Κρήτη | Κύμα αυξήσεων στα κηπευτικά – Πού καταγράφεται μεγαλύτερη άνοδος τιμών

Μεγάλες αυξήσεις , αλλά όχι λόγω του ντόμινου των ανατιμήσεων, στην αγορά του Ηρακλείου στις τιμές της ντομάτας και χειμερινά είδη, λόγω της προσφοράς και της ζήτησης. Βέβαια, στα θετικά καταγράφεται η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς από το Οροπέδιο Λασιθίου σε λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, μαρούλια και αντίδια, που είναι «τσιμπημένες» οι τιμές τους επειδή είναι πρώιμα. Στο επόμενο διάστημα ακολουθεί η παραγωγή στη Μεσαρά και έτσι οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν διαρκώς φρέσκα προϊόντα στην Κρήτη.

Σε

ό,τι αφορά τις τιμές, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να πάρουν μετά από δεκαπέντε μέρες, λόγω του ντόμινου ανατιμήσεων που θα προκαλέσει η κούρσα των τιμών σε πετρέλαιο και ενέργεια, με τους παραγωγούς αυτών των προϊόντων να μην μπορούν να «απορροφήσουν» τα κόστη παραγωγής και μεταφοράς, αλλά και τα μανάβικα να εξαναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους προς τα πάνω, στις πλάτες των καταναλωτών.

Η Κρήτη | Κύμααποτελεί ευλογημένη γη. Τα πολλά μικροκλίματα βοηθούν τους αγρότες μας να παράγουν τα πάντα, τροφοδοτώντας τους καταναλωτές από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη. Αυτή την όμορφη πλευρά της υπόθεσης έρχεται να επισκιάσει σήμερα η ακρίβεια – όχι τόσο η σημερινή, όσο η αναμενόμενη για μετά από δύο εβδομάδες – με τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Οπωροπωλών Νομού Ηρακλείου, Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη, να περιγράφει μια κατάσταση προφανώς και δύσκολη όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά για όλους τους κρίκους της αλυσίδας, από το χωράφι ως το ράφι.

Ακόμα και στο λεμόνι

Όπως αναφέρει στη «ΝΚ» ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου, τα τελευταία χρόνια οι νέοι, κυρίως, αγρότες, στη Μεσαρά αλλά και σε άλλες περιοχές, έχουν αρχίσει να καλλιεργούν καλοκαιρινές ποικιλίες λεμονιού που σταδιακά μπαίνει στην παραγωγή και καλύπτει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια μόνο με λεμόνι Τουρκίας ή Λατινικής Αμερικής καλυπτόταν την καλοκαιρινή περίοδο.

«Το λεμόνι το καλοκαιρινό είναι επικερδές για τους παραγωγούς, αφού δεν υπάρχουν λεμόνια στην αγορά και η τιμή του φτάνει μέχρι και 1,50 με 2 ευρώ το κιλό», όπως επισημαίνει. «Τώρα βέβαια, την περίοδο αυτή, θα ξεκινήσει να μπαίνει στην αγορά το χειμερινό λεμόνι της Κρήτης σε τιμές χαμηλές, που θα πέσουν στα 50 λεπτά το κιλό. Ο κόσμος πλέον έχει αντιληφθεί την κατάσταση και φυτεύει καλοκαιρινές λεμονιές ολοένα και περισσότερο, γιατί ξέρει ότι θα βγάλει λεφτά. Εγώ φέτος στο μαγαζί μου δε χρειάστηκε να βάλω καθόλου ξένο λεμόνι, ούτε στην περίοδο του καλοκαιριού».

Όπως λέει ο ίδιος, «πρόκειται για καινούργιες ποικιλίες λεμονιάς, που είναι ανθεκτικές στη ζέστη. Όπως και στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Μια φορά τα είχαμε μόνο τον χειμώνα. Σήμερα βγάζουμε και το καλοκαίρι».

Στα ύψη η τιμή της ντομάτας

Η ντομάτα θερμοκηπίου είναι πάντα ακριβότερη σε σχέση με την υπαίθρια. Κι αυτό διότι η θερμοκηπιακή λέγεται και «εκτός εποχής». Άρα πολύ ακριβότερα θα πληρωθεί η ντομάτα του θερμοκηπίου μετά από δύο εβδομάδες, δεδομένου ότι σήμερα πληρώνεται η καλή ντομάτα (α’ ποιότητας), που παράγεται ως υπαίθρια από τη Μεσαρά, στο 1,70 μέχρι και στα 2 ευρώ το κιλό στη λιανική αγορά.

Όπως εξηγεί ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, «η ντομάτα είναι πιο ‘’τσιμπημένη’’ σε σχέση με την περίοδο πριν από δύο μήνες, επειδή είχαμε μια μεγάλη καταστροφή από τις μεγάλες και απότομες ζέστες του καλοκαιριού. Από τη μια, λοιπόν, είχαμε ελλείψεις στην αγορά και, από την άλλη, η έκρηξη στον τουρισμό σηματοδότησε την αύξηση της ζήτησης μέσα στον Σεπτέμβριο. Τα δύο αυτά προκάλεσαν την αύξηση της τιμής στην ντομάτα. Δηλαδή, η ντομάτα τώρα κυμαίνεται γύρω στο 1,70 ευρώ το κιλό. Είναι ακριβή. Και η μεγάλη αύξηση ήρθε μετά τον καύσωνα. Μάλιστα, πριν από δύο μήνες, η πρώτη ποιότητα ντομάτας δεν είχε στη λιανική τιμή πάνω από το 1,20 ευρώ το κιλό.

Δηλαδή, στα σούπερ-μάρκετ μπορεί να τη βρεις και στα 2 ευρώ το κιλό»… Αλλά στο σημείο αυτό εξηγεί ότι «οι ανατιμήσεις λόγω των τιμών στα καύσιμα και στο ρεύμα βρίσκονται “μπροστά” μας. Δε θα είναι καλά τα πράγματα για τον κόσμο. Και αυτές τις ανατιμήσεις θα τις δούμε στη χειμερινή ντομάτα και γενικότερα στη χειμερινή καλλιέργεια. Φανταστείτε ότι θα έχουμε τη θερμοκηπιακή ντομάτα, η οποία έχει περισσότερα έξοδα», σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη.

Στο μεταξύ, ανάλογες αυξήσεις (που επίσης αναμένονται μεγαλύτερες μετά από δύο εβδομάδες) παρατηρούνται και σε άλλα προϊόντα. Σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη, «σήμερα το υπαίθριο αγγούρι κυμαίνεται από 1,70 έως 2 ευρώ το κιλό. Το θερμοκηπιακό έπεσε τώρα λίγο, στα 0,80 με 1 ευρώ το κιλό. Πριν από δύο μήνες το αγγούρι ήταν στο 1,50 ευρώ το κιλό».

Στα χειμερινά είδη

Σε ό,τι αφορά τα χειμερινά είδη, το Οροπέδιο Λασιθίου και φέτος «σώζει την “παρτίδα”», όπως πολύ χαρακτηριστικά μας λέει ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών. «Την περίοδο που λόγω καιρικών συνθηκών στις άλλες περιοχές δεν μπορείς να παράγεις τίποτα, το Λασίθι μπορεί και παράγει. Δηλαδή, αυτή την περίοδο, το Οροπέδιο Λασιθίου μάς τροφοδοτεί στο “φουλ” με χειμωνιάτικα προϊόντα», σύμφωνα με τον ίδιο. «Η Κρήτη είναι ένας πολύ ευλογημένος τόπος. Μπορείς να βρεις εναλλαγές από τόπο σε τόπο σε ό,τι αφορά τις παραγωγές των αγροτικών προϊόντων. Έχουμε μεσογειακό κλίμα και δεν ξεμένουμε ποτέ από προϊόντα».

Ωστόσο, φέτος, έχουμε κι άλλες ιδιαιτερότητες. Ακόμα και σήμερα που οδεύουμε στα μέσα Οκτωβρίου, στην αγορά του Ηρακλείου, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας, έρχονται κολοκύθια που φυτεύτηκαν στα τέλη του Αυγούστου.

«Εδώ και καιρό, έρχονται στην αγορά του Ηρακλείου μαρούλια με 70 και 80 λεπτά το ένα. Αλλά έχουμε ακόμα και κολοκύθι σήμερα, αφού οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη συνέχιση της παραγωγής του, παρότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα καθαρά καλοκαιρινό προϊόν. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, είχε “πιάσει” στη λιανική αγορά τα 2,50 ευρώ το κιλό. Σήμερα η τιμή του κυμαίνεται γύρω στο 1,50 ευρώ το κιλό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, «οι τιμές είναι γύρω στα 2 ευρώ το κιλό, επειδή είναι ακόμα στην αρχή τους και δεν έχουμε ποσότητες. Αλλά με τις ανατιμήσεις φοβόμαστε ότι και αυτά θα επηρεαστούν. Βέβαια, επειδή τα δικά μας προϊόντα τα καθορίζει και η ζήτηση, δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τέτοια προϊόντα. Εμάς στα δικά νωπά προϊόντα, όταν δεν υπάρχει ζήτηση, αρχίζουν οι τιμές και πέφτουν. Αλλά σίγουρα σε κάποιο βαθμό από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και στην ενέργεια θα επηρεαστούν».

«Δεν μπήκε στην Κρήτη πατάτα Αιγύπτου»

«Φέτος λόγω της πανδημίας και της καραντίνας δεν μπήκε στην Κρήτη πατάτα Αιγύπτου. Συνήθως τα παιχνίδια με τις ελληνοποιήσεις της πατάτας παίζονται Μάη με Ιούνη. Φέτος δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, αφού δε δούλευαν και οι ταβέρνες και η ζήτηση καλύφθηκε μόνο από την ντόπια. Σήμερα που μιλάμε, έχουμε στην αγορά μόνο λασιθιώτικη πατάτα, που πωλείται η άλφα ποιότητα γύρω στα 70 με 80 λεπτά το κιλό. Αλλά έχουμε και χαμηλότερες τιμές. Μιλάμε για πολύ καλή πατάτα. Μετά από ενάμιση με δύο μήνες θα έχουμε πατάτες και από τη Μεσαρά, ενώ από Φλεβάρη και μετά θα έχουμε και από τα Μάλια», καταλήγει ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

neakriti.gr 

The post Κρήτη | Κύμα αυξήσεων στα κηπευτικά – Πού καταγράφεται μεγαλύτερη άνοδος τιμών appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα