Η Ουκρανία στο σινεμά – Η ιστορία μέσα από έξι ταινίες

Η Ουκρανία μέσα από τη ματιά κινηματογραφιστών αποτυπώνεται σε έξι ταινίες

Η ιστορία της, η ναζιστική κατοχή στην Ουκρανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άνθρωποι, η σκληρή καθημερινότητα, η περιοχή του Ντονμπάς.

Ταινίες για την Ουκρανία και τον λαό της

Η DW επιλέγει έξι ταινίες-ντοκιμαντέρ που μπορούμε να αναζητήσουμε στο διαδίκτυο, ενώ κάνει αναφορά και στον Σον Πεν ο οποίος κατέγραψε με την κάμερά του τις πρώτες ώρες της εισβολής των

Ρώσων.

Κόκκινα Μυστικά – Ανιέσκα Χόλαντ

Κόκκινα Μυστικά – Ανιέσκα

Η ταινία της Ανιέσκα Χόλαντ ήταν υποψήφια στη Μπερλινάλε του 2019 για τη Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας. Αναφέρεται στην ιστορία του Ουαλού ανταποκριτή Γκάρεθ Τζόουνς, ο οποίος ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση το 1933 για να καταγράψει τι συνέβαινε. Μέσα από τα ρεπορτάζ του ο κόσμος έμαθε για τον Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας ή αλλιώς Χολοντομόρ, που ενέσκηψε επί Στάλιν.

Babi Yar. Context του Σεργκέι Λόζνιτσα

Babi Yar. Context του Σεργκέι Λόζνιτσα

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ του Ουκρανού σκηνοθέτη Σεργκέι Λόζνιτσα για την ναζιστική κατοχή στην Ουκρανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία του 2014 βασίζεται σε αρχειακό υλικό και αφορά τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία 33.771 Εβραίων στο κατακτημένο Κίεβο τον Σεπτέμβριο του 1941.

Μαϊντάν του Σεργκέι Λόζνιτσα

Μαϊντάν του Σεργκέι Λόζνιτσα

Ακόμη ένα ντοκιμαντέρ από τον Σεργκέι Λόζνιτσα: «Μαϊντάν» (2014). Στην ιστορική πλατεία στο κέντρο του Κιέβου (Πλατεία Ανεξαρτησίας) εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για τη δημοκρατία και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Ξεκίνησε ως ειρηνική διαδήλωση με 500.000 συμμετέχοντες και κατέληξε σε οδομαχίες. Σήμερα πολλοί την αποκαλούν «Επανάσταση της Αξιοπρέπειας».

«Bad Roads» της Νατάλια Βορόζμπιτ

«Bad Roads» της Νατάλια Βορόζμπιτ

Δύο ουκρανικές παραγωγές που αυτή τη φορά εστιάζουν στην περιοχή Ντονμπάς, όπου από το 2014 μαίνονται μάχες εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών. Σε αυτά τα γεγονότα και ειδικότερα στις οδομαχίες αναφέρεται η ταινία «Bad Roads» της Νατάλια Βορόζμπιτ. Και η ταινία «Ντονμπάς» του Σεργκέι Λόζνιτσα εστιάζει στην ομώνυμη περιοχή, όπου ο πόλεμος αποτελεί εδώ και χρόνια καθημερινότητα.

Ρινόκερος του Όλεγκ Σέντσοφ

Ρινόκερος του Όλεγκ Σέντσοφ

Η ταινία «Ρινόκερος» (2021) του Ουκρανού σκηνοθέτη Όλεγκ Σέντσοφ διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1990. Εστιάζει στην έκρηξη βίας μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. «Αρκετοί ακόμη βλέπουν εκείνη την περίοδο με ρομαντική διάθεση μέχρι σήμερα» ανέφερε ο ίδιος στην DW. Ωστόσο η πραγματικότητα κάθε άλλο παρά ρόδινη ήταν. Αυτό επιχειρεί να δείξει ο Σέντσοφ με την ταινία του.

Και μία ταινία που αναμένουμε με ενδιαφέρον

Ο Σον Πεν ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το ντοκιμαντέρ του Σον Πεν

Ο Σον Πεν σκηνοθετεί από τις πρώτες ώρες της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία ένα ντοκιμαντέρ για τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία. Ακόμη δεν είναι γνωστό πότε θα είναι έτοιμο. Ο Σον Πεν ήταν στο Κίεβο, όταν έγινε η ρωσική εισβολή. Ήδη το 2021 είχε ταξιδέψει στο Ντονμπάς και είχε συνομιλήσει με Ουκρανούς στρατιώτες. Τότε τραβήχτηκε και η συγκεκριμένη φωτογραφία από το πρακτορείο ειδήσεων του ουκρανικού στρατού.

iefimerida.gr

The post Η Ουκρανία στο σινεμά – Η ιστορία μέσα από έξι ταινίες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία,oukrania