Κρήτη | Απαγορεύουν σε φοιτήτρια να έχει σκύλο| Την απειλούν με έξωση από την φοιτητική εστία

Με το zoosos.gr επικοινώνησε σήμερα φοιτήτρια που σπουδάζει στο Τμήμα Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς στην φοιτητική εστία όπου διαμένει στο Ηράκλειο της απαγορεύουν να έχει μαζί τον σκύλο της, κάτι που φυσικά είναι κατά παράβαση της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας, ενώ παράλληλα την απειλούν με έξωση.

Όπως εξήγησε έγινε εισβολή στο δωμάτιο της για να την «πιάσουν στα πράσα» με τον σκύλο και μας περιέγραψε πως «από τότε δέχομαι με

απειλητικό τόνο ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο σκύλος αλλιώς και εγώ μαζί. Προφανώς και αρνήθηκα αλλά οι επιθέσεις συνέχιζαν με τελικό σκοπό να απομακρυνθεί κάθε δικαίωμα φοιτητικής στέγασης (ενώ πληρώ τα κριτήρια ώστε να δικαιούμαι εστία)».

Τι καταγγέλλουν οι φοιτητές

Η Συνέλευση Φοιτητικών Εστιών Κνωσσού με αφορμή την εισβολή στο δωμάτιο της 21χρονης κοπέλας – η οποία με την σύμφωνη γνώμη της συμφοιτήτριας με την οποία συγκατοικεί έχει τον σκύλο μαζί της και τηρεί ό,τι ορίζει η νομοθεσία σχετικά με την φροντίδα του ζώου, τις ώρες κοινής ησυχίας κ.ο.κ. – εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει αυτές τις απαγορεύσεις: «Τον περασμένο μήνα στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο) έχει σημειωθεί μία σειρά περιστατικών που θυμίζουν περισσότερο ένα καθεστώς φυλακής παρά εστίας. Αναφερόμαστε σε:

Απροειδοποίητη εισβολή σε δωμάτιο εστιαζόμενης από 5 άτομα του πανεπιστημίου την ώρα που αυτή κοιμόταν με σκοπό να γίνει απειλή απομάκρυνσης του κατοικιδίου της (παρόλο που η συγκάτοικος και οι γείτονες της είχαν δηλώσει ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα).
Απαγόρευση εισόδου σε επισκέπτες και κατακράτηση ταυτοτήτων από φύλακες. Δηλαδή κάθε φοιτητής προκειμένου να μπει στο σπίτι του θα πρέπει να ταυτοποιεί τον εαυτό του, απαγορεύεται να φιλοξενήσει οποιοδήποτε πρόσωπο (φίλο, γονέα κλπ) ακόμα και για ένα βράδυ, ενώ έχει ζητηθεί μέχρι και η κατακράτηση αστυνομικής ταυτότητας στο φυλάκιο ώστε να επιτραπεί η είσοδος (πράγμα παράνομο).

Οι εντολές που δόθηκαν στους φύλακες περιλαμβάνουν επιπλέον την απαγόρευση φύλαξης ποδηλάτων στο κτίριο, την απαγόρευση παρκαρίσματος οχημάτων στην είσοδο, μέχρι και την απαγόρευση ταΐσματος των σκυλιών στην αυλή.

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις των εστιαζόμενων, η μέριμνα του πανεπιστημίου, που είναι υπεύθυνη για τη θέσπιση και εφαρμογή των αλλαγών αυτών, καλεί σε συνάντηση με τους κατοίκους. Όλοι οι κάτοικοι που βρέθηκαν εκείνη τη μέρα εξέφρασαν ομόφωνα ότι οι κανονισμοί αυτοί δημιουργούν μόνο προβλήματα, ενώ προτάθηκαν αναλυτικά όλες οι αλλαγές με σκοπό να λυθούν.

Να σημειώσουμε ότι όλοι οι κανονισμοί που θεσπίζονται για την λειτουργία των σπιτιών μας, αποφασίζονται χωρίς να μας λάβουν υπόψιν. Έχουμε προσπαθήσει επανειλημμένα στο παρελθόν να αναδείξουμε προβληματικές πολλών κανονισμών και θέταμε συγκροτημένες προτάσεις για αλλαγές, παρόλα αυτά όχι απλά τις αγνοούσαν, αλλά την τελευταία φορά μας απαγόρευσαν να βρεθούμε στη διαδικασία ψήφισης των κανονισμών.

Ομοίως και οι προτάσεις που θέσαμε στην συνάντηση αγνοήθηκαν πλήρως, χωρίς να μας δώσουν μία απάντηση. Το ίδιο διάστημα συνεχίζονταν τα περιστατικά απαγόρευσης από τους φύλακες με το πιο ακραίο να γίνεται απειλή για κλήση της αστυνομίας επειδή μία κάτοικος ανέβηκε στην εστία με τον φίλο της για το βράδυ.

Όταν ζητήσαμε από τη διοίκηση του ΠΚ να πάρει θέση για τα περιστατικά αυτά, λάβαμε μία ανακοίνωση από την πρυτανεία (μισό μήνα μετά) που δεν δίνει καμία απολύτως απάντηση, ενώ αναφέρεται στην φιλοξενία ενός φίλου, συγγενή ή κατοικιδίου μας με φράσεις όπως ότι “αποσύρεται η νομιμότητα”, ότι θα στηθεί “κύκλωμα σφετερισμού”, ότι θα βγάζουμε λεφτά από τα δωμάτια μας και παρόμοιοι χαρακτηρισμοί που πραγματικά απορούμε αν αναφέρονται σε μας ή σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Το πιο ειρωνικό από όλα είναι ότι αναφέρουν πως οι φιλοξενίες “υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής”, ενώ είναι αυτοί που πληθαίνουν καθημερινά τα προβλήματα μας. Μόλις πριν λίγες μέρες, με το έτσι θέλω διέκοψαν τη λειτουργία του πανεπιστημιακού λεωφορείου που μεταφέρει δωρεάν τους εστιαζόμενους στη σχολή, με αποτέλεσμα να αλλάζουμε δύο αστικά και να πληρώνουμε ένα σωρό εισιτήρια. Επίσης απαγόρευσαν σε 20 φοιτητές να μείνουν το καλοκαίρι στις εστίες, παρόλο που έκαναν αίτηση για σοβαρούς λόγους, ενώ την ίδια στιγμή επινοικιάζουν δωμάτια σε ξένους φοιτητές και αφήνουν τα υπόλοιπα άδεια.

Τα προβλήματα αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά.

Είναι η καθημερινότητα που βιώνουμε ενάμισι χρόνο τώρα.

Όσο μένουν στους τέσσερις τοίχους της εστίας, η μέριμνα και η πρυτανεία του ΠΚ θα συνεχίσουν να αδιαφορούν και να δυσχεραίνουν τις ζωές μας.

Καλούμε κάθε φοιτητή και φορέα να μας στηρίξει αναδεικνύοντας το θέμα προς τα έξω

Η ΕΣΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ – ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ» καταλήγει η επιστολή.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Θα πρέπει οι αρμόδιοι να γνωρίζουν ότι η εθνική νομοθεσία είναι ανώτερη από τον οποιοδήποτε κανονισμό. Το να έχεις κατοικίδιο ζώο στην εστία δεν είναι κάτι το παράνομο και εφόσον το ζώο φροντίζεται σωστά από τον κηδεμόνα του και δεν ενοχλεί – είναι απαραίτητο οι ώρες κοινή ησυχίας να τηρούνται από όλους – τότε η συγκατοίκηση αυτή θα έπρεπε να ενθαρρύνεται από τις πρυτανικές αρχές ως ένα βιωματικό «μάθημα» συμβίωσης με τα ζώα.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη παράνομη και άδικη απαγόρευση συμβίωσης των ανθρώπων με κατοικίδια ζώα ίσχυε στα στρατιωτικά οικήματα και αυτό τερματίστηκε με τον νόμο 4407/2016 και το άρθρο 39 το οποίο αναφέρει ξεκάθαρα την εναρμόνιση με τον ισχύοντα νόμο 4039/2012. Επί του θέματος έχει γνωμοδοτήσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που εξηγεί ότι ακόμα και αν ο κανονισμός π.χ. μιας πολυτατοικίας απαγορεύει τα κατοικίδια οι ένοικοι μπορούν να έχουν έως δύο στο διαμέρισμα τους. Οι πρυτανικές αρχές έως πότε θα επιτρέπουν τις παράνομες απαγορεύσεις;

Keywords
Τυχαία Θέματα