Κι όμως… Το «κόκκινο χαλί» συνδέεται με την αρχαία ελληνική τραγωδία

Επάνω του έχουν περπατήσει χιλιάδες κορυφαίες προσωπικότητες, από βασιλείς ως πλανητάρχες, ενώ στις Κάννες έχουν φωτογραφηθεί επάνω του ορδές από καλλονές. Το κόκκινο χαλί όμως είναι τόσο παλιό όσο και η ωραία Ελένη της Τροίας και προϋπήρχε των ονομαστών βραβείων Οσκαρ κατά τουλάχιστον 2.400 χρόνια.

Αν και σήμερα χρησιμοποιείται σε επίσημες και λαμπερές περιστάσεις, η ιστορία του κόκκινου χαλιού είναι βαμμένη με πολύ αίμα.

Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του κόκκινου χαλιού υπάρχει στην τραγωδία του Αισχύλου, «Αγαμέμνων» που χρονολογείται από το 458 πΧ. Συγκεκριμένα, η σύζυγος του

Ελληνα βασιλιά, Αγαμέμνονα, Κλυταιμνήστρα, κάνει λόγο για «ένα πάτωμα γεμάτο με κόκκινα απλωμένα χαλιά για να περάσει ο βασιλιάς».

Σύμφωνα με το CNN, όπως εξηγεί η ιστορικός, Amy Henderson, «ο Αγαμέμνων φεύγει μακριά για να πολεμήσει (στους Τρωικούς Πολέμους) και αφήνει την Κλυταιμνήστρα πίσω στο παλάτι. Λείπει για αρκετό καιρό κι έτσι και οι δυο τους ερωτεύονται άλλους. Οταν εκείνος επιστρέφει είναι ερωτευμένος με την Κασσάνδρα την οποία φέρνει μαζί του».

Παρά τη δική της απιστία, η Κλυταιμνήστρα δυσαρεστείται. Ωστόσο για εκείνη υπάρχουν πολλά ελαφρυντικά: ο Αγαμέμνων είχε κάνει συμφωνία με τους θεούς να θυσιάσει την 15χρονη κόρη τους, Ιφιγένεια, πριν κάνει την εκστρατεία του, γεγονός που καταρράκωσε την Κλυταιμνήστρα.

«Τα εδάφη να είναι κόκκινα, όπου πατούν αυτά τα πόδια», είπε η βασίλισσα που ξετύλιξε ένα κόκκινο χαλί για να τον πείσει να πάει στον θάνατό του, όπως αναφέρει η Henderson. Μια εκδοχή λέει ότι η ίδια δολοφόνησε τον σύζυγό της στο μπάνιο, άλλη ότι βρήκε τον θάνατο από τον εραστή της. Στη συνέχεια η Κλυταιμνήστρα δολοφονεί και την Κασσάνδρα. Σίγουρα πάντως είναι μια ιστορία γεμάτη αίμα. Και σίγουρα η βασίλισσα δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι το κόκκινο χαλί που θα έστελνε στον θάνατο τον σύζυγό της, θα γινόταν μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια συνώνυμο του πλούτου, της ομορφιάς και της πολυτέλειας.

Newmoney.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα