Κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να πιούμε νερό από τη… Σελήνη – Τι αναφέρει νέα μελέτη
Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων σημειώθηκε στη Σελήνη, καλύπτοντας εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της επιφάνειάς της με καυτή λάβα. Με την πάροδο των αιώνων, η λάβα αυτή δημιούργησε τις σκοτεινές κηλίδες, που έδωσαν στο φεγγάρι τη γνώριμη εμφάνισή του.
Νέα σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (18/05), υποδηλώνει ότι τα ηφαίστεια μπορεί να έχουν αφήσει ένα άλλο μόνιμο αντίκτυπο στη σεληνιακή επιφάνεια, δηλαδή
«Το φανταζόμαστε σαν έναν παγετό στο φεγγάρι που δημιουργήθηκε με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Άντριου Βιλκόσκι, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Αστροφυσικών και Πλανητικών Επιστημών (APS) και στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής (LASP) του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, μάλιστα, δημοσίευσαν τα σχετικά ευρήματά τους, αυτόν τον μήνα, στο «The Planetary Science Journal».
Οι ερευνητές βασίστηκαν σε προσομοιώσεις στον υπολογιστή, ή μοντέλα, για να προσπαθήσουν να αναπαραστήσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο φεγγάρι πολύ πριν εμφανιστεί η ζωή στη Γη. Έτσι, ανακάλυψαν ότι τα αρχαία σεληνιακά ηφαίστεια εκτόξευαν τεράστιες ποσότητες υδρατμών, οι οποίοι στη συνέχεια κατακάθισαν στην επιφάνεια σχηματίζοντας αποθήκες πάγου που μπορεί να κρύβονται ακόμη στους σεληνιακούς κρατήρες.
«Πρόκειται για ένα πιθανό δώρο στους μελλοντικούς εξερευνητές της Σελήνης που θα χρειαστούν νερό για να πιουν και να το επεξεργαστούν σε καύσιμα πυραύλων», δήλωσε ο Πολ Χέιν, συν-συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο ASP/LASP, και πρόσθεσε: «Είναι πιθανό ότι 5 ή 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, υπάρχουν μεγάλα στρώματα πάγου».
Προσωρινές ατμόσφαιρες
Η νέα μελέτη προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σώμα στοιχείων που υποδηλώνουν ότι το φεγγάρι μπορεί να έχει περισσότερο νερό απ’ ό,τι πίστευαν κάποτε οι επιστήμονες. Σε μια μελέτη του 2020, ο Πολ Χέιν και οι συνάδελφοί του υπολόγισαν ότι σχεδόν 15.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα της σεληνιακής επιφάνειας θα μπορούσαν να παγιδεύσουν και να διατηρήσουν πάγο,κυρίως κοντά στο βόρειο και το νότιο πόλο του φεγγαριού. Από πού προήλθε όλο αυτό το νερό, όμως, είναι ασαφές.
«Υπάρχουν πολλές πιθανές πηγές αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Πολ Χέιν. Τα ηφαίστεια θα μπορούσαν να είναι μια πιθανή πηγή, καθώς ο επιστήμονας εξήγησε ότι από 2 έως 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, το φεγγάρι ήταν ένα χαοτικό μέρος. Δεκάδες χιλιάδες ηφαίστεια εξερράγησαν σε όλη την επιφάνειά του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δημιουργώντας τεράστια ποτάμια και λίμνες λάβας, που δεν έμοιαζαν με τα σημερινά.
Πρόσφατη σχετική έρευνα επιστημόνων του Ινστιτούτου Σελήνης και Πλανητών στο Χιούστον δείχνει ότι αυτά τα ηφαίστεια πιθανότατα δημιούργησαν και σύννεφα που αποτελούνταν κυρίως από μονοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς.
Αυτά τα σύννεφα, στη συνέχεια, στροβιλίζονταν γύρω από το φεγγάρι, δημιουργώντας ενδεχομένως λεπτές και βραχύβιες ατμόσφαιρες. Επομένως, αυτό έκανε τους Πολ Χέιν και Άντριου Βιλκόσκι να αναρωτηθούν: Θα μπορούσε αυτή η ίδια ατμόσφαιρα να έχει αφήσει πάγο στη σεληνιακή επιφάνεια, κάτι σαν τον παγετό που σχηματίζεται στο έδαφος ύστα από μια ψυχρή νύχτα;
Πάγος για πάντα
Ως εκ τούτου, για να το ανακαλύψουν, το δίδυμο και η Μάργκαρετ Λάντις, επιστημονική συνεργάτης του LASP, άρχισαν την προσπάθεια προσομοίωσης της σεληνιακής επιφάνειας με αυτήν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Η ομάδα χρησιμοποίησε εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, στο αποκορύφωμά του, το φεγγάρι βίωνε μια μεγάλη έκρηξη κάθε 22.000 χρόνια, κατά μέσο όρο. Στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν πώς τα ηφαιστειακά αέρια μπορεί να στροβιλίζονταν γύρω από το φεγγάρι, διαφεύγοντας στο διάστημα με την πάροδο του χρόνου και ανακάλυψαν ότι οι συνθήκες μπορεί να παρέμεναν παγωμένες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας, περίπου το 41% του νερού από τα ηφαίστεια μπορεί να έχει συμπυκνωθεί στο φεγγάρι ως πάγος. «Οι ατμόσφαιρες διέφυγαν σε διάστημα περίπου 1.000 ετών, οπότε υπήρχε αρκετός χρόνος για να σχηματιστεί πάγος», δήλωσε ο Άντριου Βιλκόσκι.
Η ομάδα υπολόγισε ότι περίπου 18 τετράκις εκατομμύρια λίβρες ηφαιστειακού νερού θα μπορούσαν να έχουν συμπυκνωθεί ως πάγος κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Αυτό είναι περισσότερο νερό από αυτό που βρίσκεται σήμερα στη λίμνη Μίσιγκαν. Και η έρευνα υποδηλώνει ότι μεγάλο μέρος αυτού του σεληνιακού νερού μπορεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα.
Αυτά τα διαστημικά παγάκια, ωστόσο, δεν θα είναι απαραίτητα εύκολο να βρεθούν. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πάγου έχει πιθανότατα συσσωρευτεί κοντά στους πόλους του φεγγαριού και μπορεί να είναι θαμμένο κάτω από μερικά μέτρα σεληνιακής σκόνης ή ρεγκόλιθου.
ieidiseis.gr
The post Κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να πιούμε νερό από τη… Σελήνη – Τι αναφέρει νέα μελέτη appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γυναικολόγος καταρρίπτει τους μύθους της εμμηνόπαυσης: «Σε αφήνουν άναυδο οι ανοησίες που κυκλοφορούν στα social media»
- Η Μαρία... γλέντησε τον τραπεζίτη του Deal και έφυγε με γεμάτες τσέπες
- Τελικώς, ηττηθήκαμε. Ξανά…
- Καινούργιου: Το απίθανο κόσμημα – κειμήλιο από τη γιαγιά της απογείωσε την εμφάνισή της σε βάφτιση
- Βόλος: Έξι συλλήψεις για θανατηφόρο challenge στο TikTok
- Απίστευτη ομοιότητα: O γιος του Μάρκου Σεφερλή είναι ίδιος… η μαμά του
- Συντάξεις: Αύξηση για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια
- Πώς και γιατί οι Τούρκοι έφτασαν… Αλεξανδρούπολη; Ο στόχος τους και η δυναμική απάντηση της Ελλάδας
- Η σκέψη του ΣΚΑΪ που αλλάζει τα δεδομένα της πρωινής ζώνης του Σαββατοκύριακου...
- Αποκάλυψη Όλιβερ Στόουν για την υγεία του Πούτιν: Είχε καρκίνο, αλλά τώρα τον έχει ξεπεράσει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Χανιά | Μετά τον γάμο ακολούθησε γλέντι… φαντασμαγορικό – Η απίστευτη έκπληξη των φίλων του ζευγαριού! | Video
- Τα σημάδια που “δείχνουν” εγκεφαλικό
- Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη πήγε στα δικαστήρια Σακελλάριο και Τζαβέλα
- Τα αισιόδοξα μηνύματα του τουρισμού και ο προβληματισμός των ξενοδόχων στην Κρήτη- «Τα έσοδα θα είναι καλά, αλλά τα έξοδα θα είναι τεράστια»
- Η Κρήτη συνδημιουργεί το ψηφιακό άβαταρ της Γης
- Η μάχη της Κρήτης και η σημασία της για την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Μάιος 1941)
- «Τα έσοδα θα είναι καλά, τα έξοδα θα είναι τεράστια» λένε οι ξενοδόχοι στην Κρήτη
- Κρήτη | Ένα… ψάρι «τυμπανιστής» και η έρευνα επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ
- Έρευνα: Οικογένεια και παιδιά νοηματοδοτούν ακόμα τις ζωές των Ελλήνων
- Η Μάχη της Κρήτης σε στρατιωτικά φίλμ όπως δεν την έχετε ξαναδεί | Video
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να πιούμε νερό από τη… Σελήνη – Τι αναφέρει νέα μελέτη
- Τα σημάδια που “δείχνουν” εγκεφαλικό
- Η Μάχη της Κρήτης σε στρατιωτικά φίλμ όπως δεν την έχετε ξαναδεί | Video
- Κρήτη | Ένα… ψάρι «τυμπανιστής» και η έρευνα επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ
- Το μήνυμα του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης
- Ο καλύτερος τρόπος για να φλερτάρεις (σύμφωνα με την επιστήμη)
- «Τα έσοδα θα είναι καλά, τα έξοδα θα είναι τεράστια» λένε οι ξενοδόχοι στην Κρήτη
- Τα αισιόδοξα μηνύματα του τουρισμού και ο προβληματισμός των ξενοδόχων στην Κρήτη- «Τα έσοδα θα είναι καλά, αλλά τα έξοδα θα είναι τεράστια»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κάλεσμα σε επίσκεψη στη Μακρόνησο την Κυριακή 29 Μάη
- Ευλογιά των πιθήκων: Τι είναι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης που βάζουν σε καραντίνα ασθενείς
- Χαλκίδα: Του «άρπαξαν» 68.000 ευρώ από την τράπεζα χωρίς να του στείλουν email ή μήνυμα
- «Βράζει» στους 40 βαθμούς Κελσίου η Ισπανία
- Επικίνδυνος αστεροειδής πλησιάζει τη Γη – Θα περάσει «ξυστά» στις 27 Μαΐου
- Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, Α.Ε. Veaceslav Dobinda
- Υπ. Πολιτισμού: Το έργο προστασίας και ανάδειξης των Δεσμωτών θα προχωρήσει βάσει του προγραμματισμού
- Κλέαρχος Μαρουσάκης: Καλοκαίρι με έως και 32 Βαθμούς σήμερα - Η πρόγνωση του καιρού