Η πίτσα που έχει διχάσει τον πλανήτη ανακαλύφθηκε από έναν Έλληνα στα 60s | Video + Photos
Ο Σαμ Πανόπουλος ήταν Έλληνας μετανάστης στον Καναδά, ο οποίος διατηρούσε εστιατόριο με τα αδέλφια του στην πόλη Chatham του Οντάριο. Ο Πανόπουλος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Νάπολη – τη γενέτειρα της πίτσας – και εμπνεύστηκε να αρχίσει να προσθέτει το ιταλικό βασικό πιάτο στο μενού του εστιατορίου με τα μπιφτέκια και τις τηγανίτες. Τι να βάλει όμως πάνω της;
Ο Πανόπουλος ξεπέρασε τα συνηθισμένα τότε υλικά όπως μανιτάρια και πεπερόνι και στράφηκε σε μια έμπνευση από τα νότια σύνορα – στην προκειμένη περίπτωση, τις γλυκόξινες γεύσεις που χαρακτήριζαν την αμερικανική εκδοχή του κινέζικου
Έτσι γεννήθηκε ένα κλασικό πιάτο ή ένα γαστρονομικό έγκλημα –ανάλογα τα γευστικά γούστα.
Λίγα φαγητά διχάζουν τόσο δραματικά τον πλανήτη όσο η πίτσα με ζαμπόν και ανανά. Σε πολλά μέρη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας και της Ασίας, ελάχιστα μενού πίτσας φαίνονται πλήρη χωρίς αυτήν. Στην Ιταλία, ωστόσο, ο συνδυασμός αυτός θεωρείται ευρέως βδέλυγμα. Έχει οδηγήσει ακόμη και σε διεθνείς διαμάχες μεταξύ παγκόσμιων ηγετών και διπλωματικές παρεμβάσεις. Γιατί είναι τόσο διχαστικό;
«Υποθέτω ότι θα μπορούσατε να το αποκαλέσετε fusion food, πριν ο όρος γίνει δημοφιλής. Και, φυσικά, το γλυκό είναι η πιο αγαπητή γεύση, οπότε είναι μια εύκολη νίκη από αυτή την άποψη», λέει ο Charles Spence, πειραματικός ψυχολόγος που μελετά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πώς οι διάφορες αισθήσεις μας επηρεάζουν την εμπειρία των τροφίμων.
Το πάντρεμα του Πανόπουλου με το επεξεργασμένο ζαμπόν και τον ανανά συνέπεσε με την κυκλοφορία του βιβλίου τροπικών συνταγών της αυστραλιανής εταιρείας επεξεργασίας τροφίμων Golden Circle -μεγάλο παραγωγό κονσερβοποιημένου ανανά-, με το εξώφυλλο του βιβλίου να δείχνει δαχτυλίδια ανανά να κοσμούν ένα μαγειρεμένο ζαμπόν. Μια δεκαετία νωρίτερα, ένας τηλεοπτικός μάγειρας είχε παρουσιάσει στη μεταπολεμική Γερμανία μια λιχουδιά που ονομαζόταν Toast Hawaii και αποτελούνταν από ένα δαχτυλίδι ανανά, μαγειρεμένο ζαμπόν και τυρί σε φέτες. Αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να ήταν μια εκδοχή του Grilled Spamwich, μιας συνταγής με SWAN και ανανά που είχε έρθει με τους Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν εγκατασταθεί στη Δυτική Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλα συνδύαζαν τη χαρακτηριστική γλυκύτητα του ανανά με το αλμυρό ουμάμι του επεξεργασμένου χοιρινού κρέατος.
Το χοιρινό και ο ανανάς δεν είναι, βέβαια, το μοναδικό ζευγάρι φρούτων και κρέατος στην παγκόσμια κουζίνα. Στη Γαλλία, η πάπια συνδυάζεται με μια γλυκιά σάλτσα πορτοκαλιού. Το ιρανικό πιλάφι συνδυάζει αρνί με ρόδι. Τα αμερικανικά δείπνα της Ημέρας των Ευχαριστιών δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τη σάλτσα cranberry που συνοδεύει την παραδοσιακή γαλοπούλα ή τα ζαχαρωτά και τις γλυκοπατάτες.
Όπως μας έδειξε η πρόσφατη έκρηξη των λιχουδιών με αλατισμένη καραμέλα, οι αλμυρές και οι γλυκές γεύσεις συνεργάζονται εγγενώς. Δημιουργείται κάτι που είναι γνωστό ως «διαστρωμάτωση γεύσεων». Αυτή η διαστρωμάτωση κάνει τον εγκέφαλο να αντιδρά με θετικά σήματα, αντιλαμβανόμενος τον συνδυασμό της γλυκύτητας -του καυσίμου υδατάνθρακα- και του αλατιού, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τις σωματικές λειτουργίες.
Και ο ανανάς είναι σίγουρα μια γροθιά στο στομάχι της γλυκύτητας. Περίπου το 12-15% του βάρους ενός ανανά προέρχεται από ζάχαρη – κυρίως σακχαρόζη, αλλά και γλυκόζη και φρουκτόζη. Ωστόσο, ο ανανάς είναι επίσης αρκετά όξινος, με pH μεταξύ 3-4, ανάλογα με την ποικιλία (για το πλαίσιο, ο χυμός λεμονιού έχει pH μεταξύ 2-3.) Όπως και σε ένα κουτάκι κόκα κόλα – το οποίο είναι επίσης εκπληκτικά όξινο με pH 2-3 – η ζάχαρη αντισταθμίζει την οξύτητα και το κάνει εύγευστο, ακόμη και απολαυστικό.
Ορισμένοι άνθρωποι, ωστόσο, είναι πιο ευαίσθητοι σε ορισμένες γεύσεις από άλλους. Οι γενετικοί παράγοντες πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στο πόσο απολαμβάνει ο καθένας μας τις ξινές γεύσεις και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που φέρουν παραλλαγές ενός συγκεκριμένου γονιδίου που ονομάζεται TAS2R38 μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι στις πικρές ενώσεις. Ομοίως, η προτίμησή μας στις γλυκές γεύσεις επηρεάζεται επίσης από τα γονίδιά μας και μπορεί να επηρεάσει το πόσο ζαχαρούχα τρόφιμα τρώμε. Είναι πιθανό τελικά το αν σε κάποιον αρέσει ή όχι ο ανανάς στην πίτσα του, να εξαρτάται από τα γονίδιά του.
Αυτό αποκτά ακόμη περισσότερο νόημα αν αναλογιστείτε τι συμβαίνει όταν ο ανανάς μαγειρεύεται.
«Υπάρχουν πολλές χημικές αντιδράσεις όταν ο ανανάς θερμαίνεται, καθώς περιέχει πολλά σάκχαρα και οργανικά οξέα», λέει ο Zhimin Xu, επιστήμονας τροφίμων που μελετά τις πτητικές χημικές ουσίες που συμβάλλουν στη γεύση στο Γεωργικό Κέντρο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν μελετήσει τι ακριβώς συμβαίνει στον ανανά όταν μαγειρεύεται σε διαφορετικές θερμοκρασίες.
«Σε ήπια θερμοκρασία θέρμανσης, το φρουτώδες άρωμά του απελευθερώνεται γρήγορα, αλλά η έντασή του μειώνεται όλο και περισσότερο με την αύξηση της θερμοκρασίας θέρμανσης και του χρόνου, ενώ το άρωμα που μοιάζει με το ψωμί -αυξάνεται κατά τη διάρκεια της θέρμανσης», λέει. «Ο θερμαινόμενος ανανάς έχει επίσης λιγότερο γλυκόξινη γεύση σε σύγκριση με τον φρεσκοκομμένο ανανά».
Αλλά η έρευνά του φέρνει στο φως και ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα. Μεταξύ των άλλων ενώσεων που αυξάνονται στον ανανά καθώς θερμαίνεται ήταν δύο που ονομάζονται 2-μεθυλοβουτανάλη και 3-μεθυλοβουτανάλη, οι οποίες προσδίδουν μια χαρακτηριστική γεύση καρυδιού. Και οι δύο αυτές ουσίες βρίσκονται επίσης σε ένα βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται στην πίτσα – το τυρί. Είναι πιο συνηθισμένα σε σκληρά τυριά όπως το τσένταρ, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν στη μοτσαρέλα.
Η μάχη μεταξύ των εραστών και των εχθρών του ζαμπόν και του ανανά έχει προκαλέσει ακόμη και μια διπλωματική διαμάχη –σε καμία περίπτωση σοβαρή . Το 2017, ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Guðni Thorlacius Jóhannesson, δήλωσε σε ένα ακροατήριο μαθητών ότι ήταν τόσο ριζικά αντίθετος με τον ανανά στην πίτσα που θα τον απαγόρευε στη χώρα του αν μπορούσε. Συνέχισε μάλιστα με μία ανάρτηση στο Facebook με την οποία διευκρίνισε τη θέση του για τον ανανά γενικά και τη συγκεκριμένη παρουσία του στην πίτσα.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, παρενέβη στο Twitter, λέγοντας: «Στέκομαι πίσω από αυτή τη νόστιμη δημιουργία του νοτιοδυτικού Οντάριο». Ο Jóhannesson αργότερα μαλάκωσε τη στάση του, παραδεχόμενος το 2018 ότι «το παρατράβηξε».
Ο Σαμ Πανόπουλος δεν είχε ιδέα τι ξεκίνησε.
in.gr
The post Η πίτσα που έχει διχάσει τον πλανήτη ανακαλύφθηκε από έναν Έλληνα στα 60s | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρατερός Κατσούλης: «Γι’ αuτό χωρίσαμε με την Κατερίνα Καραβάτου – Δεν έχει νόημα να μετανιώνεις»
- Ελέφαντας «τρελάθηκε» από τη ζέστη και έσκισε στα δυο τον ιδιοκτήτη του
- Στην ΕΡΤ η μητέρα και η θεία της 6χρονης: «Έπαιρνε το παιδί όποτε δεν ήταν στην δουλειά»
- Ψάχνει ομάδα και δεν βρίσκει ο Χρήστος Δώνης
- Με σφαλιάρα από τη Λέφσκι, όλα καλά;
- Περού: Ο γιος του Ν. Σοφιανού του ΚΚΕ ανάμεσα στους επιβάτες του λεωφορείου που έπεσε στον γκρεμό - Είναι καλά στην υγεία του
- Σάκης Αρναούτογλου για κακοκαιρία: Ανατροφοδότηση με έντονα φαινόμενα στις ίδιες περιοχές
- Αποκλειστικό: Αυτή είναι η εκπομπής της Φαιής Σκορδά... Πότε κάνει πρεμιέρα; Όλο το ρεπορτάζ!
- Πνιγμός 6χρονης: «Γιατί το έκανε στο παιδάκι μου και όχι σε εμένα» – Τι υποστηρίζει η γυναίκα που ήταν δίπλα στη μητέρα
- «Μουσώνας» έπληξε τη Χαλκιδική: Μεγάλα προβλήματα στη γεμάτη από τουρίστες Σιθωνία - Δείτε βίντεο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Η πίτσα που έχει διχάσει τον πλανήτη ανακαλύφθηκε από έναν Έλληνα στα 60s | Video + Photos
- Δεκαεπτάχρονος ο νεότερος πιλότος που έκανε μόνος του τον γύρο του κόσμου
- Χωρίς Παπαγιάννη και Παπαπέτρου στο Βελιγράδι η εθνική Ελλάδας
- Σαχελάνθρωπος: Ο αφρικανικός πρόγονός μας περπατούσε στα δύο πόδια του ήδη πριν από επτά εκατoμμύρια χρόνια
- Ούτε σε ταινίες – Αγρότης αφόπλισε 3 ληστές που πήγαν να τον εκτελέσουν και τους πήρε στο κυνήγι
- Τους καθαρισμούς των επικίνδυνων ποταμιών και ρεμάτων περιμένει η Ιεράπετρα – Απανωτά τα αιτήματα από τους αγρότες
- Ο Παύλος Παυλίδης και οι Hotel Alaska στα Χανιά – Μια συναυλία στον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε
- Κρήτη | Βρήκαν σπίτι του 1,5 μέτρο δενδρύλλιο κάνναβης – Χειροπέδες στον καλλιεργητή
- Το κόστος ζωής έχει πλέον «μεγάλο αντίκτυπο» στις διακοπές
- Τώρα θυμήθηκαν το απόρρητο! Τασούλας και ΝΔ σε βέρτιγκο μετά το φιάσκο Δεμίρη
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Η πίτσα που έχει διχάσει τον πλανήτη ανακαλύφθηκε από έναν Έλληνα στα 60s | Video + Photos
- Γιος βουλευτή του ΚΚΕ ο ένας Έλληνας τραυματίας του τροχαίου στο Περού – Πώς περιγράφει την τραγωδία
- Θετικό κατά 270.191 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο της απασχόλησης στο πρώτο επτάμηνο του 2022
- Δεκαεπτάχρονος ο νεότερος πιλότος που έκανε μόνος του τον γύρο του κόσμου
- Τους καθαρισμούς των επικίνδυνων ποταμιών και ρεμάτων περιμένει η Ιεράπετρα – Απανωτά τα αιτήματα από τους αγρότες
- Νούμερο 1 trend στα social η #βροχή – «Βρήκατε ευκαιρίες να στήσετε Χριστογεννιάτικο δέντρο;»
- Χωρίς Παπαγιάννη και Παπαπέτρου στο Βελιγράδι η εθνική Ελλάδας
- Σαχελάνθρωπος: Ο αφρικανικός πρόγονός μας περπατούσε στα δύο πόδια του ήδη πριν από επτά εκατoμμύρια χρόνια
- Ο Παύλος Παυλίδης και οι Hotel Alaska στα Χανιά – Μια συναυλία στον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε
- Κρήτη | Βρήκαν σπίτι του 1,5 μέτρο δενδρύλλιο κάνναβης – Χειροπέδες στον καλλιεργητή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οινοξένεια 2022 - Εκδήλωση στην Άνω Ζήρια
- Ενοχλήθηκαν οι άνθρωποι της Άγκυρας από τον εθνικό ύμνο των νεοσύλλεκτων στο Καστελόριζο!
- Χαλκιδική: Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε οικισμούς λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων
- Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση των Κρητικών στους Γερμανούς
- Επιβάτες διασχίζουν τη σήραγγα της Μάγχης
- Κώστας Σκρέκας: «Θα στηρίζουμε την κοινωνία όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση»
- Οι μπότες που θα κάνουν θραύση φέτος τον χειμώνα -Απογειώνουν το ντύσιμο, θα ξεπουλήσουν
- Καπραβέλος: Το 6ο κύμα ήταν το χειρότερο καλοκαιρινό κύμα από την έναρξη της πανδημίας
- Αλλάζει έδρα ο αγώνας Λεβαδειακού-Παναθηναϊκού