Κρίσιμες οι επόμενες ώρες στην Ουκρανία – Κίνδυνος μεγαλύτερης σύρραξης μετά την αναγνώριση του Ντονμπάς από τον Πούτιν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών-μελών του, συγκλήθηκε για κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από τη Ρωσία, ενημέρωσαν διπλωμάτες.

Ζητούν παρουσία Γκουτέρες
Το αίτημα υπέβαλαν, βασιζόμενες σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό, οι ΗΠΑ, η Γαλλία,

το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε επίσης το Μεξικό, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

Η Ρωσία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον Φεβρουάριο και κατά συνέπεια ορίζει την ατζέντα, ήθελε η συνεδρίαση να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, κάτι όμως στο οποίο εναντιώθηκαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Σε επιστολή προς τον Ρώσο ομόλογό του Βασίλι Νεμπένζια, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, ο Σεργκέι Κίσλιτσια, βασιζόμενος στον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού και στους διαδικαστικούς κανόνες, ζήτησε να είναι παρών εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης στην έκτακτη συνεδρίαση.

Ο ουκρανός διπλωμάτης, αντίγραφο της επιστολής του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ζήτησε επίσης να συμμετάσχει σε αυτήν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τονίζοντας πως ζητεί την κατεπείγουσα συνεδρίαση, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε πως αναμένει το ΣΑ να «αξιώσει η Ρωσία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κράτους μέλους του ΟΗΕ».

«Η ανακοίνωση της Ρωσίας» για την αναγνώριση «δεν είναι τίποτε περισσότερο από θέατρο, με προορισμό όπως φαίνεται να δημιουργηθεί το πρόσχημα για νέα εισβολή στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία έγινε τη 17η Φεβρουαρίου· την οργάνωσε η Ρωσία.

Επρόκειτο για ετήσια συζήτηση σχετικά με το Ντονμπάς, όπου βρίσκονται οι δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Η προηγούμενη είχε γίνει την 31η Ιανουαρίου, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, και είχε μετατραπεί σε οξύτατη φραστική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Δεν είναι σαφές εάν έχει καταρτιστεί σχέδιο απόφασης προκειμένου να υποβληθεί σε ψήφιση στη συνεδρίαση.

«Ετοιμες οι κυρώσεις για το Ντονμπάς»
O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε λιγότερο από τέσσερις ώρες από το διάγγελμα Πούτιν, υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα.

Έτσι, επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες. Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.

Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία».

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρόσθεσε η κυρία Ντικάρλο.

Ρωσία: Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία
Η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα στη «διπλωματία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά εννοεί να αποτρέψει το επαπειλούμενο «λουτρό αίματος» στις περιφέρειες που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που το Κρεμλίνο αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη, τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ρώσος πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό, ο Βασίλι Νεμπένζια.

«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς», είπε ο ρώσος διπλωμάτης απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τόνισε πως η Μόσχα δεν μπορούσε να επιτρέψει τους νέους «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς» του Κιέβου.

Ο Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε εξάλλου τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Έτοιμα τα ρωσικά στρατεύματα
Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δυο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, των οποίων την ανεξαρτησία αναγνώρισε νωρίτερα με διάταγμά του.

Ήδη, τρεις δυτικοί αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, είπαν ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, βρίσκονται τώρα «σε ετοιμότητα» για εισβολή, ενώ προηγουμένως είχαν τοποθετηθεί για εισβολή.

Είπαν, επίσης, πως δεν γνωρίζουν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει (ή όχι) ήδη διατάξει μια εισβολή, όμως εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με μια αύξηση (των στρατευμάτων), στο πλαίσιο προβοκάτσιας, στις περιοχές των ανταρτών, που στηρίζουν οι Ρώσοι, στην Ουκρανία.

Πάντως τον γύρο του κόσμου κάνουν βίντεο που εντείνουν την ανησυχία. Για παράδειγμα, σε δυο που δημοσίευσε η Daily Mail φαίνονται Ρώσοι στρατιώτες σε άρματα μάχης να κατευθύνονται προς το ουκρανικά σύνορα.

Πηγή: ieidiseis.gr

The post Κρίσιμες οι επόμενες ώρες στην Ουκρανία – Κίνδυνος μεγαλύτερης σύρραξης μετά την αναγνώριση του Ντονμπάς από τον Πούτιν appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα