Η ώρα του ανασχηματισμού… Τι παίζει με τα ονόματα

Θέμα ωρών οι διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να σχεδιάζει περιορισμένες αλλαγές

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς όλα δείχνουν πως σήμερα ή, το αργότερο, αύριο ως το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε περιορισμένο ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας, έπειτα από την αποπομπή της Ράνιας Αντωνοπούλου, που έφερε και την οικειοθελή αποχώρηση του τέως, πλέον, υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο

πρωθυπουργός ήδη από χθες το βράδυ, μετά την επιστροφή του από την Τρίπολη, «σβήνει-γράφει» ονόματα στο μπλοκάκι του, καίτοι οι αλλαγές στην κυβέρνηση δεν αναμένονται ευρείες. Σε κάθε περίπτωση, και μόνο το γεγονός ότι χηρεύει η θέση του υπουργού Οικονομίας, που θεωρείται μεγάλης σπουδαιότητας και σημασίας, προσδίδει στον επικείμενο ανασχηματισμό ιδιαίτερη αξία.

Προέχει η «καθαρή έξοδος»

Ενόσω, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας τελεί στην κατάσταση «σβήσε-γράψε» και αναμένονται οι γνωστές «καραμπόλες» που λαμβάνουν χώρα σε κάθε διαδικασία ανασχηματισμού, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αλλαγές θα είναι περιορισμένης έκτασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη πως η διαπραγμάτευση για την τέταρτη αξιολόγηση και την «καθαρή έξοδο» της χώρας από το Μνημόνιο, σε συνδυασμό με τα 88 τελευταία «μνημονιακά» προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί ως τις 21 Ιουνίου δεν αφήνουν στην κυβέρνηση την «πολυτέλεια» του χρόνου για αλλαγές σε υπουργικά χαρτοφυλάκια που «ακουμπούν» στην διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο –εκτός, βεβαίως, από το υπουργείο Οικονομίας που από χθες τα ξημερώματα παραμένει ακέφαλο.

Τα ονόματα και οι αλλαγές

Κατά συνέπεια, όλα δείχνουν ότι τα λεγόμενα «παραγωγικά υπουργεία», συν το υπουργείο Εργασίας, δε θα επηρεαστούν από τις αλλαγές. Άλλωστε, η Έφη Αχτσιόγλου έχει κατακτήσει μία από τις υψηλότερες «βαθμολογίες» στο «μπλοκάκι» του πρωθυπουργού, ενώ αδιαφιλονίκητα σταθερός στο τιμόνι της Οικονομίας θα παραμείνει, αυτονοήτως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος –κάτι που ισχύει στον ίδιο βαθμό κατηγορηματικότητας και για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Σε ό,τι αφορά στην θέση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, στο Μαξίμου υπάρχει εδραία η εκτίμηση πως ο καταλληλότερος γι’ αυτή τη θέση θα ήταν ο νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, αφού ήδη «τρέχει» μεγάλο κομμάτι των αρμοδιοτήτων του εν λόγω υπουργείου, ενώ είναι άψογη και η συνεργασία του με τον υπουργό Οικονομικών –κάτι που, προφανώς, μετράει για τον Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, ερώτημα παραμένει ως το τέλος το κατά πόσον θα αναπληρωθεί η «ορφανή» θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί πολλές εισηγήσεις να μεταβιβάσει τις –σημαντικές- αρμοδιότητες που είχε η τέως αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, που άφησε ο Κώστας Ζουράρις, που αν πληρωθεί, αυτό θα γίνει μόνο και μόνο για να μην διαταραχθεί η ισορροπία της συμμετοχής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην κυβέρνηση.

Κατά τα λοιπά, «50-50» είναι το κατά πόσον θα φύγει από την κυβέρνηση η Λυδία Κονιόρδου, παρά το γεγονός ότι η υπουργός Πολιτισμού βάλλεται από πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ για «ανεπάρκεια».

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θεωρείται ειλημμένη απόφαση η αντικατάσταση του Γιάννη Μουζάλα, καθώς αυτό είναι κάτι που θέλει και ο ίδιος, αλλά και το Μαξίμου. Πιθανότερος διάδοχός του εμφανίζεται ο νυν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας –αλλά θα «μετακομίσει» μόνο στην περίπτωση που βρεθεί ο κατάλληλος αντικαταστάτης του, που θα έχει τον ρόλο των «ματιών» του Μεγάρου Μαξίμου στη Μεσογείων.

Άλλωστε, από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έχουν περάσει απαρατήρητες οι επιδόσεις του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος, σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Κλάπα, επί της ουσίας «τρέχουν» εδώ και πολύ καιρό με μεγάλη επάρκεια την διαχείριση της «καυτής πατάτας» του προσφυγικού.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα