Κρήτη | Κηδεύεται ο σπουδαίος νευροχειρουργός Ευάγγελος Μαρκάκης

Το τελευταίο αντίο στον πρωτοπόρο Κρητικό επιστήμονα και «πατέρα» της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ θα πουν την Τετάρτη στις 11:00 το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, η οικογένεια, οι φίλοι, αλλά και ολόκληρος ο ιατρικός κόσμος.

Τον επικήδειό του θα εκφωνήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, κ. Νίκος Ψιλάκης, ενώ, το πρωί της Πέμπτης θα τελεστεί μνημόσυνο στο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στον Κρουσώνα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, έπειτα από έκτακτη σύγκλησή του αποφάσισε, αντί στεφάνου, να δοθεί το ποσό

των 100 ευρώ στο «Λογαριασμό Αλληλεγγύης Ιατρών».
Ο Ευάγγελος Μαρκάκης άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής, σε ηλικία 82 ετών, αφήνοντας παράλληλα πίσω του ένα τεράστιο έργο και μια ακόμη μεγαλύτερη «κληρονομία» στη διεθνή Ιατρική κοινότητα.

Ποιος ήταν ο σπουδαίος Κρητικός επιστήμονας;

Ο Ευάγγελος Μαρκάκης γεννήθηκε το 1936 στη Νεάπολη Λασιθίου και το 1954 τελείωσε το πρότυπο εξατάξιο Γυμνάσιο Πλάκας στην Αθήνα.

Εν συνεχεία σπούδασε Ιατρική στη Γερμανία, στα Πανεπιστήμια Freiburge και Kiel. Πήρε την ειδικότητα του νευροχειρουργού στο Kiel, διακόπτοντας ένα χρόνο για να υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό

Το διδακτορικό του δίπλωμα το πήρε από το Πανεπιστήμιο του Αννόβερου και το 1978 εξελέγη καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Το 1983 πήγε στο κράτος της Σαουδικής Αραβίας για να οργανώσει το νευροχειρουργικό τμήμα στο Riyadh Central Hospital και έμεινε εκεί για τα επόμενα 3 χρόνια, μέχρι το 1986.

Με την επιστροφή του στη Γερμανία εξελέγη καθηγητής και διευθυντής στη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου του Göettingen.

To 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πατρίδα του την Κρήτη, όποτε και οργάνωσε το Νευροχειρουργικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, στο οποίο υπήρξε διευθυντής έως το 2003.

Πρωτοπόρος και διακεκριμένος, ο Ευάγγελος Μαρκάκης ήταν ένας από τους 4 γιατρούς σε ολόκληρο τον κόσμο που χειρούργησε στέλεχος του εγκεφάλου, αλλά και ο πρώτος γιατρός που πραγματοποίησε την πλέον πρωτοποριακή επέμβαση για την αντιμετώπιση της επιληψίας.

Ο ίδιος είχε σχεδιάσει πάνω από 100 ειδικά χειρουργικά εργαλεία που φέρουν το όνομά του διεθνώς.

Ενώ, ένα από τα σημεία – σταθμοί της ζωή του ήταν η βράβευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος για την προσφορά του στην επιστήμη και στον άνθρωπο.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι, πέρα από την τεράστια προσφορά του, βοηθούσε αφιλοκερδώς όσους τον είχαν ανάγκη.

Πηγή: neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα