Η υπερχρεωμένη Ελλάδα κάνει «δώρο» άλλα 2 δισ. στη Γερμανία για τα «Λέοπαρντ»

Νέο εξοπλιστικό σκάνδαλο, αυτή τη φορά με γερμανικά άρματα, κυοφορείται στους κόλπους της κυβέρνησης. Σταθερά και αταλάντευτα η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει την παγκόσμια αμυντική βιομηχανία και εξοστρακίζει την εγχώρια βιομηχανία.

Δίνει δισεκατομμύρια σε Γαλλικούς Αμερικανικούς και τώρα Γερμανικούς αμυντικούς κολοσσούς και αρνείται προκλητικά να εντάξει την ελληνική αμυντική βιομηχανία σε προγράμματα συμπαραγωγής.

Δεν πρόλαβε η Ελλάδα να ξεχρεώσει τα 2 δισ. για την αγορά 170 αρμάτων μάχης Leo-2Hel

το 2003 από τη γερμανική εταιρεία Krauss Maffei-Wegma (KMW) και τώρα ετοιμάζονται να δώσουν ως «δώρο» στον Σόλτς αλλά 2 δισ. για τον εκσυγχρονισμό τους!

Πρόκειται για καραμπινάτο σκάνδαλο διότι το ίδιο το ΓΕΣ χαρακτηρίζει παράλογο να εκτελεστεί ένα τόσο ακριβό πρόγραμμα καθώς οι επιχειρησιακές απαιτήσεις είναι περιορισμένες και αφορούν απλή αναβάθμιση σκοπευτικών και ορισμένων ηλεκτρονικών συστημάτων με πολύ μικρότερο κόστος.

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη προμήθεια για την οποία έχει πρεμούρα η επιτελική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί προϊόν πολιτικής συναλλαγής με στόχο η Ελλάδα να αποκτήσει την εύνοια και την υποστήριξη της Γερμανίας στα εθνικά θέματα και πρωτίστως στην ελληνο-τουρκική διένεξη.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο αχρείαστο και πανάκριβο πρόγραμμα που αφορά τον εκσυγχρονισμό των Λέοπαρτ έρχεται να ενισχύσει την αλυσίδα των παραγγελιών που έχει το γερμανικός κολοσσός Krauss Maffei-Wegma (KMW) από την επόμενη της κήρυξης του πολέμου στην Ουκρανία.

Είναι σύνηθες ότι σε κάθε πολεμική σύρραξη κερδισμένες βγαίνουν οι αμυντικές βιομηχανίες και ορισμένες σημειώνουν ρεκόρ πωλήσεων όπως για παράδειγμα η αμερικανική Lockheed Martin που κατασκευάζει τα F-35. Παγκοσμίως έχουν ήδη παραδοθεί περί τα 850 F-35 και η λίστα των παραγγελιών συνεχώς μεγαλώνει.

Η Αυστραλία με την συμφωνία AUCUS για τα πυρηνικά υποβρύχια, εξετάζει τώρα την προμήθεια επιπλέον F-35, πέρα από τα 100 που έχει ήδη παραγγείλει. Το ίδιο προσανατολίζεται να κάνει και η Ιαπωνία. Η Ελβετία επίσης, υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση για την προμήθεια 36 F-35A.

Στο μεταξύ στην Ευρώπη πριν από επτά χρόνια, η Γερμανία με την Γαλλία συνένωσαν τος δυνάμεις τους στον τομέα της κατασκευής αρμάτων μάχης δημιουργώντας τον όμιλο αμυντικής τεχνολογίας KNDS, στον οποίο συγχωνεύτηκαν οι Krauss-Maffei Wegmann (Γερμανία) και Nexter (Γαλλία).

Αυτή την στιγμή οι εκκρεμείς ενοποιημένες παραγγελίες της KNDS έφθασαν τα 10,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Γερμανία αναβαθμίζει τα οχήματα μάχης πεζικού Puma και η Τσεχία όπως και τη Γαλλία τα πυροβόλα Caesar.

Η KNDS εν μέσω πολέμου με την Ουκρανία δημιούργησε νέο κύκλο εργασιών 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και επέκτεινε περαιτέρω το εργατικό της δυναμικό σε περίπου 9.100 υπαλλήλους για το τρέχον οικονομικό έτος 2022.

Για τα «θαύματα» του πολέμου στην Ουκρανία μίλησε πρόσφατα ανοιχτά και ξεκάθαρα ο Frank Haun, Διευθύνων Σύμβουλος της KNDS : «Από τον Φεβρουάριο του 2022, (έναρξη πολέμου στην Ουκρανία) έχει καταστεί σαφές ότι θα υπάρξει μια βαθιά αλλαγή ως προς τον τρόπο που σκέφτεται και εφαρμόζεται η πολιτική ασφάλειας στην Ευρώπη. Αυτό αφορά και την αύξηση των επενδύσεων στην αποτρεπτική και επιχειρησιακή ικανότητα των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων.

Αναμένουμε περαιτέρω εδραίωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Είμαστε ήδη παρόντες σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ηγετική μας θέση ως ευρωπαϊκού προμηθευτή στρατιωτικών χερσαίων συστημάτων».

ieidiseis.gr

The post Η υπερχρεωμένη Ελλάδα κάνει «δώρο» άλλα 2 δισ. στη Γερμανία για τα «Λέοπαρντ» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα