Κάνεις συχνά μελανιές; Πότε ν’ ανησυχήσεις και τι μπορείς να κάνεις για να φύγουν

Τι κρύβουν οι μελανιές και πόσα πρέπει να προσέξουμε κατά την εμφάνισή τους.

Αυτές οι μελανιές! Είναι το παράσημο που δεν θέλουμε να παίρνουμε, είναι αυτό το σημάδι που μας υπενθυμίζει για πολλές ημέρες την απροσεξία μας. Πόσες φορές όμως δεν ξυπνάς και κοιτάς στον καθρέφτη έναν νέο μώλωπα που ούτε θυμάσαι από πού προήλθε; Κι εκεί σκέφτεσαι: ανησυχήσω ή όχι;

Η αλήθεια είναι πως αν σκοντάψεις επάνω στο κομοδίνο σου ή χτυπήσεις κατά λάθος στο τραπεζάκι του σαλονιού, το πιο πιθανό είναι να ξεμπερδέψεις μ’ ένα «άουτς» και το παράσημο μιας μελανιάς. Το δύσκολο είναι όταν δεν θυμάσαι αυτή

η μελανιά πώς προήλθε. Και εκεί είναι που ανοίγεις το διαδίκτυο και διαβάζεις αιτίες και συμπτώματα που πολλές φορές… σε τρομάζουν! Πριν αγχωθείς, οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία!

Πώς εμφανίζεται ο μώλωπας

Ένας μώλωπας συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία τραυματίζονται, προκαλώντας συλλογή αίματος κάτω από το δέρμα και στον περιβάλλοντα ιστό. Η σταδιακή αλλαγή χρώματος συμβαίνει καθώς το σώμα λειτουργεί για να διασπάσει το αίμα που έχει συσσωρευθεί στο σημείο. Η Caroline Murtha, οικογενειακή νοσηλεύτρια στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, εξηγεί ότι καθώς μεγαλώνουμε, τα αιμοφόρα αγγεία μας μπορούν φυσικά να γίνουν πιο λεπτά και λιγότερο ελαστικά. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μώλωπες. «Η αύξηση στους μώλωπες μπορεί να είναι επακόλουθο μιας παρενέργειας διαφόρων φαρμάκων», λέει η Murtha.

Τι πρέπει να κάνεις

Εάν ο μώλωπας είναι παρενέργεια ενός φαρμάκου, πρέπει οπωσδήποτε να ρωτήσεις τον γιατρό σου για το τι επιλογές έχεις. Εκτός από αυτό, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τη δημιουργία ενός μώλωπα, όμως μπορείς να λάβεις τα μέτρα σου προκειμένου να ελαχιστοποιήσεις την εμφάνιση του.

Η εφαρμογή πάγου στην περιοχή αμέσως μετά τον τραυματισμό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και πιθανώς στη μείωση της εξάπλωσης του μώλωπα. Και καθώς ο μώλωπας αλλάζει χρώματα και αρχίζει να εξασθενεί, το μακιγιάζ μπορεί να τον καμουφλάρει. Η Murtha συνιστά τη χρήση ενός διορθωτικού χρώματος (αυτό το πράσινο χρώμα που χρησιμοποιούμε στο μακιγιάζ) για την ερυθρότητα σε συνδυασμό μ’ ένα κίτρινο concealer για μώλωπες σε μοβ απόχρωση. Υπάρχουν στα φαρμακεία ειδικές κρέμες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις τοπικά για να εξαφανιστεί γρηγορότερα ο μώλωπας. Το αλουμινόνερο θα βοηθήσει επίσης στη μείωση του αποχρωματισμού. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η κατανάλωση ανανά μπορεί κάνει καλό, καθώς αυτό το φρούτο περιέχει ένα ένζυμο που βοηθάει στη μείωση του πρηξίματος.

Πότε δεν είναι φυσιολογικός ένας μώλωπας

Συνήθως ποτέ. Ο Murtha λέει ότι «οι μικροί μώλωπες σε περιοχές όπως τα γόνατα, αγκώνες κλπ, είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Αλλά αν αντιμετωπίζεις συχνά μώλωπες χωρίς να υπάρχει εμφανές τραύμα, υπάρχει περίπτωση να έχει να κάνει με την πήξη του αίματός σου, αν και κάτι τέτοιο προϋποθέτει την εμφάνιση κι άλλων συμπτωμάτων, όπως συχνές ρινορραγίες, αιμορραγία των ούλων κ.α».

Εάν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

queen.gr

The post Κάνεις συχνά μελανιές; Πότε ν’ ανησυχήσεις και τι μπορείς να κάνεις για να φύγουν appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κάνεις, Πότε ’,kaneis, pote ’