Κρήτη | Εκπαιδευτικοί φορείς συμμετέχουν σε πρόγραμμα βελτίωσης ικανοτήτων προγραμματισμού μέσω ρομποτικής

Το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης συμμετέχει στο Erasmus+ KA201 πρόγραμμαμε τίτλο “CODESKILLS4ROBOTICS – Promoting Coding & STEM Skills through Robotics: Supporting Primary Schools to Develop Inclusive Digital Strategies for All”, μαζί με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το EmphasysCenter από την Κύπρο, τον εκπαιδευτικό οργανισμό Hansigland από τη Σουηδία

και την εταιρεία LifelongLearningPlatform από το Βέλγιο.

Σκοπός του έργου είναι η σχεδίαση και η υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος εκπαίδευσης με στόχο την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής και των απαραίτητων εννοιών προγραμματισμού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα του παραπάνω έργου αναμένεται να ενισχύσουν την ικανότητα των μαθητών στην ανάπτυξη αναλυτικής σκέψης για την επίλυση προβλημάτων, καλλιεργώντας παράλληλα δεξιότητες όπως η εφευρετικότητα και η συνεργασία.

Στο μαθητικό κοινό, η ομάδα στόχος είναι παιδιά δημοτικού σχολείου ηλικίας 9 ως 12 ετών ενώ σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ελάχιστη ή δίχως προηγούμενη εμπειρία στον προγραμματισμο και στη ρομποτική.

Toεκπαιδευτικό πακέτο που έχει αναπτυχθεί, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα πλούσιο τόμο με αναλυτικές οδηγίες για την κατασκευή, τον προγραμματισμό και την χρήση των ρομπότ, τόσο ως αυτόνομες συσκευές όσο και ως παιδαγωγικό υλικό για τη σχολική τάξη, εμπλουτισμένο με όλες τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους.

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, ολοκληρώθηκε η φάση πιλοτικής εφαρμογήςσε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα η πιλοτική πραγματοποιήθηκε σε δυο Δημοτικά Σχολεία στην Αττική και σε πέντε Δ.Σ στην Κρήτη. Πρόκειται για το 3 ο και 11 ο Δ.Σ. Αμαρουσίου, 19ο και 12ο ΔΣ
Ηρακλείου, Δ.Σ. Νέας Ανατολής Ιεράπετρας, Δ.Σ. Ταυρωνίτη Χανίων και Δ.Σ. Πλακιά Ρεθύμνου.

Ο Κωνσταντίνος Κάτσιος, εκπαιδευτικός του Δ.Σ. Πλακιά που συμμετέχει στο έργο ανέφερε για το Codeskills4Robotics:

«Μέσα από το πρόγραμμα είχαμε τη δυνατότητα ως εκπαιδευτικοί να γνωρίσουμε τις δυνατότητες και τα οφέλη της εκπαιδευτικής ρομποτικής στο σχολείο. Οι μαθητές, που αποτελούν τους καλύτερους κριτές ενός προγράμματος, ανταποκρίθηκαν όχι μόνο με χαρά, αλλά με ενθουσιασμό. Ρούφηξαν τις γνώσεις στις κατασκευές ρομπότ, στη μηχανική και
στον προγραμματισμό, έπαιξαν, πειραματίστηκαν και τελικά είδαν έναν νέο κόσμο να
ξεδιπλώνεται μπροστά τους.

Είδαν τον εαυτό τους ως δημιουργό κι όχι ως χρήστη. Έγιναν οι κεντρικοί ήρωες μαζί με τα ρομπότ τους, σε ένα ταξίδι που φαίνεται ότι θα τους ακολουθεί για χρόνια. Το πρόγραμμα ήταν η αρχή που χρειαζόμασταν, για να συνεχίσουμε με την απαιτούμενη γνώση, εμπειρία, δύναμη και χαρά».

Από το Δ.Σ. Νέας Ανατολής, η Νίνα Γκ. μαθήτρια της ΣΤ’ σχολίασε πως της άρεσε περισσότερο που πέρασε χρόνο κατασκευάζοντας ρομποτ και συνεργάστηκε με τους φίλους της για την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων, ενώ ο μαθητής της Στ’ τάξης Σεχιτ Α. χάρηκε εξισου όλα τα στάδια της πιλοτικής, από τη χρήση της πλατφόρμα και τις κατασκευές με τα lego, μέχρι τον προγραμματισμό των ρομπότ.

Η Δ/ντρια του Δ.Σ. Νέας Ανατολής Εμμανουέλα Δασκαλάκη σχολίασε πως το πρόγραμμα
CODESKILLS4ROBOTICS έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες δημιουργικότητας, λογικής σκέψης, επίλυσης προβλημάτων και της συνεργασίας, δεξιότητες πολύ σημαντικές για τη σύγχρονη μάθηση και εκπαίδευση. Τέλος πρόσθεσε πως η εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Ρομποτική σήμερα θεωρείται ως το τέταρτο R της μάθησης «Reading, wRriting aRithmatic and Robotics», που οι σύγχρονοι μαθητές πρέπει να κατακτήσουν, αν επιθυμούν να είναι «παρόντες» σε ένα σύγχρονο κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται.

Όπως επισημαίνει η υπεύθυνη του προγράμματος για την ΠΔΕ και υπ. προώθησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Αρετή Βουράκη, η ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι μόνο το πρώτο βήμα, καθώς το καινοτόμο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υλικό θα είναι διαθέσιμο μέσω ανοιχτής πλατφόρμας (LMS) ενώ παράλληλα θα προσφέρεται και σε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Με το τρόπο αυτό οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες, να εφαρμόσουν βήμα – βήμα τα τεχνικά μέρη και τέλος να προχωρήσουν στα εκπαιδευτικά σενάρια και τα αναλυτικά σχέδια μαθήματος που προτείνονται.

Προσθέτει δε, πως το σύνολο του παιδαγωγικού υλικού του προγράμματος, αποτελεί μια σειρά ολοκληρωμένων διδακτικών προτάσεωνοι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα στην τάξη.

Το έργο θα ολοκληρωθεί τέλος Μαρτίου με τετραήμερη επιμορφωτική δράση για μαθητές κι εκπαιδευτικούς των πιλοτικών σχολείων (C2 training – 16-19/03/2021), διαδικτυακή ημερίδα διάχυσης για κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό (multiplierevent – η ημερομηνία θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομαδα) και τελική διαδικτυακή ημερίδα με ανοιχτή συμμετοχή (FinalConference – 22 Μαρτίου 2021). Σχετικές προσκλήσεις θα αποσταλλούν σε όλα τα σχολεία της Κρήτης.

Η ιστοσελίδα του προγράμματος : http://codeskills4robotics.eu/

zarpanews.gr

The post Κρήτη | Εκπαιδευτικοί| Εκπαιδευτικοί φορείς συμμετέχουν σε πρόγραμμα βελτίωσης ικανοτήτων προγραμματισμού μέσω ρομποτικής appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα