Καλή χρονιά για το κρητικό ελαιόλαδο – Στους 80.000 τόνους η παραγωγή

Με θετικό πρόσημο τόσο σε ποιότητα όσο και ποσότητα κλείνει η ελαιοκομική περίοδος

Η φετινή ελαιοπαραγωγή, σε επίπεδο χωρών, σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 ήταν: Στην Ελλάδα 257.000 τόνοι, στην Ιταλία 265.000, στην Ισπανία 1.333.000 και συνολικά στην Ε.Ε. 2.100.000 τόνοι.

Το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί φέτος στην Κρήτη κατατάσσεται κατά μέσο όρο στο νησί κατά 94% στην ποιοτική κατηγορία “Έξτρα παρθένου”, ενώ κατά ένα μεγάλο

ποσοστό του, που εκτιμάται πάνω από 85%, κατατάσσεται στο πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο, όχι απλά του έξτρα, αλλά του υπέρ έξτρα (extrisimmo) παρθένου

Στον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας έφτασε η κρητική ελαιοπαραγωγή φέτος, “κλείνοντας”, βάσει στοιχείων των ΔΑΟΚ της Κρήτης που επεξεργάστηκαν και δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr), στους 80.000 τόνους.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα γράφει ο επιστημονικός σύμβουλος του φορέα και γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, τόσο στην ποιότητα όσο και σχετικά στην ποσότητα, ο απολογισμός της φετινής ελαιοπαραγωγής είναι θετικός.

Πλέον έχουν κλείσει όλα τα ελαιοτριβεία στη χώρα και, όπως δείχνουν τα τελικά στοιχεία των ΔΑΟΚ Κρήτης, η ποιότητα, παρά τους αρχικούς φόβους για δακοπροσβολές, τελικά με τους ψεκασμούς που έγιναν και τη δραστική συνδρομή και των καιρικών συνθηκών (καύσωνες Αυγούστου) κατάφερε να διαφύγει αβλαβής και να είναι εξαιρετική, ακόμα και στις περιοχές στις οποίες δεν εφαρμοζόταν δακοκτονία!

Έτσι, το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί φέτος στην Κρήτη κατατάσσεται κατά μέσο όρο στο νησί κατά 94% στην ποιοτική κατηγορία “Έξτρα παρθένου”, ενώ κατά ένα μεγάλο ποσοστό του, που εκτιμάται πάνω από 85%, κατατάσσεται στο πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο, όχι απλά του έξτρα, αλλά του υπέρ έξτρα (extrisimmo) παρθένου.

Το υψηλότερο ποσοστό έξτρα στην Κρήτη σημειώθηκε στο Λασίθι (99%) πιθανώς λόγω του ότι εκεί δεν υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις Τσουνάτης, Χονδρολιάς ή Θρουμπολιάς, που συγκομίζονται από το έδαφος και συνήθως παράγουν λάδια με συνήθως υποβαθμισμένη ποιότητα.

Αμέσως παρακάτω, ο Νίκος Μιχελάκης αναφέρει: «Από πλευράς ποσότητας, η φετινή παραγωγή δεν ήταν πολύ υψηλή, αλλά πάντως αρκετά καλή. Παρά τις χαμηλές αποδόσεις του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο, τις τοπικές ζημιές από χαλαζοπτώσεις άλλα και τους ελαιώνες που δε συγκομίστηκαν λόγω των ασύμφορων τιμών, τελικά η συνολική παραγωγή της Κρήτης έφτασε φέτος στους 80.000 τόνους, ποσότητα που βρίσκεται στον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας.

Η φετινή ελαιοπαραγωγή, σε επίπεδο χωρών, σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 ήταν: Στην Ελλάδα 257.000 τόνοι, στην Ιταλία 265.000, στην Ισπανία 1.333.000 και συνολικά στην Ε.Ε. 2.100.000 τόνοι. Οι ποσότητες αυτές μάλλον δεν πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά, με την παραγωγή του Μαρτίου και έτσι θα πρέπει να θεωρηθούν κοντά στις τελικές.

Ωστόσο, και στις τρεις αυτές χώρες και ιδιαίτερα στην Ισπανία, της οποίας η παραγωγή επηρεάζει το επίπεδο τιμών σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και αγροτοσυνεταιρικούς φορείς, εκτιμάται ακόμα χαμηλότερη».

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δακοπροσβολής

Στο μεταξύ, όπως γράφει ο Νίκος Μιχελάκης σε άλλη ανάρτησή του, ο ζεστός και ξηρός χειμώνας που προηγήθηκε, μέσα στις πολλές μεταβολές που μπορεί να προκαλέσει για την ελαιοκομία είναι και η πρωιμότερη εμφάνιση του δάκου. Μια τέτοια εξέλιξη είναι αρκετά πιθανή, αν λάβει κάνεις υπόψη ότι:

Αρκετοί ελαιώνες, ιδίως στην Ανατολική Κρήτη, έμειναν ασυγκόμιστοι και επομένως πρόσφεραν ελαιόκαρπο (στα δέντρα ή στο έδαφος) για μια πολυπληθέστερη διαχείμαση και μετακίνηση ατόμων δάκου στην επόμενη περίοδο. Ο θερμός και ξηρός χειμώνας πρόσφερε ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης για διάφορα στάδια του δάκου (ακμαία, νύμφες) να περάσουν στη θερμότερη φάση (μέσα-τέλη άνοιξης) της επόμενης περιόδου. Η πρωιμότερη άνθιση, αν ως ελπίζεται εξελίχθη ομαλά, θα συντελέσει και σε πρωιμότερη εξέλιξη των σταδίων κομπόδεσης και ανάπτυξης του καρπού και άρα του κρίσιμου, για την έναρξη προσβολών του δάκου, σταδίου της πήξης πυρήνα.

Συμπερασματικά, η δακοκτονία καλό είναι να αρχίσει φέτος αρκετά νωρίτερα και σωστότερα, με έγκαιρη προετοιμασία όλων των μέσων προϋποθέσεων.

Τα κατάλληλα φάρμακα, που είναι η πιο κρίσιμη προϋπόθεση, πρέπει να είναι διαθέσιμα από μέσα Μαΐου. Και αν αυτά είναι περισσεύματα της περσινής περιόδου, θα πρέπει, ανεξάρτητα από τι γράφουν οι ετικέτες τους, να ελεγχθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Η πρόσληψη των τομεαρχών, η διαδικασία της οποίας ήδη ανακοινώθηκε ότι άρχισε, απαιτείται να ολοκληρωθεί και έγκαιρα, ώστε οι νέοι τομεάρχες να είναι εγκατεστημένοι και ενημερωμένοι το αργότερο τέλη Μαΐου.

Οι απαραίτητες πιστώσεις πρέπει επίσης να εξασφαλιστούν και να γίνει κατανοητό ότι μείωσή τους δεν επιφέρει κέρδος άλλα ζημία, όχι μόνο στους ελαιοπαραγωγούς άλλα και στο κράτος.

neakriti.gr 

The post Καλή χρονιά για το κρητικό ελαιόλαδο – Στους 80.000 τόνους η παραγωγή appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα