Κλιματική αλλαγή στην Κρήτη: Εφιαλτικές προβλέψεις και ανάγκη προσαρμογής | Photos + Video

| Photos + Video

Ένα ζοφερό μέλλον φέρνει με μαθηματική ακρίβεια και στην Κρήτη το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, με άνοδο της θερμοκρασίας, ξηρασία, διάβρωση, δασικές πυρκαγιές. Ο τρόπος που θα κληθούν οι κοινωνίες και οι οικονομίες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μελέτης του ΠΕΣΚΑ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.

Χθες Παρασκευή,

η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για το θέμα διοργνάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, σε συνδιοργάνωση με το Πράσινο Ταμείo.

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με χαιρετισμό του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκου Καλογερή, ο οποίος σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ πριν την έναρξη της εκδήλωσης, τόνισε  πως «θεωρώντας βέβαιη την εξέλιξη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, εξετάζονται διάφορα σενάρια από το πιο ήπιο ως το πιο δυσμενές. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα αυτά. Η περιοχή μας και συνολικά η Ανατολική Μεσόγειος θεωρείται από τις περιοχές που θα πληγούν πιο βάναυσα. Μείωση βροχοπτώσεων με πιο αραιά και πιο ραγδαία φαινόμενα, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μεγάλες περιόδους υγρασίας»

Όπως εξήγησε, «εξετάστηκαν 14 τομείς τρωτότητας στο νησί που θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας, την υγεία, την κοινωνία, την οικονομία, την γεωργία και βέβαια τις διάφορες περιοχές. Δεν κινδυνεύει από πλημμύρες το ίδιο η περιοχή του Δήμου Πλατανιά με την Ανατολική Κρήτη για παράδειγμα» τόνισε και εξήγησε πως αυτή η μελέτη θα αποτελέσει οδηγό για την κατανομή των πόρων. «Θα πρέπει να χρηματοδοτούμε και να υλοποιούμε έργα και δράσεις συμβατά με την μελέτη, να έχουν από την κατασκευή τους περισσότερη βιωσιμότητα, να μην εντείνουν το φαινόμενο» εξήγησε και αναφέρθηκε ότι θα δωθεί προτεραιότητα στις οριοθετήσεις ρεμάτων, την διαχείριση του νερού, την προστασία της ακτογραμμής κλπ.

Εφιαλτικά σενάρια

Στις προβλέψεις για την Περιφέρεια Κρήτης αναφέρθηκε εκτενώς ο Ιωάννης Καψωμενάκης, ερευνητής στο κέντρο έρευνας της φυσικής ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών:

«Αν πάρουμε το ήπιο σενάριο εξέλιξης του φαινομένου τότε περιμένουμε αύξηση της θερμοκρασίας 2,5 βαθμών μέχρι το τέλος του αιώνα ενώ στο χειρότερο σενάριο η αύξηση θερμοκρασίας μπορεί να φτάσει και τους 5 βαθμούς Κελσίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε 40αρια, πάνω από 30 μέρες τον χρόνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την καθημερινότητα και για την γεωργία, για τα δάση… Το σίγουρο είναι ότι πηγαίνουμε σε ένα θερμότερο κλίμα, το οποίο θα συνδεθεί και με ένα ξηρότερο κλίμα. Παράλληλα μπορεί να έχουμε 40% λιγότερα νερά που σημαίνει ότι πηγαίνουμε σε ημι-ερημικές συνθήκες στον τόπο. Αυτό το νερό θα πέφτει σε ακραίες μορφές, σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που λέμε.» ανέφερε και προσέθεσε πως «αυτό θα φέρει μεγαλύτερο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών και δυσκολία στην κατάσβεσή τους. Παράλληλα, θα αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας. Το μισό ή ένα μέτρο που προβλέπουν τα μοντέλα είναι κάτι πολύ σημαντικό με άσχημες συνέπειες για τον τουρισμό. Θα επηρεαστούν τα υπόγεια ύδατα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος εξήγησε πως την επόμενη προγραμματική περιόδο και όλες χρηματοδοτήσεις θα στρέφονται σε γεωργικές και κτηνοτροφικές πρακτικές συμβατές με τα νέα δεδομένα.

Δείτε όλες τις δηλώσεις στο βίντεο που ακολουθεί:

zarpanews.gr

The post Κλιματική αλλαγή στην Κρήτη: Εφιαλτικές προβλέψεις και ανάγκη προσαρμογής | Photos + Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κλιματική, Κρήτη, Εφιαλτικές, | Photos + Video,klimatiki, kriti, efialtikes, | Photos + Video