Κρήτη | Φωνή απόγνωσης από τους αγρότες της άνομβρης Ιεράπετρας

Απογοητευτική η εικόνα σε φράγματα του νομού Λασιθίου από την παρατεταμένη ανομβρία, με τη στάθμη του νερού συνεχώς να πέφτει, αφού οι ελάχιστες βροχοπτώσεις δεν επαρκούν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανησυχία των κατοίκων κι ας κάνει λόγο η Μετεωρολογική Υπηρεσία για βροχερό δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη.

Tα ελάχιστα χιλιοστά βροχής που έχουν πέσει στην Ιεράπετρα από τις αρχές του Φθινοπώρου και οι τεράστιες ανάγκες σε αρδευτικό νερό για τον εμπλουτισμό του άδειου ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, από το οποίο αρδεύονται οι καλλιέργειες της Ιεράπετρας, δεν επιτρέπουν

στους αγρότες, τον ΤΟΕΒ και το Δήμο Ιεράπετρας, να εφησυχάσουν, καθώς δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί η επάρκεια του νερού, για τα επόμενα δύσκολα χρόνια.

Επισκεφτήκαμε με το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, το μεσημέρι της Τετάρτης τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, και είδαμε ότι είναι κλειστή η παλιά προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου, ενώ από τον μικρότερο αγωγό της Καλαμαύκας φτάνουν μόνο 2 ίντσες νερού, ποσότητα ασήμαντη, για ένα τόσο μεγάλο έργο. Μειωμένες είναι και οι ποσότητες του νερού που φτάνει από τις πηγές της Μαλαύρας Καβουσίου, στον ταμιευτήρα.

Στο μεταξύ μετά το μεσημέρι της Τετάρτης και αφού οι τεχνικοί της ΔΕΗ ολοκλήρωσαν τις εργασίες ρευματοδότησης της νέας γεώτρησης που ανοίχτηκε στη Σαρακήνα των Μύθων, έθεσαν αμέσως το νέο αντλητικό συγκρότημα σε δοκιμαστική λειτουργία, στέλνοντας το νερό στη δεξαμενή, που βρίσκεται πάνω από το Φράγμα, από όπου το καθαρό νερό φτάνει στα δίκτυα διανομής του κάμπου της Ιεράπετρας.

«Όλοι οι αγρότες της Ιεράπετρας, είμαστε σε απόγνωση από την παρατεταμένη περίοδο της ανομβρίας που συνεχίζεται για τρίτο συνεχόμενο χρόνο. Γίνονται κάποιες προσπάθειες από τον ΤΟΕΒ και το Δήμο, να βρεθούν άλλες λύσεις ανάγκης, με την ανόρυξη των δυο γεωτρήσεων της Σαρακήνας. Από σήμερα μπήκε και η νέα γεώτρηση στο δίκτυο διανομής του αρδευτικού νερού.

Δεν μας εξασφαλίζει όμως κανείς ότι, το νερό αυτό που παίρνουμε από τους Μύθους, θα φτάνει μέχρι τη δεξαμενή η τον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, γιατί απλά δεν είναι στεγανή πια η παλιά προσαγωγός διώρυγα, από την οποία χάνεται αρκετό νερό στο δρόμο. Βρήκαμε καλό νερό με τις δυο γεωτρήσεις και δεν μπορούμε να το οδηγήσουμε στον ταμιευτήρα μαζί με το νερό των πηγών και του ποταμιού των Μύθων, γιατί είναι τρύπιος ο αγωγός… δεν επισκευάζεται πλέον.

Είναι »σαπούνι»… Αυτό το γνωρίζουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο ζητάμε να επισπευσθούν οι διαδικασίες,να δημοπρατηθεί τάχιστα το ώριμο αυτό έργο, της κατασκευής της νέας προσαγωγού, για να μπορούμε να κοιμούμαστε πιο ήσυχοι», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχαλάκης.

Τι δεν έκανε η πολιτεία

Η πολιτεία, δεν έκανε το αυτονόητο, για να μπορούν να έχουν οι αγρότες της Ιεράπετρας, επάρκεια νερού προκειμένου να μπορούν να ποτίζουν χωρίς αυστηρούς περιορισμούς τις καλλιέργειες τους.

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια μιλούν για την πιο ξηροθερμική αγροτική περιοχή της Κρήτης, την Ιεράπετρα, η οποία βρίσκεται στο κόκκινο της κλιματικής αλλαγής.

«Οι επιστήμονες τα λένε και σε εμάς, αλλά και σε αυτούς που μας κυβερνάνε, εδώ και δυο τουλάχιστον δεκαετίες . Ότι η Ανατολική Κρήτη και κυρίως η Ιεράπετρα, βρίσκεται στο κόκκινο της κλιματικής αλλαγής. Οι πάντες βλέπουν ότι οι βροχές έχουν λιγοστέψει και η περιοχή μας απειλείται με ερημοποίηση.

Αντί λοιπόν να πάρουν τα μηνύματα των επιστημόνων εκείνοι που μας κυβερνούν και να βρούν λύσεις που θα απαντούν στην απειλή της ερημοποίησης, είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, είτε αδιαφορούν, μεταθέτοντας τις ευθύνες τους . Εμείς οι αγρότες κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, να μειώσουμε τις καταναλώσεις μας, κάνοντας οικονομία στο νερό. Εκείνοι δεν πρέπει να κάνουν ότι έργο χρειάζεται, για να αποθηκεύσουμε το λίγο νερό της βροχής, των γεωτρήσεων και των πηγών, στον ταμιευτήρα μας, για να μην έρθει κάποια κακή ώρα, που θα έρθουμε εδώ στα Μπραμιανά και θα δούμε άδειο και ξερό τον ταμιευτήρα;», αναρωτήθηκε η γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Κατερίνα Τσικαλουδάκη.

Πηγή: neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα