Κρήτη | 51 περιστατικά με ηλεκτρονικές απάτες από την αρχή του χρόνου – Πως δρουν οι απατεώνες

Επικίνδυνα πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά ηλεκτρονικών απατών στην Κρήτη, με δεκάδες πολίτες να γίνονται θύματα επιτήδειων, που «ξαφρίζουν» τους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, από την αρχή του χρόνου, 1 Ιανουαρίου 2022 μέχρι και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, έχουν καταγραφθείΚρήτη | 51 περιστατικά στο νησί, εκ των οποίων  22 σημειώθηκαν στα Χανιά, 21 στο Ηράκλειο,

6 στο Ρέθυμνο και 2 στο Λασίθι.

Έπεσε θύμα απάτης από τον «Κιάνου Ριβς» – Της απέσπασαν 150.000 ευρώ

Ανάμεσα στις 51 περιπτώσεις ηλεκτρονικών απατών, βρίσκεται και μια, που η «λεία» του απατεώνα άγγιξε το τεράστιο ποσό των 150.000 ευρώ. Το εν λόγω περιστατικό έλαβε χώρα στο Ηράκλειο, το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, όπου μια 55χρονη Ηρακλειώτισσα έπεσε Θύμα απίστευτης απάτης, νομίζοντας ότι επικοινωνούσε μέσω διαδικτύου με Χολιγουντιανό σταρ.

Η επικοινωνία τους διήρκησε μήνες και έφτασε σε τέτοια σημείο ώστε η γυναίκα μέσα σε διάστημα 6 μηνών πείστηκε να δανείσει χρήματα στον  υποτιθέμενο σταρ, με τον χρυσοδάχτυλο απατεώνα να υποδύεται ούτε λίγο ούτε πολύ τον γοητευτικό  Κιάνου Ρίβς. Τα όσα κατήγγειλε το θύμα άφησαν άφωνους τους αστυνομικούς καθώς η «γνωριμία» της κόστισε 150 χιλιάδες ευρώ.

Για τα εν λόγω περιστατικά που προβληματίζουν τις Αρχές και τους πολίτες, μίλησε στο neakriti.gr ο υποστράτηγος ε.α. και πρώην διευθυντής Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, πριν πραγματοποιηθεί μια κυβερνοαπάτη, προηγείται η αλίευση δεδομένων, το λεγόμενο ‘’phishing’’ το οποίο γίνεται είτε με την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με sms.

Πώς οι επιτήδειοι αποσπούν χιλιάδες ευρώ από ανυποψίαστους πολίτες

Στις «δεξιότητες» των απατεώνων αναφέρθηκε ο κ. Παπαπροδρόμου, επισημαίνοντας μερικά «τεχνάσματα» που χρησιμοποιούν εις βάρος των πολιτών. «Για παράδειγμα, μπορούν να στείλουν ένα σύνδεσμο ο οποίος προσομοιάζει έναν οργανισμό και στην συνέχεια ζητά τα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, ή πολλές φορές εκμεταλλεύονται τη ψυχολογική πίεση λέγοντας ότι κάτι είναι «επείγον», με αποτέλεσμα κάποιος να δώσει τα στοιχεία του χωρίς ιδιαίτερη σκέψη» ανέφερε ο ίδιος.

Σκιαγραφώντας το «προφίλ» του θύματος

Με δεδομένο το πόσο σύνθετο και πολύπλοκο είναι το περιβάλλον του κυβερνοχώρου, είμαστε εν δυνάμει όλοι υποψήφια θύματα, σύμφωνα με τον κ. Παπαπροδρόμου. Όμως, υπάρχει μια διαφοροποίηση ανάμεσα στους χρήστες όπως αναφέρει ο ίδιος, που σχετίζεται με την εξοικείωση στην τεχνολογία. «Κάποιος με περιορισμένες ψηφιακές δεξιότητες είναι πιο εύκολο να εξαπατηθεί,  αυτές οι δεξιότητες από άτομο σε άτομο διαφέρουν. Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων να έχουν εξαπατηθεί παρά τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Συνεπώς όλοι οφείλουν να προσέχουν».

Social media: Η «χρυσή» ευκαιρία για τους κυβερνοεγκληματίες

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μα ραγδαία άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να τα χρησιμοποιούν καθημερινά. Αυτό το γεγονός ο υποστράτηγος ε.α. χαρακτήρισε ως «ευκαιρία» για τους επιτήδειους, καθώς θα δράσουν μέσα από τα social media «αλιεύοντας» τα δεδομένα των χρηστών με διάφορους τρόπους. «Αυτοί οι απατεώνες δεν περιορίζονται μόνο στις περιπτώσεις εξαπάτησης με δήθεν πωλήσεις προϊόντων, αλλά επεκτείνονται και στις λεγόμενες επενδυτικές απάτες. Δηλαδή κάποιος που θέλει να επενδύσει κάπου τα χρήματα του, δεν ακολουθεί τον αναμενόμενο τρόπο που προβλέπεται, νομίζοντας ότι έτσι θα καταφέρει περισσότερα κέρδη, καταλήγοντας να πέσει στην παγίδα των επιτήδειων» τονίζει ο κ. Παπαπροδρόμου.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι «κυβερνοαπειλές»

Πρώτα απ’ όλα, σύμφωνα με τον υποστράτηγο ε.α. και πρώην διευθυντή της Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, τόσο η πολιτεία όσο και οι ανεξάρτητες αρμόδιες αρχές, οφείλουν να ενημερώνουν τον κόσμο ώστε να γνωρίζει πώς να προφυλαχτεί. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ειδικές πλατφόρμες και καμπάνιες ενημέρωσης που θα απευθύνονται σε στοχευμένες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα παιδιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Παπαπροδρόμου προτρέπει τους πολίτες που έχουν πέσει θύματα μιας κυβερνοαπάτης, να δηλώσουν το συμβάν στις αρμόδιες αρχές, καθώς με το να καταγγέλλονται λιγότερα περιστατικά από αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα, δημιουργείται μια στρεβλή εικόνα, η οποία εμποδίζει την πολιτεία και τους φορείς στη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Επιπλέον, αναγκαία σύμφωνα με τον κ. Παπαπροδρόμου, είναι η καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων.

«Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, και καλό είναι να καλλιεργούνται από μικρή ηλικία. Τα σημερινά παιδιά αποκτούν τέτοιες γνώσεις από το πρώτο σχολείο που είναι το σπίτι, και έπειτα από το δεύτερο σπίτι, που είναι το σχολείο» τόνισε χαρακτηριστικά.

O υποστράτηγος ε.α. έκλεισε λέγοντας, πως «Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε είναι πως το θέμα δεν είναι να φοβόμαστε την τεχνολογία, αλλά να είμαστε ενημερωμένοι, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην χώρα».

Πηγή: neakriti.gr

The post Κρήτη | 51 περιστατικά με ηλεκτρονικές απάτες από την αρχή του χρόνου – Πως δρουν οι απατεώνες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη | 51,kriti | 51