“Καμπανάκι” για την υγεία των ψυχικά ασθενών στην Κρήτη – Ελλείψεις και στα ψυχιατρικά φάρμακα

SOS εκπέμπει η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, καθώς παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε ψυχιατρικά φάρμακα (τουλάχιστον σε 10 με 15 σκευάσματα), με τους διπολικούς ασθενείς και τους ασθενείς που πάσχουν από κάποια ψύχωση να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως τονίζει ο διευθυντής-ψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ Βασίλης Κούδας, ο κίνδυνος απορρύθμισης των ασθενών αυτών είναι μεγάλος, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει η

πιθανότητα έκπτωσης, έστω και προσωρινής, των γνωστικών, νοητικών και πνευματικών τους ικανοτήτων. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο κ. Κούδας κρίνει ως απαραίτητο και καθοριστικό βήμα να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του φαρμάκου σήμερα, ως κοινωνικού αγαθού και όχι ως αντικειμένου αγοραπωλησίας.

Ειδικότερα, η έλλειψη φαρμάκων δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα βρίσκονται σε έλλειψη, όπως είναι τα παιδιατρικά, τα αντιγριπικά κ.λπ. Το neakriti.gr έχει επισημάνει κατά καιρούς τις ελλείψεις φαρμάκων, ωστόσο αυτές αφορούν και έναν ιδιαίτερο και ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Υγείας, που είναι η Ψυχιατρική και πιο συγκεκριμένα τα ψυχιατρικά φάρμακα.

Τα ψυχιατρικά φάρμακα διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα αντικαταθλιπτικά και τα αντι-ψυχωσικά. Τα αντικαταθλιπτικά σχετίζονται με την αντιμετώπιση ή την ύφεση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ή αγχωδών διαταραχών, όπως είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Τα αντι-ψυχωσικά φάρμακα σχετίζονται με την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας ενός ατόμου, που καλείται να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως είναι η σχιζοφρένεια. Και οι δύο κατηγορίες φαρμάκων αποσκοπούν στην καλή ψυχική υγεία του ατόμου, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις κοινωνικές προκλήσεις και ταυτόχρονα να είναι παραγωγικό και λειτουργικό στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

Το ζήτημα είναι πως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ελλείψεις των φαρμάκων αφορούν στον ευαίσθητό χώρο της Ψυχικής Υγείας και πιο συγκεκριμένα τους διπολικούς και ψυχωτικούς ασθενείς. Είναι δύο κατηγορίες ασθενών που ο κίνδυνος απορρύθμισης είναι αρκετά μεγάλος εάν δε λάβουν τα φάρμακά τους.

Η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ καλείται να παράσχει ψυχιατρική στήριξη τόσο σε επίπεδο νομού Ηρακλείου όσο και σε επίπεδο νομού Λασιθίου. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα φάρμακα;

Ο διευθυντής-ψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου (ΙΣΗ), μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ) και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, κ. Βασίλης Κούδας, μίλησε στο neakriti.gr, όπου τόνισε πως ελλείψεις παρουσιάζονται σε 10-15 φαρμακευτικά σκευάσματα και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα μη γενόσημα, τα οποία είναι φάρμακα μη πρωτότυπα.

Όπως είπε ο κ. Κούδας, «στην Ψυχιατρική έχουμε σταθερές ελλείψεις φαρμάκων. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Αυτό όμως που διαπιστώνουμε τον τελευταίο καιρό είναι πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη στα μη γενόσημα φάρμακα. Είναι φάρμακα τα οποία είναι πρωτότυπα και τα χρειάζονται οι ασθενείς για την ύφεση της ασθένειάς τους. Δεν μπορώ να υποστηρίξω πως έχουμε ελλείψεις σε δεκάδες φάρμακα. Εκτιμώ πως σε επίπεδο ψυχιατρικής κάλυψης υπάρχουν ελλείψεις στην ηρακλειώτικη φαρμακευτική αγορά σε κοντά 10-15 σκευάσματα».

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στα αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με τον κ. Κούδα, καθώς υπάρχουν αρκετά γενόσημα φάρμακα τα οποία μπορούν να καλύψουν το κενό. Το πρόβλημα βρίσκεται σε φαρμακευτικά σκευάσματα που τα χρειάζονται υποχρεωτικά και διά βίου ασθενείς όπως είναι οι διπολικοί και οι σχιζοφρενείς. Ο κίνδυνος απορρύθμισης είναι ορατός.

«Τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη είναι οι σταθεροποιητές συναισθήματος. Είναι φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της κατάστασης των διπολικών ασθενών. Σε περίπτωση που τα λαμβάνουν, είναι λειτουργικοί. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε σταθεροποιητές συναισθήματος και μάλιστα η ανησυχία αυτή δεν υπάρχει μόνο από την πλευρά των ιατρών, αλλά και των ασθενών. Οι ίδιοι οι ασθενείς ανησυχούν μήπως υποτροπιάσουν εάν δε τα λάβουν σε εύλογο χρονικό διάστημα», ανέφερε, ενώ συνέχισε: «Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στις ενέσεις που λαμβάνουν οι ασθενείς με ψυχώσεις. Ειδικότερα, παρατηρούνται ελλείψεις στις λεγόμενες “ενέσιμες” μακράς αποδέσμευσης. Είναι ενέσεις που χορηγούνται στους ασθενείς, οι οποίοι πρέπει μηνιαίως να κάνουν μία και να παίρνουν ένα χάπι αντι-ψυχωσικό τη μέρα. Εκεί υπάρχει σοβαρή έλλειψη».

Ο κ. Κούδας υπογράμμισε ακόμη ότι «ο κίνδυνος απορρύθμισης είναι μεγάλος γιατί οι ελλείψεις είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, που πρέπει να λάβει υποχρεωτικά τα φάρμακα».

Απορρύθμιση σημαίνει ουσιαστικά δυσλειτουργικότητα και δυσκολία στην κατανόηση των κοινωνικών γεγονότων, πράγμα που καθιστά επιτακτικό αίτημα την εύρεση λύσης.

«Το φάρμακο πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό»

Ο κ. Κούδας, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του φαρμάκου σε μια εποχή όπως η σημερινή, που χαρακτηρίζεται από τη διαρκή και μόνιμη έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων. Όπως είπε, το φάρμακο πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

«Η έλλειψη φαρμάκων αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, που δοκιμάζει τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, αλλά και των ίδιων των ασθενών. Οι εταιρείες εξάγουν τα φάρμακα στη Γερμανία και όχι στην Ελλάδα γιατί βλέπουν το κέρδος. Το φάρμακο όμως δεν πρέπει να θεωρείται εμπόρευμα, δηλαδή μέσο αγοραπωλησιών. Το φάρμακο πρέπει να θεωρείται κοινωνικό αγαθό, που συνοδεύει την αξιοπρέπεια του ατόμου», τόνισε ο κ. Κούδας.

neakriti.gr

The post “Καμπανάκι” για την υγεία των ψυχικά ασθενών στην Κρήτη – Ελλείψεις και στα ψυχιατρικά φάρμακα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
“Καμπανάκι”, Κρήτη – Ελλείψεις,“kabanaki”, kriti – elleipseis