Κρήτη | Εξετάζεται το ενδεχόμενο προβληματικής παρτίδας AstraZeneca για τις θρομβώσεις

Τα τρία διαδοχικά περιστατικά εμβολιασμένων με AstaZeneca στην Κρήτη, που εμφάνισαν θρόμβους, θρομβοπενία και διαταραχές πήξης αίματος σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα, οδηγούν τους επιστήμονες στην υποχρέωση της διερεύνησης της πιθανότητας να υπάρχει “προβληματική παρτίδα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι αρμόδιοι επιστήμονες διερευνούν την περίπτωση να χορηγήθηκε εμβόλιο από την ίδια παρτίδα AstraZeneca

στον 35χρονο άνδρα από την Ιεράπετρα που εμφάνισε διπλό θρόμβο με διαφορά λίγων ημερών, αλλά και στις περιπτώσεις των δύο γυναικών, 44 και 47 ετών, που εμβολιάστηκαν την ίδια περίοδο στην Κρήτη | Εξετάζεταικαι εμφάνισαν επιπλοκές από το αιματολογικό τους σύστημα . Η 47χρονη μάλιστα, που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ, υπέστη και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η συχνότητα των περιστατικών, καθώς τρεις άνθρωποι εμφάνισαν διαταραχές πήξης αίματος και θρόμβων μετά από τον εμβολιασμό τους και μάλιστα στην ίδια περιοχή, την Κρήτη, δεν δικαιολογείται από τη βιβλιογραφία, υποστηρίζουν επιστήμονες που μίλησαν στο iatropedia.gr.

“Είναι περίεργο, που εμφανίστηκαν τόσα πολλά στην Κρήτη και όλα μετά το ίδιο εμβόλιο. Αν σχετίζονται όλα βέβαια με το εμβόλιο. Θα διερευνηθούν όλα διεξοδικά και θα έχουμε σίγουρα απαντήσεις. Η Επιτροπή συνέχεια προβληματίζεται και παρακολουθεί στενά το θέμα με τις παρενέργειες των εμβολίων”, τονίζει ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος.

Σύμφωνα με τις μελέτες και τη βιβλιογραφία που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα δεν διαφέρει σε ποσοστά από την υπόλοιπη Ευρώπη, Αμερική και Αγγλία σε ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών, ανά αριθμό εμβολιασμένων.

Συγκεκριμένα αυτά τα πολύ σπάνια περιστατικά εμφανίζονται σε 10 εμβολιασμένους ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, ενώ ένα από τα 10 μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

“Και ολόκληρη η Κρήτη να εμβολιαζόταν, θα έπρεπε να ήταν ένα με δύο περιστατικά το πολύ σε όλη την Κρήτη”, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Νίκος Τζανάκης, αν. Καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και εξηγεί:

“Δεν γίνεται με 50 χιλιάδες εμβόλια AstraZeneca στην Κρήτη -κι αν έχουν γίνει τόσα- να υπάρχουν τρία περιστατικά, είναι πολλά. Και ένα στα 100 χιλιάδες να εμφανίζεται -που λένε οι πιο ευφάνταστοι- πάλι είναι πολλά. Η αίσθησή μου είναι για τις δύο γυναίκες ότι μπορεί να μην είναι επιπλοκές του εμβολίου. Θα δούμε…”, σημειώνει.

Ποιες περιπτώσεις εξετάζουν οι ειδικοί

Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί, ώστε να δώσουν απαντήσεις στο «επιστημονικό παράδοξο» με τα τρία περιστατικά της Κρήτης, σύμφωνα με πηγές του iatropedia.gr.

Παρενέργεια από το εμβόλιο AstraZeneca εμφάνισε μόνο ο 35χρονος και οι δύο γυναίκες εμφάνισαν θρόμβους και διαταραχές πήξεις από άλλη αιτία.
Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα να αποδειχθεί πως μόνο ο 35χρονος άνδρας, ο οποίος εμφάνισε δύο θρόμβους, στο πόδι και την καρωτίδα, έχει υποστεί πράγματι επιπλοκές από τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο.

Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και από τις εξετάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί, δεν εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα που σχετίζονται με τις παρενέργειες του εμβολίου. Η συχνότητα περιστατικών εμφάνισης θρόμβων στις ηλικίες αυτές -ανεξαρτήτως του εμβολιασμού- είναι 1 στις 1.000, σημειώνουν οι γιατροί.

“Ας μην προτρέχουμε. Εμείς έχουμε πολλές περιπτώσεις με θρόμβους και εγκεφαλικά και πολλές πνευμονικές εμβολές στο νοσοκομείο κάτω από 30, κάτω από 40 και κάτω από 50 ετών… σχεδόν 5 με 6 κάθε μήνα. Αυτά τα περιστατικά για μας είναι ρουτίνα και πριν από τους εμβολιασμούς”, δήλωσε στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Ν. Τζανάκης.

Υπάρχει προβληματική παρτίδα εμβολίου

Εάν αποδειχθεί ότι και οι δύο γυναίκες έχουν υποστεί επιπλοκές από τη χορήγηση του εμβολίου, οι γιατροί σ’ αυτή την περίπτωση, θα διερευνήσουν την πιθανότητα ύπαρξης προβληματικής παρτίδας.

Δεν είναι κάτι σπάνιο, καθώς έχουν σημειωθεί παρόμοια περιστατικά με παρτίδες εμβολίων που μολύνθηκαν με ιό, από λάθος στη διαδικασία παραγωγής τους στο εργοστάσιο.

Η άνοδος της θερμοκρασίας και η ζέστη προκάλεσε αφυδάτωση στους εμβολιασμένους
Είναι γνωστό πως όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν την τάση να αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος, εξαιτίας του γεγονότος πως η ίδια η πρωτεϊνη ακίδα του κορονοϊού, έχει τέτοιου είδους δραστικότητα.

Περισσότερα προβλήματα αυτού του είδους εμφανίζουν, ωστόσο, τα εμβόλια των αδενοϊών. Γι’ αυτό και οι γιατροί συνιστούν στους εμβολιασμένους να πίνουν πολλά υγρά, τις επόμενες μέρες μετά τον εμβολιασμό τους, αλλά και να κάνουν σωματική άσκηση. Είναι και οι δύο πρακτικές, που εμποδίζουν την ανάπτυξη θρόμβων.

Πηγή: iatropedia.gr

The post Κρήτη | Εξετάζεται το ενδεχόμενο προβληματικής παρτίδας AstraZeneca για τις θρομβώσεις appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη | Εξετάζεται, AstraZeneca,kriti | exetazetai, AstraZeneca