Κρήτη | Αναμπέλωση μέσω Ταμείου Ανάκαμψης – «Ζητάμε 5.000 ευρώ ανά στρέμμα»

Την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση με τους κωδικούς της ενεργοποίησης και να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα αναμπέλωσης, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιμένει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την απάντηση αυτή είχε από το υπουργείο, σε επικοινωνία του με αρμόδιους παράγοντες, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. Στο μεταξύ, θα έχει ολοκληρωθεί και η σχετική μελέτη που έχει ανατεθεί, όπως είπε, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το πρόγραμμα αυτό, που φαίνεται να βρίσκεται – σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη – σε καλό δρόμο, σε μια περίοδο που διαπιστώνεται διαρκής μείωση του κρητικού αμπελώνα.

«Είμαστε σε αναμονή της ολοκλήρωσης της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Περιμένουμε λοιπόν τη μελέτη να την καταθέσει επίσημα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μετά να ανοίξει το πρόγραμμα. Είναι θέμα ημερών», ανέφερε ο Μύρων Χιλετζάκης.

Πρόκειται για μελέτη με αντικείμενο τις επιτραπέζιες και τις σταφιδοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου. Η μελέτη αυτή προβλέπει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης όσων είναι ήδη αμπελοκαλλιεργητές και θέλουν να αναμπελώσουν τα αμπέλια τους. Θα μπορούν να υποβάλουν φάκελο όλοι οι αμπελουργοί που έχουν αμπέλι το οποίο βρίσκεται δηλωμένο στο ΟΣΔΕ. Δε θα έχουν το δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησής τους εκείνοι οι αγρότες οι οποίοι, για παράδειγμα, εκρίζωσαν τα αμπέλια τους και φύτεψαν ελιές. Δε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην αμπελουργία.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του επίσημου κράτους, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης οι ενδιαφερόμενοι αμπελουργοί θα λάβουν μεγάλα ποσά, που θα έρχονται για να καλύψουν το χαμένο εισόδημα τριών χρόνων για την εκρίζωση και αντικατάσταση-αναμπέλωση που θα κάνουν, αλλά και το 50% της αναδιάρθρωσης βάσει του προγράμματος. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

«Είναι κάτι που πρέπει να προχωρήσει με κάθε τρόπο. Είναι πρόγραμμα συνολικό για τις δεντρώδεις καλλιέργειες σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν είναι δηλαδή μόνο για το αμπέλι. Από ’κει και πέρα, θα δούμε ποιο θα είναι το κομμάτι εκείνο που θα διατεθεί για την αμπελουργία», ξεκαθάρισε στην «ΝΚ» ο Μύρων Χιλετζάκης.

Όσο για τη χρηματοδότηση ανά στρέμμα, ο συνεταιριστής τόνισε: «Εμείς ζητάμε 5.000 ευρώ ανά στρέμμα. Και αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνει και το χαμένο εισόδημα του παραγωγού, που θα εκριζώσει για να προχωρήσει σε αναμπέλωση. Αυτό επιδιώκουμε. Τώρα, πού θα “κάτσει η μπίλια” δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Μιλάμε πάντα για σταφιδάμπελα και για επιτραπέζια. Η αναδιάρθρωση για όλη τη χώρα ανέρχεται στα 178 εκατομμύρια ευρώ».

Από το Ηράκλειο ο Βορίδης

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, είχε δηλώσει από το Ηράκλειο τον Ιούλιο του 2020, μέσα από τις εγκαταστάσεις της ΚΣΟΣ τις οποίες είχε επισκεφτεί: «Το ζήτημα της αναμπέλωσης αφορά προφανώς επιτραπέζιο σταφύλι και σταφίδα. Και αποτελεί ένα πρόγραμμα το οποίο το πιστεύουμε πολύ. Και τα δύο αυτά προϊόντα έχουν εξαιρετικά δυναμικό χαρακτήρα. Και πρέπει να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της καλλιέργειας. Γι’ αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναμπέλωσης. Έχουμε αρχίσει και συζητάμε το πρόγραμμα αυτό. Μετά βεβαιότητας θα το εντάξουμε στο επόμενο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Και θα εξετάσουμε. Και θα έχουμε μία απάντηση επί δύο θεμάτων κυρίως νομικού χαρακτήρα, για το κατά πόσον μπορούμε να το ξεκινήσουμε τώρα και να το συνεχίσουμε σαν γέφυρα στο επόμενο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και επίσης το κατά πόσον το να το ξεκινήσουμε τώρα δε μας δημιουργεί ζητήματα παράνομων ενισχύσεων, που μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους ανακτήσεων. Από τη στιγμή που θα είμαστε εντάξει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα αυτό, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα ποσά, προκειμένου να οργανώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα οδηγήσει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας αυτής της καλλιέργειας αυτών των προϊόντων, που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα».

Ο ιστορικός κύκλος κλονίστηκε λόγω «αποδέσμευσης»

Ήταν τη χρονιά του 2007, όταν ο ιστορικός κύκλος της κρητικής σουλτανίνας έδειχνε ουσιαστικά να κλείνει ή έστω να αρχίζει για τα καλά μία ξέφρενη πορεία προς τον αφανισμό.

Κάτω από 300 τόνοι σταφίδας ήταν η παραγωγή στον νομό Ηρακλείου τη χρονιά εκείνη, που ξεκινούσε να υλοποιείται το καθεστώς της πλήρους αποδέσμευσης μεταξύ της παραγωγής και της επιδότησης, με το περίφημο πλαφόν σταφίδας πια να αποτελεί παρελθόν. Μόλις 300 τόνοι, λοιπόν. Σε ένα προϊόν που κυριαρχούσε για πολλές δεκαετίες, και από το οποίο, χωρίς υπερβολή, χτίστηκε το μισό Ηράκλειο, με παραγωγές της τάξης των 80.000, 100.000 και 110.000 τόνων!

Ο τότε διευθυντής της ΚΣΟΣ, οικονομολόγος Μανόλης Οικονόμου, σε άρθρο του στην εφημερίδα μας καταλόγιζε βαρύτατες ευθύνες στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ένταξη του προϊόντος στον Κανονισμό ΕΟΚ 516/80 για τα Μεταποιημένα Οπωροκηπευτικά, μέχρι τους τελευταίους αντιαγροτικούς, γραφειοκρατικούς Κανονισμούς 399/94, 2201/96, 1621/99 κ.λπ., «με τη σημερινή κατάληξη στον Κανονισμό 1580/07, ο οποίος αναιρεί τους προηγούμενους και προβλέπει την πλήρη αποδέσμευση της “ενιαίας ενίσχυσης” από την παραγωγή».

Αλλά συνέχιζε λέγοντας πως «βαρύτατες ευθύνες έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, που χειρίστηκαν τα θέματα της σταφίδας, και, απλώς, εφάρμοζαν την πολιτική της Ε.Ε., χωρίς εθνικό πρόγραμμα, σχεδιασμό, έλεγχο, κ.λπ.

Βαρύτατες ευθύνες έχει το Αγροτοσυνεταιριστικό Κίνημα, που συμβιβάστηκε στον ρόλο του απλού διαχειριστή των συμφερόντων των παραγωγών, χωρίς ουσιαστικές πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, προτάσεις κ.λπ.

Βαρύτατες ευθύνες έχει ο κλάδος των μεταποιητών, που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες, χωρίς πρόβλεψη για το μέλλον, χωρίς ουσιαστικό εκσυγχρονισμό και επενδύσεις των σταφιδεργοστασίων. Είναι ο κλάδος που «εξέθρεψε» το άθλιο κύκλωμα των «μεσιτών», των πλαστών τιμολογίων κ.λπ.

Βαρύτατες ευθύνες έχουν και οι υπηρετούντες στις υπηρεσίες κρατικοί και συνεταιριστικοί υπάλληλοι, γεωτεχνικοί, ερευνητές, «τεχνοκράτες» κάθε ειδικότητας και οι Σύλλογοί τους, που δεν αντέδρασαν, όπως όφειλαν, την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων.

Βαρύτατες ευθύνες, όμως, έχει και ο τελευταίος παραγωγός, που αρχικά ανέχθηκε τα παιχνίδια και τις πολιτικές που παίζονταν σε βάρος του, στη συνέχεια αποδέχτηκε την κατάσταση και έγινε συνυπεύθυνος στην παράνομη διαστρέβλωση των συνθηκών αγοράς της σταφίδας, και που στο τέλος αδιαφόρησε απαξιώνοντας το προϊόν του, μέχρι τη σημερινή πλήρη καταστροφή του».

Μάλιστα, για την αναμπέλωση της δεκαετίας του ’80 δε μασούσε τα λόγια του: «Η αναμπέλωση που επιχειρήθηκε πριν από 20 περίπου χρονιά δεν έγινε σωστά, τα αμπέλια είναι και πάλι άρρωστα, «κουρασμένα», δεν αποδίδουν.

Πραγματικά χάθηκε τότε η ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναμπέλωσης σε επιστημονική βάση, με πρόγραμμα, σχεδιασμό και προπαντός με κατάλληλο πιστοποιημένο και υγιές φυτωριακό υλικό. Χάθηκε η ευκαιρία για τη δημιουργία του αμπελουργικού χάρτη της Κρήτης και του ν. Ηρακλείου, και του Αμπελουργικού Μητρώου. Ακόμα πληρώνουν οι Ενώσεις του νομού και η ΚΣΟΣ την «περίφημη» Συνεταιριστική Εταιρεία Φυτωρίων – ΣΥΦΥΝΗ ΕΠΕ».

neakriti.gr

The post Κρήτη | Αναμπέλωση| Αναμπέλωση μέσω Ταμείου Ανάκαμψης – «Ζητάμε 5.000 ευρώ ανά στρέμμα» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη | Αναμπέλωση, Ταμείου Ανάκαμψης – Ζητάμε 5 000,kriti | anabelosi, tameiou anakampsis – zitame 5 000