Κατάληψη στα Χανιά έγινε… μνημείο | O ειρωνικός τίτλος της «Καθημερινής» για τη Rosa Nera και την αξιοποίηση των κτηρίων

Η απόφαση του Πολυτεχνείου να παραχωρήσει σε ιδιώτη τα κτήρια στον λόφο Καστέλι στα Χανιά, η κατάληψη Rosa Nera και το ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού για την κήρυξη των κτηρίων ως μνημείων, βρίσκονται στο επίκεντρο ρεπορτάζ της σημερινής «Καθημερινής»:

Κατάληψη στα Χανιά έγινε… μνημείο

Tο υπουργείο Πολιτισμού θέτει τροχοπέδη στο Πολυτεχνείο Κρήτης

που σχεδιάζει να αξιοποιήσει την περιουσία του. Ωστόσο, το ίδρυμα απαντά: «Κανένας συμβιβασμός με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των λίγων, εκφράζουμε τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου και της ανάπτυξης των Χανίων».

Με αυτή τη δήλωση ο πρύτανής του, Βασίλης Διγαλάκης, ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ερμηνεύεται η πρόσφατη απόφαση της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία χαρακτήρισε «μνημείο» ένα κτίριο του ΑΕΙ που είναι κατειλημμένο από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, από το 2003.

Πέρασαν 14 χρόνια χωρίς να υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον για την τύχη του κτιρίου. Η τελευταία απόφαση του ΥΠΠΟΑ έρχεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση διαγωνισμού για την αξιοποίηση του κτίσματος και ο οποίος κατοχυρώθηκε σε επενδυτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τουρισμό, με αποτέλεσμα να ερμηνεύεται ως προσπάθεια ακύρωσης της επένδυσης.Ειδικότερα, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το 1986, αγόρασε, έναντι 103 εκατ. δραχμών, τα κτίρια των Τουρκικών Φυλακών, των Στρατώνων και της Μεραρχίας Κρητών, στην Παλαιά Πόλη των Χανίων. Σε αυτά στέγασε για πολλά χρόνια διοικητικές του υπηρεσίες. Το 2003 το κτίριο της Μεραρχίας κατελήφθη από ολιγομελή ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, από τη Rosa Nera, αλλά πριν από την κατάληψή του είχαν δοθεί περί τις 700.000 ευρώ για εργασίες, ώστε να στεγασθεί Σχολή Καλών Τεχνών.

Μάλιστα, το 2009 η τεχνική υπηρεσία του Πολυτεχνείου σε έκθεσή της ζητούσε τη στατική ενίσχυση του κτιρίου, αλλά όταν το 2010 είχαν βρεθεί χρήματα, οι καταληψίες αντέδρασαν βίαια. Έγιναν επεισόδια και υπήρξαν βιαιοπραγίες εναντίων υπαλλήλων του Πολυτεχνείου. Και αφού στη συνέχεια έγινε ο διαγωνισμός και η κατακύρωση, η σύμβαση με τον εργολάβο δεν υπογράφηκε ποτέ και χάθηκαν πόροι 4,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τελικά, το 2014 έγινε μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος στο Ακρωτήρι, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Διγαλάκης, «η συγκέντρωσή τους σε ένα σημείο είχε πολλαπλά οφέλη: ακαδημαϊκά, οικονομικά, ενεργειακά, διοικητικά. Τα κτίρια στην Παλιά Πόλη έχουν μεγάλες απαιτήσεις συντήρησης». Παράλληλα, τον Μάρτιο του 2014 η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα να παραχωρήσει τη διαχείριση των κτιρίων στην Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του Πολυτεχνείου, η οποία ελέγχεται 100% από το ΑΕΙ. Η νυν ηγεσία του ιδρύματος προχώρησε σε προσπάθεια αξιοποίησης των κτιρίων και ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό, τον οποίο κέρδισε ξένη επενδυτική εταιρεία.Όπως εξήγησε στην «Κ» ο κ. Διγαλάκης, τα τρία κτίρια θα μισθωθούν για 25 χρόνια με συνολικό αντίτιμο περίπου 9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το ετήσιο κέρδος για το ίδρυμα θα είναι 360.000 ευρώ, το 30% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησής του, που είναι 1,1 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα χρήματα δεν έχει προστεθεί η υποχρέωση που αναλαμβάνει η εταιρεία για πλήρη ανακαίνιση των τριών κτιρίων, έργο που αποτιμάται σε 18 εκατ. ευρώ. Και ενώ όλα προχωρούσαν κανονικά, το Πολυτεχνείο Κρήτης έλαβε την περασμένη Παρασκευή την απόφαση της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης που χαρακτήρισε το κτίριο της Μεραρχίας «μνημείο».

«Γεννά τεράστια νομικά αλλά και πολιτικά ερωτήματα η υπερβολική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση ευαισθητοποίησης του υπουργείου Πολιτισμού για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα», λέει το ίδρυμα. Και θυμίζει ότι ενώ πέρυσι (13/6/2016) συγκροτήθηκε επιτροπή του ΥΠΠΟΑ για τον έλεγχο του κτιρίου, η σύγκληση της επιτροπής για την αυτοψία πραγματοποιείται στις 23/03/2017.

Συμπτωματικά, την ίδια χρονική περίοδο διενεργήθηκε ο διαγωνισμός αξιοποίησης του υπό κατάληψη κτιρίου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά είχε επισκεφθεί την ηγεσία του Πολυτεχνείου όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της και την είχε ρωτήσει για τα σχέδιά της για την κατάληψη της Rosa Nera…

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, που ζητεί από τα ΑΕΙ, μέσω του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την αξιοποίηση της περιουσίας τους, τι απαντά;

zarpaenews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα