«Κινδυνεύει» η Σαντορίνη από τουριστικό κορεσμό

Η τουριστική «έκρηξη» της Σαντορίνης, η οποία ήρθε χιλιάδες χρόνια μετά την έκρηξη του ηφαιστείου (1613 π.Χ.), δεν δημιουργεί μόνο ευχάριστα προβλήματα, αλλά και δυσάρεστα. Και δεν είναι λίγο πράγμα, στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, να βγαίνει το CNN και να κατατάσσει το νησί στους 12 προς αποφυγή προορισμούς για το 2018 (κι όχι για κάποιο ιδιαίτερο λόγο, απλά επειδή έχει

φθάσει στο απόγειό του τουριστικά, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να μην απολαμβάνουν την εξυπηρέτηση που θα ήθελαν.

Βέβαια, όπου υπάρχει λόγος, υπάρχει και αντίλογος, διότι κατά χιλιάδες οι τουρίστες υπόκεινται σε μια δοκιμασία, σε μια ταλαιπωρία, αρκεί να δουν την Καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα.

Πάντως, ναι μεν στο νησί η τουριστική περίοδος έχει διευρυνθεί και πλέον ξεπερνά τους 8 μήνες, αν και ο δήμαρχος μιλά για τουρισμό 12 μηνών, όμως παρά το άνοιγμα κάποιων λίγων, εξαιρετικών ξενοδοχείων, υπάρχει θέμα ή καλύτερα θέματα.

Το αεροδρόμιο, μέχρι να ανακατασκευαστεί από την Fraport, είναι σε κακή κατάσταση, το οδικό δίκτυο επιεικώς μέτριο, το κυκλοφοριακό μεγάλο, τα ξενοδοχεία, ειδικά την θερινή περίοδο είναι ασφυκτικά γεμάτα και τα σπίτια που ενοικιάζονται σε πλατφόρμες τύπου Airbnb, κοντεύουν τις 6.000! Άλλωστε, δεν ξεχνάμε τα προβλήματα που υπήρχαν με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και εκπαιδευτικούς, που δεν έβρισκαν σπίτι να μείνουν από το φθινόπωρο, με τους ξενοδόχους να κάνουν «ρεφενέ» δωμάτια για να μείνουν.

Ένα επίσης τεράστιο ζήτημα, αναφορικά με την οικιστική και ξενοδοχειακή ανάπτυξη του νησιού, είναι το χωροταξικό, που ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί, μολονότι έχει εξαγγελθεί εδώ και χρόνια. Καμία μεγάλη επένδυση δεν μπορεί να γίνει αν δεν καθοριστεί ο αιγιαλός και οι περιβαλλοντικοί όροι. Κατά συνέπεια, μπορεί κλιματολογικά και με όσα μπορεί να βιώσει κάποιος στη Σαντορίνη, να είναι εφικτός ο τουρισμός 12 μηνών, εντούτοις έχει ζητήματα και παρόλο που μπορεί το νησί να φιλοξενήσει περισσότερους τουρίστες όλο το χρόνο, του μήνες αιχμής, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, έχει φθάσει στο ζενίθ.

Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, αναφέρει: «Υπάρχουν λίγα μέρη στον κόσμο με θέα το ηλιοβασίλεμα, τόσο θεαματικά όσο η Σαντορίνη, αλλά το μικροσκοπικό νησί των Κυκλάδων φθάνει σε σημείο κορεσμού. Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέφθηκαν το 2017, 850.000 από κρουαζιερόπλοια που βγήκαν στην άκρη της Καλντέρας τους, ενώ οι επιβάτες έμειναν για λίγες ώρες παρά για μέρες. Ενώ οι αριθμοί αυτοί έχουν περιοριστεί σε 8.000 την ημέρα, από τον δήμαρχο του νησιού, με αυξανόμενο πληθυσμό λόγω της τουριστικής έκρηξης, η Σαντορίνη κινδυνεύει σοβαρά να χάσει τη γοητεία της.

Αν παρ’ όλα αυτά πρέπει να πάτε…

Μείνετε σε ένα τοπικό B & B και αποφύγετε τις ηθικά αμφίβολες βόλτες γαϊδουριών που μεταφέρουν τους τουρίστες πάνω και κάτω στο λιμάνι.

Εναλλακτικά …

Η Νάξος βρίσκεται μέσα στην ίδια ομάδα νησιών όπως η Σαντορίνη, με λόφους και όμορφες παραλίες. Η Πάτμος, στα Δωδεκάνησα, είναι επίσης μια αξιόλογη, ειρηνική εναλλακτική λύση, με εξαιρετικές παραλίες και εστιατόρια.»

Σχολιάζοντας με ανάρτησή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, το δημοσίευμα του CNN, τονίζει ότι: «Το γεγονός ότι υπάρχει η Σαντορίνη στους 12 προς αποφυγήν προορισμούς για το 2018, κατά το CNN, καταδεικνύει ότι το πρόβλημα του “overtourism” ακουμπά και την Ελλάδα. Ο ΣΕΤΕ, υπεύθυνα, διαμορφώνει τις θέσεις του για το θέμα, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους των άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας, της Νορβηγίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, με την πεποίθηση ότι η χώρα μας έχει ακόμα τεράστιες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, ακόμα και στους προορισμούς που ήδη χαρακτηρίζονται «ώριμοι και δημοφιλείς». Χρειάζεται όμως δόμηση με αρχές, βελτίωση των δημόσιων υποδομών, εκσυγχρονισμός όλων των δικτύων κοινής ωφέλειας, αλλά και συστηματική εκπαίδευση του τουρίστα-πελάτη, στην κατεύθυνση του να σέβεται την ιστορία, τον πολιτισμό και την νοοτροπία των κατοίκων του τόπου που επισκέπτεται».

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα