Κρήτη | Γιατί αναβλήθηκε πάλι η δίκη για το 1.000.000 λίτρα πετρέλαιο;

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα διεξαχθεί τελικά η δίκη για την υπόθεση κλοπής τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου, που φέρεται να είχε σημειωθεί πριν από περισσότερα από 12 χρόνια στο ΠΑΓΝΗ.

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης επρόκειτο να γίνει χθες, ωστόσο το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης διέκοψε τη συνεδρίαση για την Πέμπτη 22 Μαρτίου.

Η διακοπή αποφασίστηκε

από την Έδρα λόγω κωλύματος ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης. Ο εν λόγω δικηγόρος δεν μπορούσε να παραστεί χθες στο δικαστήριο, καθώς είχε άλλη δίκη στα Χανιά, με αποτέλεσμα η εκδίκαση της υπόθεσης να διακοπεί για τις 22 Μαρτίου.

Πάντως, χθες, στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου βρέθηκαν αρκετοί συνδικαλιστές και συνάδελφοι των κατηγορουμένων εργαζόμενων του νοσοκομείου, προκειμένου να τους συμπαρασταθούν. Μεταξύ των αλληλέγγυων ήταν τόσο ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Θέμης Φραγκιαδάκης, όσο και ο πρώην τεχνικός προϊστάμενος του νοσοκομείου Ζαχαρίας Σεκερτζής.

Αμφότεροι εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι δεν αποδεικνύεται από πουθενά η ενοχή των εργαζομένων. «Χωρίς επαρκή στοιχεία, χωρίς αποδείξεις οδηγήθηκαν πέντε συνάδελφοί μας στο εδώλιο, για μια υπόθεση η οποία δυστυχώς σκηνοθετήθηκε. Δεν ξέρουμε τους λόγους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φραγκιαδάκης.
Εξάλλου, το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας αφενός ζητά να «λάμψει όλη η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες όπου πραγματικά υπάρχουν» και αφετέρου κάνει λόγο για «στοχοποίηση των εργαζομένων».

«Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με αφορμή τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) εκδίκαση της υπόθεσης που κατηγορούμενοι είναι 5 θερμαστές του νοσοκομείου μας, θεωρεί ότι χρειάζεται πια να σταματήσει η “ομηρία” των εργαζομένων, στους οποίους εδώ και 13 χρόνια έχουν αποδοθεί ευθύνες για την κλοπή πετρελαίου. Να λάμψει όλη η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες όπου πραγματικά υπάρχουν.

Η ταλαιπωρία εδώ και χρόνια αποδεικνύει ότι με βάση το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και το πειθαρχικό δίκαιο εύκολα κάποιος εργαζόμενος μπορεί να βρεθεί υπόλογος.
Η διαδικασία συμμετοχής των εργαζομένων σε επιτροπές (χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις) έχει αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν θύματα μιας πολιτικής που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματικούς ομίλους να κερδίζουν από την ιδία λειτουργία του δημόσιου τομέα και για οτιδήποτε προκύψει την πληρώνει “ο τελευταίος τροχός της αμάξης”.

Ιδιαίτερα σήμερα η στοχοποίηση των εργαζομένων αποτελεί την εύκολη λύση για να αποδοθεί η οικονομική κρίση στους ίδιους και όχι στις πολιτικές εκείνες που γεννούν σκάνδαλα και διαφθορά.

Είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να είναι ενωμένοι και να συσπειρωθούν μαζικά στο Σωματείο, και να μην αποδέχονται να γίνονται οι ίδιοι συνυπεύθυνοι στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που συνυπογράφεται από τον πρόεδρο του Σωματείου, Δημήτρη Βρύσαλη, και το γενικό του γραμματέα, Γρηγόρη Κοκοβάκη.

Ένοχοι οι 16 από τους 17

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που είχε γίνει το Φεβρουάριο του 2017, είχε κρίνει ένοχους τα 16 από τα 17 άτομα που δικάζονταν. Το δικαστήριο είχε επιβάλει στον κάθε έναν από τους καταδικασθέντες ποινή κάθειρξης 10 ετών. Έδωσε, ωστόσο, αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους, κάτι που σημαίνει ότι είναι ελεύθεροι. Η απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο δεν είχε υιοθετήσει τότε την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα, είχε μάλιστα προκαλέσει οξείες αντιδράσεις στην πλευρά των κατηγορουμένων, με τους συνηγόρους υπεράσπισής τους να εκτιμούν ότι οι εντολείς τους θα αθωωθούν σε δεύτερο βαθμό.

Από το 1999 έως το 2005 η κλοπή

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ανατολικής Κρήτης, με το οποίο παραπέμφθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι θερμαστές και οδηγοί βυτιοφόρων, οι τελευταίοι παρακρατούσαν σημαντικό μέρος από τη συνολική ποσότητα του πετρελαίου που διατίθετο για τις ανάγκες του νοσοκομείου, και την οποία στη συνέχεια πωλούσαν σε τρίτους. Η κομπίνα φέρεται να διήρκεσε από το 1999 έως το 2005. Σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι τελευταίοι φέρονται να παρακράτησαν 335.000 λίτρα πετρελαίου το 2000, 423.792 λίτρα το 2001, 605.000 λίτρα το 2002, 115.168 λίτρα το 2003, ενώ από το 2004 μέχρι και το 2005 κατηγορούνται ότι έκλεψαν περίπου 1 εκατομμύριο λίτρα πετρέλαιο.

Πηγή: neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα