Κλήση του Ανδρέα Μαρτίνη στις 8 Ιουνίου στην Εξεταστική για την Υγεία

Την κλήση του Ανδρέα Μαρτίνη την Πέμπτη 8 Ιουνίου στην Εξεταστική για την Υγεία αποφάσισαν τα μέλη της μετά από εισήγηση του προέδρου Αντώνη Μπαλωμενάκη. Αποφασίστηκαν, επίσης, τα πρώτα επτά πρόσωπα που θα κληθούν ως μάρτυρες, καθώς και να υπάρξει ένας ανοικτός κατάλογος μαρτύρων ανάλογα με την έκβαση της εξεταστικής διαδικασίας.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής γνωστοποίησε στα μέλη της Επιτροπής ότι έχουν σταλεί όλα τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί από το «Ερρίκος Ντυνάν» (π.χ η πορεία των οικονομικών

του Ιδρύματος, η ανταλλαγή εγγράφων, τα έγγραφα μεταβίβασης από την Marfin στην Πειραιώς κ.ά.) και πρότεινε να κληθεί στην Επιτροπή την άλλη Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Μαρτίνης (εφόσον το επιτρέψει η υγεία του καθώς βρίσκεται στο νοσοκομείο).

Επίσης, πρότεινε τους επτά πρώτους μάρτυρες που θα κληθούν, από την εξεταστική επιτροπή, αμέσως μετά την κλήτευση Μαρτίνη, για τους οποίους συμφώνησαν όλες οι πλευρές.

Οι επτά μάρτυρες είναι δύο μέλη του δ.σ. του Ερρίκος Ντυνάν, οι κ. Πανεθυμιτάκης και Στεργίου, ο Γεώργιος Σούρλας προερχόμενος από τη ΝΔ ο οποίος είχε εκφράσει, αρκετές φορές στο παρελθόν, προβληματισμό για την διαχείριση του νοσοκομείου, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας (που έχει κάνει δημοσιογραφική έρευνα για τα πεπραγμένα του Ερρίκος Ντυνάν), ο υπεύθυνος για την αναγγελία του Δημοσίου σε οφειλόμενα ποσά η οποία δεν έγινε ποτέ και τέλος ο δικαστικός επιμελητής για να τρόπο εκτίμησης της αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Ο κατάλογος των μαρτύρων συμφωνήθηκε να μείνει ανοικτός, ώστε να μέλη της επιτροπής να έχουν την ευχέρεια να προσθέτουν ονόματα ανάλογα με την έκβαση της υπόθεσης.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάπας συμφώνησε επί της αρχής να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης μαρτύρων από τον Ανδρέα Μαρτίνη και ζήτησε επιπλέον «να τηρηθεί με ευλάβεια το γράμμα του νόμου» ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να κατατεθεί στην επιτροπή και η τροπολογία Βορίδη, βάση της οποίας μεταβιβάστηκε το Ντυνάν στην εταιρεία «Ημιθεά» καθώς, όπως υπογράμμισε, η «Ημιθέα» βάση του καταστατικού της μπορεί να αγοράσει ιδιωτική κλινική και όχι νοσοκομείο.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, με τη σειρά του, συμφώνησε στην κλήση Μαρτίνη, την οποία και χαρακτήρισε αναγκαία και ζήτησε να κληθούν ως μάρτυρες ο συμβολαιογράφος πλειστηριασμών Στέφανος Βασιλάκης, η εκπρόσωπος των εργαζομένων του προσωπικού του Ντυνάν Ευφροσύνη Πούλιου, ο νομικός σύμβουλος από το 2006 έως σήμερα Γεώργιος Σπανός ενώ έθεσε στην κρίση της επιτροπής την κλήτευση και δύο άλλων προσώπων, του Λυκούργου Λιαρόπουλου που είχε συντάξει την έκθεση για την οικονομική κατάσταση του «Ντυνάν» καθώς και του Καζά Βασίλη.

Η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη μεριά της συμφώνησε στην κλήτευση Μαρτίνη (εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό της στο εάν θα μπορέσει να μεταβεί στην Επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη καθώς νοσηλεύεται) και πρότεινε στο τέλος της διαδικασίας της εξεταστικής, να κληθούν και οι υπουργοί Υγείας της περιόδου που εξετάζεται από την επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος χαρακτήρισε «δύσκολο το έργο της επιτροπής» και ζήτησε να μην «κάνουν το ίδιο λάθος με προηγούμενες εξεταστικές επιτροπές να μην φέρουν απτά αποτελέσματα». Επίσης εξέφρασε την άποψη να εξεταστεί ο Ανδρέας Μαρτίνης κατ΄ αντιπαράσταση, με υπουργούς. Τελειώνοντας την εισήγηση του ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε πρόθεση να αδικήσουμε κανέναν. Όχι άλλη μία επιτροπή για την επιτροπή. Σε θέματα δημοσίου οφέλους θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και άτεγκτοι».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης συμφωνώντας με την κλήτευση Μαρτίνη εξέφρασε την άποψη ότι ίσως να χρειάζεται να επανακληθεί αν η εξέλιξη της έρευνας από την επιτροπή το επιβάλλει και αναφορικά με τους μάρτυρες που προτάθηκαν από τον πρόεδρο τη επιτροπής συμφώνησε προσθέτοντας ότι πρέπει να κληθούν και οι πρώην υπουργοί.

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου ζήτησε να κληθούν και οι πρώην πρόεδροι κομμάτων που κατονομάζει ο Ανδρέας Μαρτίνης, οι υπουργοί, η διευθύντρια εφορίας Κηφισιάς, ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, άλλα του ΔΣ του «Ντυνάν», τα μέλη αυτών που έκαναν τον έλεγχο των οικονομικών, πρόσωπα από το χώρο των ΜΜΕ ή των δικαστικών που έτυχαν δωρεάν νοσηλείας κ.ά. Τέλος εξέφρασε και αυτή με τη σειρά της την άποψη να εξεταστεί κατ΄ αντιπαράθεση υπουργών ο κ. Μαρτίνης.

Ο εισηγητής του Ποταμιού με τη σειρά του Γιώργος Μαυρωτάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κλήτευση ως μάρτυρα του δημοσιογράφου Γιάννη Ντάσκα ισχυριζόμενος ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος αναφέρεται στην προσωπική του διένεξη με τον Ανδρέα Μαρτίνη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να κληθεί ο κ. Ντάσκας εκτός αν θέλουμε υλικό για τηλεοπτικές εκπομπές».

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος πρόταση του οποίου είναι η κλήτευση Γιάννη Ντάσκα επέμενε στην κλήτευσή του και επιπλέον ζήτησε από την επιτροπή να έλθουν όλες οι δανειακές συμβάσεις που αναφέρονται στην αγορά των δανείων (από την Κύπρο) από την τράπεζα Πειραιώς καθώς και οι συμβάσεις και οι αγοραπωλησίες που έγιναν όλων των κληροδοτημάτων και ζήτησε από την επιτροπή να διερευνήσει αν πουλήθηκαν σε συγκεκριμένες offshore.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα