Κορονοϊός: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ελλάδα – Το «σταυρόλεξο» για τα Χριστούγεννα

«Η πανδημία του κορονοϊού θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε» να διαρκέσει, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη Δευτέρα, με το Δρ Μπρους Έιλγουορντ να εξηγεί ότι αυτό σημαίνει ότι η υγειονομική κρίση θα μπορούσε «εύκολα να παραταθεί ως αργά το 2022». Λίγες μέρες πριν, είχαμε μια πιο δυσοίωνη πρόβλεψη από το στόμα επιφανούς Ελληνοαμερικανού επιστήμονα…

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών

του Yale, Νικόλας Χρηστάκης, διαίρεσε την πανδημία σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη είναι η άμεση που θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021, η ενδιάμεση, που θα κρατήσει μέχρι τα τέλη του 2023 και η μετά τη πανδημία περίοδο που θα ξεκινήσει το 2024…

Πού τοποθετείται το τέλος της πανδημίας; Ουσιαστικά κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση.

Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στη δύνη της παγκόσμιας κρίσης με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη εκτός από τον υγειονομικό αντίκτυπο, και τον οικονομικό. Φυσικά αυτό δεν είναι λάθος αλλά απαιτεί πολύ προσεκτικούς χειρισμούς ώστε ούτε η ανθρώπινη ζωή να μπει σε κίνδυνο, ούτε η Οικονομία της χώρας να καταστραφεί.

Η παρούσα στιγμή όμως είναι ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι με πολλές παγίδες μπροστά μας… Ήδη, στα μέσα του φθινοπώρου, δεν πάμε καθόλου καλά εμβολιαστικά και από άποψη κρουσμάτων, νοσηλευομένων και θανάτων από COVID-19 με την ηγεσία του ΥΥΚΑ να έχει ανακοινώσει από χθες συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές στη κεντρική και βόρια Ελλάδα.

Οι μισές μαθητικές παρελάσεις ακυρώθηκαν… και οι εορτασμοί για τον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη πολλοί προβλέπουν ότι θα οδηγήσει σε έξαρση κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα. Φτάσαμε δηλαδή στην 28η Οκτωβρίου με τη καμπύλη θετικότητας σε ανοδική πορεία και 63 θανάτους μέσα σε μια μέρα (χθες). Μετά θα έρθουν οι πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου και τον φόνο Γρηγορόπουλου. Και κάπου στο βάθος …παραμονεύουν τα Χριστούγεννα! Θα είναι γιορτινά και «ελεύθερα» για όλους; Θα είναι μόνο για εμβολιασμένους; Θα μπορούμε να ταξιδέψουμε, να πάμε σε νυχτερινές διασκεδάσεις, να κάνουμε τα ψώνια μας στη γιορταστική αγορά; Ή θα τα περάσουμε με φόβο και απαγορεύσεις;

Τα προβλεπτικά εργαλεία δεν είναι «αισιόδοξα»:

Ο χειμώνας είναι εδώ και στους 6 βαθμούς Κελσίου ο κορονοϊός κάνει «πάρτι» καθώς διατηρείται 10 φορές περισσότερη ώρα από ό,τι στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Όσοι δεν έχουν ήδη πειστεί να εμβολιαστούν, φαντάζει δύσκολο να πειστούν τώρα. Άλλοι νιώθουν άτρωτοι, άλλοι φοβούνται τα εμβόλια, άλλοι πιστεύουν σε δική τους Ιατρική και άλλοι είναι απλά αναποφάσιστοι ή αντιδραστικοί.

Στο λύματα των μεγάλων πόλεων φαίνεται μεγάλη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 με ανοδικές επίσης τάσεις.

Στους δρόμους, στα καταστήματα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στη νυχτερινή ζωή όλα δείχνουν μερικές φορές φυσιολογικά, με κάποιους να μην φορούν τη μάσκα ούτε στο…πιγούνι. Και έλεγχοι, ποιοι έλεγχοι;

Το μέχρι στιγμής πετυχημένο μοντέλο πρόβλεψης του ΑΠΘ με επικεφαλής το καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη αναφέρει ότι θα φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα στις 14 με 16 Νοεμβρίου με παράλληλη αύξηση των διασωληνωμένων στους 410 στις 4 – 5 Νοεμβρίου και περαιτέρω αύξησή στους 600 στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Και όπως σημειώνει ο καθηγητής, «όσο αυξάνονται τα κρούσματα, αν δεν πάρεις μέτρα, αυξάνεις και τις ΜΕΘ, και τους θανάτους»!

Αν έτσι βγει ο Νοέμβριος, και αν δεν ληφθούν άλλα μέτρα, πόσες πιθανότητες υπάρχουν τα Χριστούγεννα να ζήσουμε μια αληθινά γιορτινή περίοδο;

Πηγή: ieidiseis.gr

The post Κορονοϊός: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ελλάδα – Το «σταυρόλεξο» για τα Χριστούγεννα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Ελλάδα –, Χριστούγεννα,koronoios, ellada –, christougenna