Κρίσεις πανικού: Πώς μπορείς να τις αναγνωρίσεις και να τις αντιμετωπίσεις

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν τον τελευταίο καιρό, ανοιχτά για τις κρίσεις πανικού. Υπάρχουν, βεβαίως, αρκετοί, που δεν τις αναγνωρίζουν ως δύσκολη ψυχολογική κατάσταση και δεν τους δίνουν τη δέουσα σημασία. Ή άλλοι, ακόμη και παθόντες, που αναγνωρίζουν τα συμπτώματά ως παθολογικά και είτε αδρανούν, είτε υποβάλλονται σε αλλεπάλληλα ιατρικά τεστ αλλά δεν βρίσκουν την πραγματική αιτία των φαινομένων αυτών.

Ποια είναι τα φαινόμενα, με τα οποία εκδηλώνεται σωματικά, συσσωρευμένο άγχος, στρες, φόβος ή τραύμα;

Η

κρίση πανικού, δίνει μια αίσθηση ξαφνικού και έντονου άγχους και μπορεί να συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα, όπως κούραση, αίσθημα αποπροσανατολισμού, ναυτία, ταχυκαρδία, αρρυθμία, ξηροστομία, δύσπνοια, εφίδρωση.

Μπορεί ακόμη να σας κάνουν να αισθανθείτε ότι παθαίνετε «καρδιακή προσβολή», ή ότι πρόκειται να καταρρεύσετε ή ακόμα και να πεθάνετε.

Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού δεν είναι επικίνδυνα, αλλά μπορεί να είναι πολύ τρομακτικά. Από την πρώτη φορά που κάποιος παθαίνει κρίση, ο φόβος για την επόμενη, δίνει ακόμη μεγαλύτερα συμπτώματα και ο φαύλος κύκλος αυτός, «διαβρώνει» τη ζωή του.

Οι περισσότερες κρίσεις πανικού διαρκούν κάπου από 5 λεπτά έως μισή ώρα.

Ο καθηγητής Paul Salkovskis, Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Εφαρμοσμένης Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Bath, της Μεγάλης Βρετανίας, λέει ότι είναι σημαντικό να μην αφήσετε τον φόβο σας για τις κρίσεις πανικού, να σας κυβερνά.

«Οι κρίσεις πανικού περνούν πάντοτε και τα συμπτώματα δεν είναι σημάδι ότι θα συμβεί κάτι κακό στην υγεία σας», λέει και συμβουλεύει: «Πείτε στον εαυτό σας ότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε προκαλούνται από το άγχος, προσπαθήστε λοιπόν να συνεχίσετε να κάνετε ότι κάνατε, να εστιάσετε στην αναπνοή σας, να παίρνετε ρυθμικές αναπνοές και όσο γίνεται, να μην αφήσετε την κρίση, να σας καταβάλει με φόβο. Όταν δείτε ότι μπορείτε να νικήσετε το φόβο σας, θα νιώσετε καλύτερα και οι κρίσεις θα γίνουν πιο αραιές».

Επίσης, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μιλήσετε στους οικείους σας, οικογένεια ή συναδέλφους για το θέμα που αντιμετωπίζετε, έτσι ώστε να μπορούν να σας καθησυχάζουν σε περίπτωση κρίσης.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Τα πρακτικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει παθολογία για τα συμπτώματα που παρουσιάζετε:

Ασκήσεις αργής, σταθερής αναπνοής κάθε μέρα εισπνοή από τη μύτη εκπνοή από το στόμα, να νιώθετε το στήθος (διάφραγμα) να ανεβοκατεβαίνει, θα βοηθήσουν στην αποτροπή των κρίσεων πανικού και θα τις ανακουφίσουν όταν συμβαίνουν.Τακτική άσκηση, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους, να απελευθερώσετε την ένταση και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.Ισορροπημένα γεύματα για να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το τσιγάρο, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τις κρίσεις.Προσπαθήστε να κοιμάστε ένα καλό 8ωρο, κάθε μέρα και να ακολουθείτε το πρόγραμμα της δουλειάς, της οικογένειας και της ζωής σας κανονικά. Μην αποσυρθείτε λόγω του φόβου.Το ουσιαστικότερο που θα πρέπει να κάνετε, ωστόσο, είναι να επισκεφθείτε έναν ψυχίατρο και να συζητήσετε μαζί του το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Εκείνος αφού αξιολογήσει την κατάσταση, καλό θα είναι, συνδυαστικά να σας προτείνει να κάνετε συνεδρίες γνωσιακής ψυχοθεραπείας, έτσι ώστε να μπορέσετε να εντοπίσετε και να αλλάξετε τα μοτίβα αρνητικής σκέψης και τις εγγραφές που τροφοδοτούν τις κρίσεις πανικού σας.

Ανακουφιστικό είναι επίσης να γνωρίζετε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού και διαταραχές που συνδέονται με αυτές, όπως η αγοραφοβία, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν τη ζωή τους.

Μπορείτε να το αλλάξετε, όταν ξέρετε ότι το πρόβλημα δεν είναι στο σώμα σας, αλλά στο μυαλό σας, εκεί γεννιούνται και τα συμπτώματα και οι λύσεις.

newsbeast.gr

The post Κρίσεις πανικού: Πώς μπορείς να τις αναγνωρίσεις και να τις αντιμετωπίσεις appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα