Κρήτη | Φερόμενοι ιδιοκτήτες διεκδικούν αποζημιώσεις για τη νήσο Χρυσή
Μερίδα ιδιωτών κατέθεσαν αγωγή αποζημίωσης και ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εκδικάζονται στις 10 Ιουνίου στην Ιεράπετρα – Έχουν ήδη προσφύγει και στο ΣτΕ
Νέο επεισόδιο με αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα εξελίσσεται γύρω από την υπόθεση προστασίας της νήσου Χρυσής. Μερίδα ιδιωτών εκ των φερόμενων ιδιοκτητών του νησιού προσέφυγε δικαστικά αξιώνοντας αποζημιώσεις για τη διαχρονική διαχείριση του νησιού, ενώ ταυτόχρονα κατέθεσε και ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζονται από το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας μεθαύριο Παρασκευή 10 Ιουνίου,
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ίδιοι ενάγοντες έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας – είναι διαφορετική προσφυγή από εκείνη που άσκησε ο Δήμος Ιεράπετρας – κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του περασμένου Αυγούστου που δίνει θεσμική ισχύ στην Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης Νήσου Χρυσής που έχει αποφασίσει (και έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ) την απαγόρευση τουριστικών εγκαταστάσεων, ακόμη και αποβίβασης τουριστών στο νησί, το οποίο κινδυνεύει ως προς τη βιοποικιλότητά του.
Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα και την αγωγή των ιδιωτών, αυτά στρέφονται, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, του Δήμου Ιεράπετρας, της Περιφέρειας Κρήτης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Δασικής Υπηρεσίας και ενδεχομένως και κατά άλλων φορέων για τη διαχείριση του νησιού διαχρονικά, με το σκεπτικό ότι εκείνοι ευθύνονται για την υποβάθμιση των περιουσιών των φερόμενων ιδιοκτητών, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις τους ούτε εισέπρατταν κέρδη από την τουριστική εκμετάλλευση της νήσου, και το γεγονός ότι ακόμη και οι τουρίστες έκαναν χρήση διόδου μέσα από τις φερόμενες ιδιοκτησίες τους. Με την αγωγή τους αξιώνουν από κάθε εναγόμενο και για κάθε παράβαση 70.000-80.000 ευρώ. Τους εναγόμενους θα εκπροσωπήσει δικηγόρος του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι μήνυση κατά της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης της νήσου έχει κατατεθεί και από τον δήμαρχο Ιεράπετρας, ενώ ο Δήμος έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση των απαγορεύσεων, όχι γιατί διαφωνεί με την προστασία, αλλά γιατί πιστεύει ότι αυτή γίνεται με λάθος τρόπο.
Το μπερδεμένο ιδιοκτησιακό
Στο μεταξύ, δικηγορικό γραφείο, ύστερα από απόφαση του ΟΦΥΠΕΚΑ που διαχειρίζεται την υπόθεση, θα αναλάβει τις προσεχείς ημέρες, με υπογραφή σύμβασης έναντι 29.000 ευρώ, να κάνει τις εκκαθαρίσεις των φερόμενων ιδιοκτησιών στο νησί.
Οι δικηγόροι θα κληθούν να ξετυλίξουν το «κουβάρι» των ιδιοκτησιών που μπέρδεψε κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών με τη Συνθήκη της Λωζάννης, όταν κάποιοι Οθωμανοί δήλωσαν τα νησιά ως περιουσίες τους ενώ δεν ήταν, και εν συνεχεία η ΕΤΕ το 1932 τα πούλησε στους πρώτους τρεις Ιεραπετρίτες ιδιώτες.
Έκτοτε, όπως αποκάλυψε η «ΝΚ» φέρνοντας στο φως την έκθεση του δασολόγου Ματθαίου Φιλιππάκη, που έχει σταλεί δύο φορές (το 2010 και το 2011) στο τότε ΥΠΕΚΑ (σήμερα υπουργείο Περιβάλλοντος) και είχε αγνοηθεί, εκτυλίχθηκαν τραγελαφικές καταστάσεις. Κατά τις κρίσιμες δεκαετίες από το 1940 ως το 1970 φαίνεται ότι χάθηκε ο τόμος μεταγραφών-υποθηκών με αριθμό 127, όπου είχαν γίνει οι αρχικές εγγραφές από το Υποθηκοφυλακείο Ιεράπετρας και δε διαπιστώθηκε ποτέ αν τελικά οι αρχικοί αγοραστές ξεπλήρωσαν τις δόσεις προς την Εθνική Τράπεζα, καθώς είχαν υποχρέωση να καταβάλουν συνολικά 1,3 εκατ. δρχ. Τόσο πουλήθηκαν το 1932, μαζί με τους τόκους, τα νησιά. Το 1954 η Χρυσή απαλλοτριώθηκε και δόθηκε σε ακτήμονες κτηνοτρόφους, όμως ύστερα από μερικά χρόνια ήρθη η απαλλοτρίωση, καθώς οι κτηνοτρόφοι είχαν συχνά επεισόδια διαπληκτισμού, ενώ τα πρόβατα κατέστρεφαν το νησί με την υπερβόσκηση.
Οι αρχικοί ιδιοκτήτες επαναχώρησαν και επιχείρησαν την κατάτμηση του νησιού, προκειμένου να προωθηθεί η τουριστική ανάπτυξη με ξενοδοχείο που ο θρύλος λέει ότι σχεδίαζε ο ισχυρός άνδρας της Fiat Gianni Agnelli. Η επένδυση δεν προχώρησε και στις αρχές του 1973 τα τότε υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας με Κοινή Υπουργική Απόφαση επίταξαν το νησί με αναγκαστική απαλλοτρίωση, προκειμένου να δημιουργηθεί πάνω σε αυτό στρατιωτική βάση, Πεδίο Βολής.
Μάλιστα, είναι γνωστό ότι μετά την πτώση της Χούντας ο αρχαιολόγος Κ. Δαβαράς παρενέβη προς τον Αβέρωφ και σταμάτησε κάθε τέτοιος σχεδιασμός, όμως σύμφωνα με την έκθεση Φιλιππάκη ουδέποτε ήρθη η αναγκαστική απαλλοτρίωση έστω και τυπικά. Έκτοτε υπήρξαν από τους αρχικούς ιδιοκτήτες διανομές, δωρεές, μεταβιβάσεις, πωλήσεις, κληρονομιές και διαθήκες που έφεραν και νέα πρόσωπα να διεκδικούν σήμερα τα νησιά ως περιουσία τους και να τα έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο.
Από τους σημερινούς φερόμενους ιδιοκτήτες
Και στο Κτηματολόγιο τα οικόπεδα της Χρυσής!
Την ίδια ώρα, από τους χάρτες των προαναρτήσεων του Κτηματολογίου που συντάσσεται στον Δήμο Ιεράπετρας, στον οποίο ανήκουν διοικητικά η νήσος Χρυσή και το Μικρονήσι, φαίνονται και οι οικοπεδικές εκτάσεις που έχουν δηλωθεί η καθεμία με διαφορετικό ΚΑΕΚ από τους φερόμενους ιδιοκτήτες, προκειμένου να τις κατοχυρώσουν. Σύμφωνα με τους χάρτες του Κτηματολογίου, οι εκτάσεις πάνω στη Χρυσή και το Μικρονήσι που έχουν δηλωθεί ως περιουσίες είναι 18 με διαφορετικό ΚΑΕΚ η καθεμία.
Τέσσερα ΚΑΕΚ, δηλαδή, ο αριθμός που λαμβάνει από το Κτηματολόγιο κάθε δηλωθέν οικόπεδο εντοπίζονται στο Μικρονήσι και μάλιστα ένα από αυτά φαίνεται να καταλαμβάνει και τα βράχια στα ανατολικά! Οι υπόλοιπες 14 οικοπεδικές εκτάσεις με ΚΑΕΚ στο Κτηματολόγιο βρίσκονται στη νήσο Χρυσή και δύο εξ αυτών καταλαμβάνουν περίπου το 95% του νησιού. Συνολικά οι πληροφορίες λένε ότι εντοπίζονται για τις 18 αυτές οικοπεδικές μερίδες περίπου 48 με 50 ιδιώτες. Ανάμεσα στους φερόμενους ιδιοκτήτες, βρίσκονται ο Δήμος Ιεράπετρας, αρκετοί ιδιώτες εντός και εκτός Κρήτης αλλά και από τις Κυκλάδες, συγγενείς νυν και πρώην πολιτικών προσώπων, καθώς και ένα κοινωφελές ίδρυμα στην Αθήνα.
Πηγή: neakriti.gr
The post Κρήτη | Φερόμενοι| Φερόμενοι ιδιοκτήτες διεκδικούν αποζημιώσεις για τη νήσο Χρυσή appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εύη Βατίδου: Έκανε μπότοξ και δείχνει τα αποτελέσματα - «Σαν να με τσίμπησε σκνίπα»
- Λιβύη: Εκτός η Ελλάδα από το κοινό σχέδιο Ιταλίας, Τουρκίας και Αιγύπτου
- Δημοσιογράφος χάνει το σπίτι της μετά από μήνυση για θέμα που δεν έγραψε!
- Κλέαρχος Μαρουσάκης: Δυσοίωνη η πρόγνωση για τον καιρό του Αγίου Πνεύματος
- Οινοθήρα. Από τα πιο όμορφα και ανθεκτικά φυτά εδαφοκάλυψης
- Το τρένο πήγε στον Παλαιοφάρσαλο για να ...στρίψει
- Μυτιλήνη: Επεισόδιο με σκάφος που ύψωσε σημαία του Κεμάλ στον ιστό του
- Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν το «Λεμέσογκραντ»
- Καταγγελία στο MEGA: Ζήτησαν από τον γιο της να περιμένει 12 ημέρες για να χειρουργηθεί – Πήγε σε ιδιωτικό νοσοκομείο γιατί είχε εσωτερική αιμορραγία
- Προκαλεί Τούρκος αναλυτής: Ας πάρουμε μερικά ελληνικά νησιά, να καταρρεύσει η πολιτική Ελλάδας και ΗΠΑ - ΒΙΝΤΕΟ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Χοληστερόλη: 5 τρόποι να τη μειώσουμε χωρίς φάρμακα
- Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πρέπει να τις υποβάλουν πριν από τις 14 Ιουνίου και γιατί
- Τεράστια ταλαιπωρία για Βρετανούς τουρίστες: Πλήρωσαν £6.000 επιπλέον για να επιστρέψουν από την Κρήτη
- Αδιανόητο: Χρησιμοποιούσαν το παιδί τους για να διακινούν ναρκωτικά
- Τράγκας: “Ήθελε να κάνει το εμβόλιο κρυφά” – Γιατί έπαυσε την σύζυγό του από διευθύντρια στο κόμμα
- Κλοπές αυτοκινήτων στην Ελλάδα: Ποιοι και πότε κινδυνεύουν περισσότερο
- Μεξικό: Κρεμαστή γέφυρα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της – Πάνω από 20 τραυματίες
- Σασμός: Γάμος τραγωδία για Μαθιό και Βασιλική – Δύο θάνατοι που συγκλονίζουν
- Μυτιλήνη: Τουρκικό τουριστικό σκάφος ύψωσε σημαία του Κεμάλ στο λιμάνι – Επενέβη το Λιμενικό
- Σακίρα – Πικέ: Το μεγάλο μυστικό του χωρισμού
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Κρήτη | Φερόμενοι ιδιοκτήτες διεκδικούν αποζημιώσεις για τη νήσο Χρυσή
- Αδιανόητο: Χρησιμοποιούσαν το παιδί τους για να διακινούν ναρκωτικά
- Χοληστερόλη: 5 τρόποι να τη μειώσουμε χωρίς φάρμακα
- Χανιά | Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Διανομέων – Τα θέματα που θα συζητηθούν
- Κλοπές αυτοκινήτων στην Ελλάδα: Ποιοι και πότε κινδυνεύουν περισσότερο
- Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πρέπει να τις υποβάλουν πριν από τις 14 Ιουνίου και γιατί
- Σασμός: Γάμος τραγωδία για Μαθιό και Βασιλική – Δύο θάνατοι που συγκλονίζουν
- Σακίρα – Πικέ: Το μεγάλο μυστικό του χωρισμού
- Μυτιλήνη: Τουρκικό τουριστικό σκάφος ύψωσε σημαία του Κεμάλ στο λιμάνι – Επενέβη το Λιμενικό
- Τράγκας: “Ήθελε να κάνει το εμβόλιο κρυφά” – Γιατί έπαυσε την σύζυγό του από διευθύντρια στο κόμμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 53ο Γενικό Λύκειο Αθηνών: Διαβάζοντας μαρτυρίες προσφύγων του 1922
- Το 53ο Γενικό Λύκειο Αθηνών στην Κωνσταντινούπολη για το Erasmus+
- After dark με τον Θέμη Γεωργαντά, Παρασκευή στις 23:00
- Kαταδίκη του Ηλία Σμήλιου για τους αγώνες κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας
- «Scream 6»: Δεν θα δούμε την Νιβ Κάμπελ στην επόμενη ταινία
- Βασίλης Κικίλιας: Οι τουρίστες δείχνουν εμπιστοσύνη στη χώρα μας παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας
- Γιώργος Τράγκας: Διαφορετικές γραμμές από τα παιδιά του για την κληρονομιά
- Ζάκυνθος: Βόλτα στον «Άνθο της Ανατολής»
- Στο νοσοκομείο Λευκωσίας 34χρονος – Εξετάζεται για την ευλογιά των πιθήκων
- Απίστευτο: Η Σερβία προκρίθηκε στα τελικά του Euro λόγω... καρτών!