Κρήτη | Μεροκάματο από τα 16 τους – Ψάχνουν από τώρα δουλειά στα ξενοδοχεία για το καλοκαίρι
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το Πάσχα, οι γονείς από τώρα παίρνουν τηλέφωνο στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων με σκοπό να βρεθεί μια θέση εργασίας σε κάποιο ξενοδοχειακό συγκρότημα μετά την παύση του σχολικού έτους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αποκτάει ανοδική τάση ένεκα της πληθωριστικής κρίσης, που ενσωματώνει τα ανήλικα άτομα πιο νωρίς στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, εκπρόσωποι του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κάνουν σαφές πως ο εργαζόμενος ανήλικος έχει δικαιώματα τα οποία πρέπει να προασπιστούν και
Ειδικότερα, η περυσινή τουριστική χρονιά ήταν μια χρονιά όπου ανήλικοι μαθητές του ν. Ηρακλείου έφυγαν από τις αλάνες ή από τους χώρους διασκέδασης και αναψυχής με σκοπό να πάνε στα ξενοδοχεία για να προσφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η αύξηση των τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών σε ενέργεια και καύσιμα έφερε τα νοικοκυριά σε μια τραγική κατάσταση. Η πληθωριστική κρίση ήταν πιο εμφανής από ποτέ, με άμεση συνέπεια μαθητές λυκείου είτε αυτόβουλοι είτε με την παρότρυνση των γονέων τους πήγαν σε ξενοδοχειακές μονάδες για να εργαστούν.
Μάλιστα, ο αριθμός στον νομό Ηρακλείου ήταν τόσο μεγάλος που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, πάνω από 1.000 ανήλικοι μαθητές δούλεψαν πέρυσι. Πάνω από 1.000 βιβλιάρια ανηλίκων εκδόθηκαν για τον νομό Ηρακλείου.
Φέτος και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμη στον Απρίλιο μ’ ένα αρκετά μικρό σύνολο των ξενοδοχείων να έχει ανοίξει μέχρι και τη δεδομένη στιγμή, πολλοί γονείς παίρνουν τηλέφωνο είτε στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου είτε σε κάποιους ξενοδόχους, ώστε μόλις τελειώσει το σχολικό έτος (μέσα Ιουνίου) να πάνε τα παιδιά τους σε κάποια ξενοδοχειακή μονάδα να εργαστούν. Αυτό εξομολογείται στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, κ. Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Με έχουν πάρει αρκετοί γονείς τηλέφωνο και μου αναφέρουν πως το παιδί τους, κατόπιν δικής τους παρότρυνσης, είναι πρόθυμο να εργαστεί τους θερινούς μήνες. Μάλιστα, τονίζουν τη σημασία της απασχόλησης για τον ανήλικο μαθητή, καθώς με αυτόν τον τρόπο βοηθούν στον οικογενειακό προγραμματισμό και προϋπολογισμό. Πολλές φορές, υπάρχει ένας μύθος πως οι νέοι άνθρωποι δεν είναι εργασιομανείς ή δεν έχουν σε εκτίμηση την εργασία ως ψυχοπνευματική δραστηριότητα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πολλοί ανήλικοι μαθητές δουλεύουν κάθε καλοκαίρι σε ξενοδοχειακές μονάδες. Μάλιστα, το παράδοξο είναι πως από τις αρχές Απριλίου, που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η τουριστική χρονιά, πολλοί γονείς παίρνουν τηλέφωνο. Είναι ένας δείκτης για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλά νοικοκυριά», δήλωσε ο κ. Κοκολάκης.
Είναι άξιο αναφοράς πως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ένας ανήλικος δεν μπορεί να εργαστεί σε όλες τις εργασιακές δραστηριότητες των ξενοδοχειακών μονάδων. Δηλαδή εργασιακές δραστηριότητες εντός των ξενοδοχειακών μονάδων που εκτίθεται το ίδιο το ανήλικο άτομο στον ήλιο ή σε βαριές σωματικές δραστηριότητες απαγορεύονται από τον νόμο. Όπως επίσης απαγορεύονται νυχτερινές εργασίες εντός των ξενοδοχείων για τους ανήλικους.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοκολάκης υποστήριξε: «Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο η ανήλικη απασχόληση στα ξενοδοχεία. Απλά έχει ενταθεί το φαινόμενο. Δε γνωρίζω σε ποιο βαθμό θα μιλήσουμε για μείωση ή άνοδο της παιδικής απασχόλησης σε σχέση με πέρυσι που ήταν χρονιά-ρεκόρ για την παιδική απασχολησιμότητα»
«Είναι διαχρονικό φαινόμενο να βλέπουμε νεαρά άτομα, ηλικίας κάτω των 18 ετών, σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα το καλοκαίρι. Συνήθως οι γονείς παίρνουν τηλέφωνο τον Μάιο και αναζητούν για το παιδί τους μια εργασία τρίμηνη ή τετράμηνη. Η εργασία μπορεί να είναι και τετράωρη. Ειδικά τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο είναι όλο και πιο έντονο, εξαιτίας της πολυεπίπεδης κρίσης, υγειονομικής και ενεργειακής», υποστήριξε από την πλευρά του ο γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης.
Τι προβλέπει ο νόμος – Υποχρεωτική η συναίνεση του γονέα
Όσον αφορά στην εργασιακή ένταξη του ανηλίκου σε κάποιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, αυτό γίνεται με τη συναίνεση του γονέα. Η ξενοδοχειακή επιχείρηση στην οποία θα εργαστεί ο ανήλικος δίνει μια υπεύθυνη δήλωση στον γονέα όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα δικαιώματα του παιδιού. Στη βεβαίωση γίνεται, μεταξύ άλλων, σαφές πως ο ανήλικος πρέπει να παίρνει 8 ρεπό τον μήνα. Ο γονέας πάει τη βεβαίωση στην Επιθεώρηση Εργασίας και έπειτα ο ανήλικος πάει στον ιατρό, ο οποίος πιστοποιεί την καλή σωματική και ψυχική του κατάσταση. Και έτσι εκδίδεται το βιβλιάριο υγείας του ανηλίκου.
neakriti.gr
The post Κρήτη | Μεροκάματο| Μεροκάματο από τα 16 τους – Ψάχνουν από τώρα δουλειά στα ξενοδοχεία για το καλοκαίρι appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εκλογές 2023: Τα μηνύματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και ο «αχυράνθρωπος» που παίζει με τη φωτιά
- Βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι στην Αττική – Οι περιοχές που χτυπά η κακοκαιρία εξπρές
- Άδωνις για ανάρτηση Πολάκη: Δεν μπορούν να με πιάσουν από πουθενά
- Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαγνώσθηκε με λευχαιμία
- Χαλάζι σαν… μπαλάκι του γκολφ
- Θέλει να… ξεφύγει η Κηφισιά
- Ρεντίνα Καρδίτσας: Κάτοικοι καταδίωξαν και έπιασαν διαρρήκτες
- Απίστευτο: Είναι καρκινοπαθής και του χορήγησαν σύνταξη μόλις 12,50 ευρώ. «Πώς θα ζήσω;»
- Συνελήφθη 21χρονος που είχε «αρπάξει» 15χρονη- Εντοπίστηκε μαζί με την ανήλικη σε ξενοδοχείο της Ομόνοιας
- Η μάχη του οβελία: Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες κατά Άδωνι για τιμές και «καλάθι» σούπερ μάρκετ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Πέρα από κάθε λογική: Είναι καρκινοπαθής και του χορήγησαν σύνταξη μόλις 12,50 ευρώ
- Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Διαγνώστηκε με λευχαιμία – Όλη η οικογένειά του στο νοσοκομείο
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τέσσερις κινήσεις ματ που λύνουν το πρόβλημα
- Χανιά | Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: «Κουφάρι» το κτήριο του Μουσείου Αλιείας στο Κολυμπάρι – Άλυτα τα γραφειοκρατικά προβλήματα
- Κλειστό από σήμερα το γραφείο πολιτικών γάμων του Δήμου Χανίων
- Κρήτη | Μεγάλη επισκεψιμότητα παρουσιάζει η Κνωσσός – Χίλια άτομα επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο σε μια ημέρα
- Δημόσιο: Σε εφαρμογή το μπόνους παραγωγικότητας – Πώς υπολογίζεται και ποιοι το δικαιούνται
- Άκης Τσελέντης: «Έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι» – Viral στα γαλλικά μέσα η εισαγγελική παρέμβαση | Video
- Αυτή η νύχτα μένει: Ποιος γνωστός παρουσιαστής μπαίνει στη σειρά
- POS σε ταξί και περίπτερα μέχρι το τέλος του χρόνου
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Κρήτη | Μεροκάματο από τα 16 τους – Ψάχνουν από τώρα δουλειά στα ξενοδοχεία για το καλοκαίρι
- Κανένα θετικό rapid test χθες στα Χανιά – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα στην υπόλοιπη Κρήτη
- Κρήτη | Μεγάλη επισκεψιμότητα παρουσιάζει η Κνωσσός – Χίλια άτομα επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο σε μια ημέρα
- Άκης Τσελέντης: «Έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι» – Viral στα γαλλικά μέσα η εισαγγελική παρέμβαση | Video
- Κλειστό από σήμερα το γραφείο πολιτικών γάμων του Δήμου Χανίων
- Χανιά | Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: «Κουφάρι» το κτήριο του Μουσείου Αλιείας στο Κολυμπάρι – Άλυτα τα γραφειοκρατικά προβλήματα
- Super League 1: Συνεχίζουν μαζί Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, στο -3 ο Ολυμπιακός και πάει Λεωφόρο
- «Πειραματικά» και επίσημα το 7ο Δημοτικό Σχολείο και το 7ο Νηπιαγωγείο Χανιών
- Τσαπανίδου: Ο κόσμος που θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θέλει τον Τσίπρα πρωθυπουργό
- POS σε ταξί και περίπτερα μέχρι το τέλος του χρόνου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ναύπακτος: ΙΧ ντεραπάρισε στον περιφερειακό (video)
- Η προσβολή στη Δανάη Μπάρκα και ο επικός διάλογος με follower
- Αρπαγή ανήλικης: Συνελήφθη Αφγανός σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια
- Διεθνής πορεία για το graphic novel «Αριστοτέλης» των Τάσου Αποστολίδη & Αλέκου Παπαδάτου
- Βραζιλία: Ενώπιον των αστυνομικών αρχών ο Ζαϊρ Μπολσονάρο-Αρνήθηκε την παράνομη εισαγωγή κοσμημάτων
- ΥΠΕΣ: Ερωτηματικό για το πώς ασυνόδευτα παιδιά φτάνουν Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)
- Hellenic Cables: Επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ σε νέες γραμμές παραγωγής
- Με ποιο χέρι πρέπει να ανοίγω την πόρτα του αυτοκινήτου μου - Το λάθος που κάνουμε όλοι και μπορεί να κοστίσει
- Ακαρπες οι έρευνες για τον μητροκτόνο