Κορονοϊός: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Ποιοι ιδιώτες προσφέρουν κλίνες

Στην τελευταία -όπως ελπίζουν πλέον όλοι- μάχη κατά του κορωνοϊού ρίχνεται με όλες του τις δυνάμεις το σύστημα υγείας της χώρας μας, σε μια άνευ προηγούμενου συστράτευση του ιδιωτικού τομέα υγείας στη γραμμή άμυνας που έχει υψώσει το ΕΣΥ.

Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης

για τη διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη covid-19 ξεδιπλώνεται πλέον με τους εντατικούς ρυθμούς που επιβάλλει η πορεία της επιδημίας. Είναι ενδεικτικά τα αρνητικά ρεκόρ στους σκληρούς δείκτες της χθεσινής ημέρας: 3.465 τα κρούσματα, 560 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, 630 οι διασωληνωμένοι.

Όπως ανακοίνωσαν χθες

κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, υλοποιείται η επόμενη φάση του σχεδίου, σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται τα επόμενα 24ωρα ακόμη δύο νοσοκομεία του ΕΣΥ, μετά το “Σωτηρία” και το “Σισμανόγλειο”, για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορωνοιό, ο “Ερυθρός Σταυρός” και το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας “251”. Παράλληλα, το ΕΣΥ ενισχύεται με 450 κλίνες non covid -19 από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, καθώς και με άλλες 100 κλίνες για περιστατικά covid από ιδιωτικές κλινικές.

Η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όμως, απαιτεί και ιδιώτες γιατρούς να ριχτούν στη μάχη – μάλιστα κατά την προηγούμενη εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργού Υγείας είχε απευθύνει έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Γιώργος Πατούλης. Η δραματική πρόσκληση δεν φαίνεται να είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς περίπου 45 ιδιώτες γιατροί δήλωσαν ότι θα συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Χθες σε δραματικό τόνο, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε πως εάν έως αύριο δεν έχουν προσφερθεί 200 γιατροί -πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί- το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επίταξή τους.

Ποια άλλα νοσοκομεία και ιδιωτικοί όμιλοι μπαίνουν στη μάχη

“Πλέον όλη η χώρα μετατρέπεται σε μία υγειονομική περιφέρεια. Θα πραγματοποιούνται διακομιδές και αεροδιακομιδές όπου απαιτηθεί προς οπουδήποτε αλλού κριθεί” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας περιγράφοντας τις δραματικές ανάγκες των ασθενών και ξεδιπλώνοντας τι δρομολογείται για τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το Σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας, παραχωρούνται από τον ιδιωτικό τομέα 450 Non Covid-19 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, εκ των οποίων:

– Οι 300 από το Hellenic HealthCare Group (HHG). Σημειώνεται ότι οι κλίνες αυτές διατίθενται στα νοσοκομεία του Ομίλου Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα και Metropolitan General, ενώ έχει προηγηθεί η εξ ολοκλήρου διάθεση του Λητώ. Η κάλυψη των κλινών θα γίνει σε συνεργασία και με συντονισμό από το ΕΚΑΒ, ενώ η διακομιδή θα διενεργείται στις περισσότερες περιπτώσεις από το στόλο ασθενοφόρων του Ομίλου HHG.
– Οι 100 από το ΙΑΣΩ ΑΕ Group
– Οι 50 από τον Όμιλο Αθηνών.

Σε ό,τι αφορά τις 100 κλίνες Covid-19, και αυτές προσφέρονται με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, από τον Όμιλο Ευρωκλινική Αθηνών (60) και από τον Όμιλο Βιοιατρική (40).

Επιπλέον, στην Αττική προστίθενται άλλες 10 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από τον ιδιωτικό τομέα, φτάνοντας στις 140, ενώ ενισχύεται και το Σισμανόγλειο με 10 πολυδύναμες ΜΕΘ Covid-19.

Όσον αφορά στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, ο Ερυθρός Σταυρός δυναμικότητας 418 κλινών, μετατρέπεται πλέον σε νοσοκομείο all Covid-19. Η εκκένωση του Ερυθρού Σταυρού για τη μετατροπή σε νοσοκομείο περίθαλψης αποκλειστικά COVID-19 ασθενών ξεκινησε χθες και στόχος είναι να τεθεί το ταχύτερο δυνατόν στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία που περιλαμβάνει τη διακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής με άψογο συντονισμό και ύψιστη ασφάλεια.

Στο ΕΣΥ ενσωματώνεται και το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, που διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid-19 περιστατικά και τμήμα επειγόντων περιστατικών και μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ εντός των επόμενων ημερών.

Τέλος, το υπουργείο Υγείας παραδίδει από σήμερα στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία. Η διαθεσιμότητα των πολύ σημαντικών αυτών συσκευών ήταν μέχρι σήμερα περιορισμένη, επομένως ευνοείται πλέον η καλύτερη περίθαλψη των ασθενών.

Η εστία της Αττικής

Τα αρνητικά ρεκόρ στους σκληρούς δείκτες που χαρακτήρισαν τη χθεσινή ημέρα – 3.465 κρούσματα, 560 εισαγωγές στα νοσοκομεία, 630 διασωληνωμένοι- αποτυπώθηκαν στα λόγια του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, ο οποίος τόνισε πως “βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή από την αρχή της επιδημίας στη χώρα”.

Ανακοινώνοντας τα χθεσινά νούμερα και τα 1.701 περιστατικά κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε ένα 24ωρο στην Αττική – 456 στο κέντρο της Αθήνας, 318 στον Πειραιά – ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι “ο αριθμός αυτός είναι από μόνος του αρκετός για να πιστοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ό, τι αφορά στα νοσοκομεία”. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ποσοστό 10-15% των κρουσμάτων εκδηλώνουν σοβαρή νόσο COvid-19 και χρειάζεται να εισαχθούν σε νοσοκομείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 381 κλίνες MEΘ covid που έχει η Αττική πλέον – σε σχέση με 229 πριν από ένα μήνα – γεμίζουν με αμείωτη ροή. Οι διασωληνωμένοι χθες ανέρχονταν σε 374 στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Συνολικά στην Αττική οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.316, με τους 1.968 να βρίσκονται σε απλές κλίνες – ωστόσο εκτιμάται ότι το 5-7% αυτών θα χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Χθες καταρρίφθηκε και το αρνητικό ρεκόρ των 622 διασωληνωμένων από τον περασμένο Δεκέμβριο. Καταγράφηκαν 630 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, με αύξηση 46% μέσα σε δύο εβδομάδες. Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι δυσοίωνες, αναμένουν πως οι διασωληνωμένοι θα υπερβούν τους 700. Παράλληλα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες αύξηση και του αριθμού των θανάτων – χθες καταγράφηκαν επιπλέον 56 θάνατοι, ενώ μέσα στον Μάρτιο έχουν καταγραφεί 748 απώλειες.

Η ένταση του επιδημικού κύματος φαίνεται και από τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Χθες ανέρχονταν συνολικά σε 4.641, και ήταν 1.000 περισσότεροι συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Με αυξανόμενο ρυθμό κινούνται οι νοσηλευόμενοι στη Μακεδονία και τη Θράκη (στα νοσηλευτικά ιδρύματα βρίσκονται 827 ασθενείς, με τους περισσότερους στη Θεσσαλονίκη), στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο (οι ασθενεις που νοσηλεύονται έχουν ξεπεράσει τους 850) και την Κρήτη οπου οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 134.

3.700 διακομιδές από το ΕΚΑΒ στην Αττική σε 17 ημέρες

Τη μάχη που διεξάγεται σε επίπεδο προνοσοκομειακό, με τα πληρώματα και τα οχήματα του ΕΚΑΒ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιδημίας περιέγραψε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Παπαευσταθίου, παραθέτοντας ενδεικτικά τους αριθμούς των επιχειρήσεων του Κέντρου.
Μόνο τις τελευταίες 17 ημέρες, έχουν γίνει 7.500 διακομιδές ασθενών με κορωνοιό, από τις οποίες οι 3.700 στην Αττική.

Από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, και πιο αναλυτικά από 1/3/2020 έως 1/3/2021 έχουν διακομιστεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ 61.000 άνθρωποι. Εξ αυτών οι 100 είναι αεροδιακομιδές. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι κάθε μέρα διακομίζονται με ασθενοφόρα με Covid-19 σε Νοσοκομεία της Αττικής, ενώ περί τις 500-600 διακομιδές γίνονται για non Covid ασθενείς.

Σε ερώτηση του protothema.gr και του ygeiamou.gr σχετικά με τις λίστες αναμονής για κλίνη ΜΕΘ που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε περιστατικά COVID-19 και non COVID-19, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση που εξελίσσεται κάθε μέρα και ότι τα περιστατικά COVID-19 που χρήζουν κλίνης ΜΕΘ εξυπηρετούνται εντός 24 ωρών.

Συμπληρωματικά, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Παπαευσταθίου ξεκαθάρισε αφενός ότι η διακομιδή ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ είναι ιατρική πράξη και επομένως έχει αρκετές και πολύπλοκες διαδικασίες και αφετέρου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των όποιων καθυστερήσεων οφείλονται στις δυνατότητες ή μη των ΜΕΘ να αντιμετωπίσουν ή μη τοιυς ασθενείς ανάλογα με τις παθήσεις τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαευσταθίου, όσοι χρήζουν ΜΕΘ, τόςο ασθενείς με Covid-19 όσο και λοιποί ασθενείς, δηλώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει ο ΕΟΠΥΥ και παρακολουθείται στο συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ 24 ώρες το 24ωρο. Στην ίδια πλατφόρμα ακριβώς, δηλώνονται σε πραγματικό χρόνο οι κενές κλίνες που υπάρχουν σε κάθε Νοσοκομείο. “Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ανθρωπίνως, έτσι ώστε όταν θα ελευθερωθεί κάποιο κρεβάτι Εντατικής, η μονάδα που διαθέτει το κρεβάτι να επιλέξει ποιο είναι το περιστατικό από τη λίστα αναμονής, το οποίο μπορεί να διαχειριστεί, έτσι ώστε να το διακομίσουμε με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, με ταχύτητα και με ασφάλεια στον υγειονομικό σχηματισμό που έχει το κενό κρεβάτι” είπε ο κ. Παπαευσταθίου.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ έκανε έκκληση για λελογισμένη χρήση των ασθενοφόρων από non COVID-19 περιστατικά, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει η ενισχυθεί η προσπάθεια για την εξυπηρέτηση όλων των αιτημάτων ταυτόχρονα.

Πηγή: protothema.gr

The post Κορονοϊός: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Ποιοι ιδιώτες προσφέρουν κλίνες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα