό (θα σας πάρει περίπου 1 ώρα), μα απαιτείται σημαντική εμπειρία πεζοπορίας, γιατί το μονοπάτι εδώ είναι πιο δύσκολο. Αν πάσχετε από υψοφοβία μην το δοκιμάσετε, γιατί τμήμα του περνά (κυριολεκτικά) από το χείλος του γκρεμού.

φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος

travel.gr

The post Η κρυμμένη ακτή στα νότια των Χανίων με τη βαθυγάλανη θάλασσα και τις πηγές πόσιμου ύδατος appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα