Κουλτούρα αλκοολισμού στα Χανιά «μεθάει» όλο και μικρότερα παιδιά | Photos

Προβληματική χρήση αλκοόλ σε όλο και μικρότερες ηλικίες καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, γεγονός που οι ειδικοί συνδέουν με την ανοχή αλλά και ενθάρρυνση της κατανάλωσης αλκοόλ από το κοινωνικό και πολιτιστικό μας πλαίσιο.

Να ρίξει φως σε διαφορετικές πτυχές της χρήσης αλκοόλ, επιχείρησε η ημερίδα με θέμα «Αλκοόλ: Από την πρόληψη στη θεραπεία» που διοργάνωσαν η Μονάδα Συμβουλευτικής Χανίων του ΚΕΘΕΑ

ΑΡΙΑΔΝΗ, ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, σήμερα, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Αλκοολικός ετών… 10!

«Μαθητής τετάρτης δημοτικού έκανε χρήση αλκοόλ και το σχολείο απευθύνθηκε σε εμάς!» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γαβριλάκης, υπεύθυνος της μονάδας συμβουλευτικής Χανίων του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη. Όπως προσέθεσε, κάποιος πρέπει να ζητήσει βοήθεια όταν αρχίζει το αλκοόλ να επηρεάζει την λειτουργικότητα του ανθρώπου. «Η προβληματική χρήση εντοπίζεται σε τρεις τομείς, εργασία, οικογένεια και κοινωνικές σχέσεις. Όταν κάποιος έχει προβληματική σχέση σε έναν από τους τρεις, τότε πρέπει να απευθυνθεί σε εμάς για βοήθεια» τόνισε.

Πίνουν και οδηγούν

«Το πρόβλημα της κατάχρησης του αλκοόλ είναι αρκετά μεγάλο σε όλη την Κρήτη» διαπίστωσε ο κ. Γαβριλάκης, προσθέτοντας πως πλέον οι θάνατοι από αλκοόλ είναι περισσότεροι από τους θανάτους από ηρωίνη «Αν βάλουμε και τα τροχαία που προκαλούνται λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, τότε το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό (…) Από τα στοιχεία που κρατάμε βλέπουμε ότι οι άνθρωποι και πίνουν και οδηγούν. Από τους υπόλοιπους που δεν οδηγούν, ή δεν έχουν δίπλωμα επειδή τους το έχουν πάρει ή δεν έχουν αυτοκίνητο γιατί το έχουν τρακάρει.

Art Therapy: Θεραπεία μέσω της τέχνης για τους ωφελούμενους του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

Κοινωνική αποδοχή

«Η Κρήτη έχει λίγο υψηλότερα ποσοστά από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά το ζήτημα είναι η κοινωνική αποδοχή που υπάρχει για το αλκοόλ. Βλέπουμε ότι το να πίνει κανείς είναι παραπάνω από αποδεκτό, κάποιες φορές μάλιστα είναι το ζητούμενο όπως στην περίπτωση νέων παιδιών που προκειμένου να γίνουν άνδρες, πρέπει να πίνουν» τόνισε από την πλευρά ο Δήμος Φωτόπουλος, ψυχίατρος και αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ

«Το αλκοόλ είναι μια ψυχοτρόπα ουσία που είναι νόμιμη και εύκολα προσπελάσιμη στον καθένα. Από ‘κει και πέρα αυτό δεν σημαίνει πως είναι και αθώα. Έχουμε στοιχεία ότι από τα νέα παιδιά γίνεται σημαντική κατανάλωση» ανέφερε και επεσήμανε πως τόσο οι ανήλικοι όσο και οι έγκυες δεν πρέπει να πίνουν καθόλου αλκοόλ.

Ενδοοικογενειακή βία

Όπως προσέθεσε ο κ. Φωτόπουλος, το αλκοόλ είναι μία ουσία που φέρνει τεράστια προβλήματα στην οικογένεια και πάρα πολύ βία.

Στο ΚΕΘΕΑ των Χανίων, λειτουργεί ομάδα οικογένειας όπου εκεί για πολύ καιρό οι άνθρωποι εκπαιδεύονται για το πώς να αντιμετωπίζουν τον άνθρωπό τους. Σύμφωνα με την ψυχολόγο του κέντρου, Μαρία Σμυρνάκη «ο κοινωνικόπολιτισμικός παράγοντας παίζει μεγάλο ρόλο στο να μην αποδεχτεί ο άνθρωπος το πρόβλημά του. Είναι πάρα πολύ δύσκολο σε ένα τέτοιο πλαίσιο όπου όχι μόνο επιτρέπεται το αλκοόλ αλλά έως και επιβάλλεται, το να αναγνωρίσεις το πρόβλημά σου και να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Στις ομάδες που κάνουμε επιβάλουμε πλήρη αποχή από το αλκοόλ και αυτό οδηγεί συχνά σε κοινωνική απομόνωση» προσέθεσε.

Αρωγός ο Δήμος Χανίων

«Στις μέρες μας και ειδικά στο νησί μας, θεωρούμε ότι τέτοιες δράσεις είναι απαραίτητες γιατί είτε οι συνήθειες είτε τα έθιμα είτε ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα απιδιά μας, όλα έχουν ευθύνη σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα» τόνισε σε δήλωσή της, η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, Ελευθερία Αλιφιεράκη. Μάλιστα, όπως προσέθεσε, ο Δήμος Χανίων ξεκινά το επόμενο διάστημα μία δράση – παρέμβαση σε σχολεία, κυρίως σε λύκεια, με ένα φυλλάδιο – ημερολόγιο να αντιληφθούν τα παιδιά ότι το αλκοόλ δεν είναι εξυπνάδα, δεν είναι μαγκιά, αλλά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα