Κρήτη | Ανακοινώνονται απόψε τιμές για τα σταφύλια | Δραματική κατάσταση στα οινοστάφυλα

Στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές σε πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού του νομού Ηρακλείου, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται από αμπελουργούς και εξαγωγείς στη σουλτανίνα, όπου και τις επόμενες μέρες, με το ξεκίνημα του Αυγούστου, αναμένεται να έχουμε και τις πρώτες εξαγωγές.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μύρων Χιλετζάκης, σε αποψινή της συνεδρίαση, για να καθορίσει και να ανακοινώσει τιμές οινοσταφύλων, η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου θα εξετάσει και το ενδεχόμενο να ξαναμπεί η ΕΑΣΗ στην

αγορά του επιτραπέζιου σταφυλιού, μετά από μια τετραετή απουσία, λόγω των οικονομικών συγκυριών.
Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση στα οινοστάφυλα.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα σταφιδάμπελα, λόγω των εκριζώσεων που έχουν γίνει και του ολοένα και μικρότερου εμπορικού ενδιαφέροντος. Όμως, συνολικότερα για την αμπελουργία, η φετινή χρονιά είναι προφανώς η χειρότερη της τελευταίας (τουλάχιστον) δεκαετίας.

Από σήμερα μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα της συγκομιδής των πρώιμων ποικιλιών επιτραπέζιου σταφυλιού, Ralli, Prime και Σουπέριορ. Κατά μέσο όρο, έχουν δοθεί στους παραγωγούς τιμές από 70 λεπτά έως και 1 ευρώ το κιλό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη.

Πρόκειται για σταφύλια που παράγονται σε μικρές ποσότητες και διατίθενται κυρίως στην εγχώρια αγορά. Ένα ποσοστό γύρω στο 20% μόνο εξάγεται από τις συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών, που δεν επηρεάζουν τη γενικότερη πορεία των βασικών εξαγωγών στα σταφύλια, δηλαδή τις εξαγωγές στη σουλτανίνα, τόσο στο χοντρόρωγο σταφύλι τόμσον, που απευθύνεται στην «απαιτητική» αγορά της Αγγλίας, όσο και στο απλό σταφύλι της σουλτανίνας, που εξάγεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και κυρίως στην αγορά του Μονάχου.

Την ίδια ώρα, ενώ ξεκινάει από αρχές Αυγούστου η εξαγωγική διαδικασία στη σουλτανίνα, υπάρχει μια γενικευμένη εκτίμηση ότι, εξαιτίας του καύσωνα, έχει χαθεί πάνω από το 60% των εξαγώγιμων σταφυλιών της Κρήτης, καθώς έχουν υποστεί τέτοιες ζημιές που τα καθιστούν ως μη εμπορεύσιμα.
«Πολύ κακή χρονιά»

Έχει χτυπήσει «κόκκινο» φέτος το κόστος παραγωγής στα επιτραπέζια σταφύλια, όπως εξηγεί ο Μύρων Χιλετζάκης, αφού μετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις που είχαμε στην Κρήτη ακόμη και προς τα μέσα Ιουνίου, οι ασθένειες που αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπιστούν, ή σε προληπτικό επίπεδο για να μην εμφανιστούν, απαιτούσαν πολύ περισσότερους ψεκασμούς στα αμπέλια (κυρίως στο επιτραπέζιο).

«Μετά τις βροχές, είχαμε την εμφάνιση ασθενειών σε πολλά αμπέλια, κυρίως στο τζιτζικάκι και την ευδεμίδα. Ακολουθώντας το πρόγραμμα που έδωσε σε προληπτικούς και επαναληπτικούς ψεκασμούς η αρμόδια υπηρεσία, είδαμε το κόστος παραγωγής να εκτινάσσεται στα ύψη. Και ήρθε στη συνέχεια ο καύσωνας, που δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε όλο τον κρητικό αμπελώνα, τόσο στα επιτραπέζια σταφύλια, όσο και στα οινοστάφυλα και τα σταφιδάμπελα. Οι ποσότητες είναι ικανοποιητικές. Αλλά είναι λίγα τα αμπέλια που έχουν ποιότητα σε ό,τι αφορά την εξαγωγή. Αυτή την εβδομάδα τελειώνει η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών και αρχίζει η συγκομιδή της σουλτανίνας»…

Όπως προσθέτει ο Μύρων Χιλετζάκης, οι τιμές στις πρώιμες ποικιλίες κυμάνθηκαν από 70 λεπτά μέχρι και 1 ευρώ στον παραγωγό, ενώ ήδη από τους εμπόρους έχουν «κλειστεί» τα πρώτα αμπέλια για τις εξαγωγές στο επιτραπέζιο τόμσον (της ποικιλίας σουλτανί), που για να βρεθούν τόσο καλά σταφύλια, υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί που «έχουν δείξει», σύμφωνα με το συνεταιριστή, «υπερβάλλοντα ζήλο».

Μάλιστα, λόγω ιδιαιτεροτήτων φέτος, οι προσδοκίες των παραγωγών για να είναι ικανοποιημένοι περιορίζονται στα περυσινά επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη.

«Πέρυσι στα τόμσον είχαμε τιμές από 70 λεπτά μέχρι και 1 ευρώ το κιλό. Και στα υπόλοιπα σουλτανί από 45 λεπτά μέχρι και 70 λεπτά το κιλό», όπως επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο συνεταιριστής.
Σημαντική συνεδρίαση απόψε

Στο μεταξύ, «ειδήσεις» περιμένουμε από την αποψινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΑΣΗ. Όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ο Μύρων Χιλετζάκης, στόχος της συνεδρίασης, που ξεκινάει στις 7 το απόγευμα, είναι να καθορίσει η Ένωση και να ανακοινώσει τιμές στα οινοστάφυλα. Και ταυτόχρονα να συζητήσει το θέμα της δυνατότητας ή όχι να λειτουργήσει το συσκευαστήριο του επιτραπέζιου σταφυλιού στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου (στην ΚΣΟΣ). Το συσκευαστήριο τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει λειτουργήσει, ενώ πέρυσι ενοικιάστηκε στον εξαγωγέα Γιώργο Γιαννακάκη, μετά την καταστροφή του δικού του συσκευαστηρίου από πυρκαγιά στο Τυμπάκι.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Στα οινοστάφυλα σε βάθος δεκαετίας έχουν εκριζωθεί τουλάχιστον 75.000 στρέμματα οινοποιήσιμων ποικιλιών. Ενώ στη σταφίδα, από 136.000 στρέμματα που είχαμε φτάσει κάποτε, είναι ζήτημα σήμερα αν καλλιεργούνται 5.000 στρέμματα. Μαζί με τα επιτραπέζια είναι γύρω στα 20.000 στρέμματα», καταλήγει ο συνεταιριστής.
Οι καταγραφές των ζημιών

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες ζημιές από τον καύσωνα, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ συνεχίζουν τις καταγραφές. Έχουν επισκεφτεί τα αμπέλια με τις πρώιμες ποικιλίες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία στο επιτραπέζιο σταφύλι και θα ακολουθήσει η διαδικασία στα οινοστάφυλα και τα σταφιδάμπελα.

Πηγή: neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα