Η μεγάλη των ηλιθίων σχολή

Το έχουν κάνει σύστημα οι τέως να μας τσιτώνουν τα νεύρα. Μετά τον οικονομικό επικεφαλής του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ που παραδέχτηκε δημοσίως ότι το Ταμείο είχε επιλέξει λάθος πολλαπλασιαστή (το είπε αφού είχε φύγει από το πόστο του), τον Γερούν Ντάισελμπλουμ που παραδέχτηκε ότι το πρώτο μέλημα των δανειστών το 2010 ήταν να σώσουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και όχι την Ελλάδα (το είπε

αφού είχε αποχωρήσει από την προεδρία του Eurogroup), ήταν η σειρά του Τόμας Βίζερ ο οποίος επισήμανε στο συνέδριο των Δελφών ότι «λυπάμαι που δεν κάναμε το 2010 απομείωση του ελληνικού χρέους».

Κατά διαβολική σύμπτωση κι αυτός το είπε σήμερα που δεν είναι το αφεντικό του Euroworking group. Τι να πεις τώρα σ’ αυτούς τους τύπους; Ότι είναι κοινοί απατεώνες; Δεν το επιτρέπει η αγωγή σου. Άλλωστε δεν έχουν κατηγορηθεί για κάτι ποινικώς κολάσιμο. Ότι είναι άσχετοι; Για να βρέθηκαν σε τόσο σημαντικές θέσεις, δεν μπορεί, κάποια προσόντα θα είχαν. Ότι είναι κυνικοί; Σιγά την προσβολή. Θα τους κάνεις τη μούρη κρέας.

Απλώς οι τύποι αυτοί είναι βαποράκια του συστήματος. Νεοφιλελεύθεροι με τη βούλα, καλά αμειβόμενοι για τις βρώμικες υπηρεσίες που προσφέρουν.

Ο Βίζερ όμως, εκτός από την καθυστερημένη κρίση ειλικρίνειας είπε ένα χοντρό ψέμα και μια παχιά-παχιά ανοησία.

Το ψέμα: «Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι η πίεση προήλθε από τη γερμανική πλευρά, αλλά ότι προέκυψε από τη συνολική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δημιούργησε αμφιβολίες σε αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε».

Αυτή είναι η άποψη του για το τι έγινε το πρώτο πεντάμηνο του 2015. Είναι εμφανής η προσπάθεια του να αθωώσει το Βερολίνο επιχειρώντας να μας πείσει ότι ουδέποτε είχε σχέδιο για Grexit. Το Βερολίνο είχε σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ όχι μόνο το 2015 όταν είχε απέναντι του μια δύστροπη κυβέρνηση, αλλά και το 2012 όταν απέναντι του υπήρχε μια απολύτως υπάκουη κυβέρνηση. Το αποκάλυψε προσφάτως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ήταν ο αποδέκτης της πρότασης Σόιμπλε.

Η παχιά ανοησία του Βίζερ έχει να κάνει με την εκτίμηση του ότι η περίοδος από τον Γενάρη μέχρι τον Ιούλιο του 2015 στοίχισε στο ελληνικό κράτος 200 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχουν κάποιοι που ανεβάζουν πιο ψηλά το ποσό. Δεν μας αποκάλυψε ποιοι είναι οι άλλοι που τα ισχυρίζονται αυτά, αλλά δεν πειράζει. Το ίδιο σκιτζήδες θα είναι.

Αυτοί οι φωστήρες της οικονομικής σκέψης μας λένε ότι μια χώρα με ΑΕΠ 180 δισ. ευρώ είχε ζημιά 200 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε μήνες. Σε ποια οικονομική θεωρία πιστεύουν; Από ποιο οικονομικό πανεπιστήμιο έχουν αποφοιτήσει; Μήπως από τη μεγάλη των ηλιθίων σχολή;

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Keywords
Τυχαία Θέματα