Κρήτη | Όταν οι ηλικιωμένοι πιάνουν το τιμόνι χωρίς δίπλωμα

Τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη έχουν καταγραφεί τροχαία ατυχήματα, στα οποία οδηγοί ήταν ηλικιωμένοι Ηρακλειώτες, με τον έναν εξ αυτών να είναι 92 ετών!

Με αφορμή τα συγκεκριμένα τροχαία, το ekriti.gr συνομίλησε με αρμόδιους στα θέματα περί οδήγησης και οδηγικής συμπεριφοράς και η διαπίστωση είναι πως με βάση τα στατιστικά στοιχεία, οι ηλικιωμένοι ευθύνονται για λιγότερα τροχαία, ατυχήματα και δυστυχήματα, από άλλες ηλικιακές κατηγορίες πολιτών.

«Οι υπερήλικες οδηγοί δεν μπορούν να στοχοποιηθούν, ως οι υπαίτιοι πολλών

τροχαίων», λέει χαρακτηριστικά δάσκαλος και ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης στο Ηράκλειο.

Παρόλα αυτά, αν και οι ηλικιωμένοι δεν προκαλούν τροχαία (με την ίδια συχνότητα που τα προξενούν άλλες ηλικιακές ομάδας), οι υπερήλικες σε πολλές περιπτώσεις παρανομούν…

Χωρίς δίπλωμα

Δυστυχώς, μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι ηλικιωμένοι, από τους οποίους έχει αφαιρεθεί το δίπλωμα λόγω ανικανότητας να οδηγήσουν, αλλά εκείνοι εξακολουθούν να πιάνουν τιμόνι.

Είναι ένα φαινόμενο, το οποίο εδώ στην Κρήτη συναντούμε κυρίως στην ενδοχώρα του νησιού, με την αντιμετώπιση του προβληματος να εξαρτάται από τους τροχονομικούς ελέγχους και την επιβολή προστίμων, αλλά και τη συνειδητοποίηση των κινδύνων που ελλοχεύουν από μια τέτοια παράνομη οδηγική συμπεριφορά.

«Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν προσέρχονται καν για να ανανεώσουν τα διπλώματά τους. Εξακολουθουν να οδηγούν αυτοκίνητα που δεν τα ασφαλίζουν ή που έχουν καταθέσει τελείως τις πινακίδες τους. Γίνονται μέρος της κυκλοφορίας λοιπόν, ενώ είναι επικίνδυνοι», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Κρήτης κ. Γιάννης Λιονάκης, χαρακτηριστικά.

«Επίσης πολλοί ηλικιωμένοι οδηγουν και τρακτέρ. Για αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπαρξουν αλλαγές στον τρόπο εξέτασης και χορήγησης των διπλωμάτων σε όσους θέλουν να πιάνουν τιμόνι, όντας πλέον υπερήλικες», τονίζει ο κ. Λιονάκης

Συζητούν αλλαγές

Μέχρι σήμερα υπαρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για να παρθεί η απόφαση και να αρθεί η άδεια οδήγησης και το δίπλωμα από έναν υπερήλικα.

Πιο αναλυτικά, μετά τα 75 έτη κάθε οδηγός, περνά από μια δευτεροβάθμια επιτροπή σε κρατικό νοσοκομείο, όπου εκεί υπαρχει μια παραπομπή του πολίτη σε διάφορους γιατρούς. Εφόσον υπαρξει έγκριση κάθε υπερήλικας μπορεί να συνεχίσει να οδηγάει, μέχρι να εξεταστεί εκ νέου.

Μέσα στις αλλαγές όμως που προωθούνται στον ΚΟΚ, είναι και η αλλαγή της παραπάνω διαδικασίας. Ετσι αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου και της επανεξέτασης των δεξιοτήτων των ηλικιωμένων και όχι μόνο η ιατρική τους εξέταση, για την οποία διαδικασία, ο κ. Γιάννης Λιονάκης, λέει πως πρέπει να υπαρξει προσθήκη και άλλων γιατρών, οι οποίοι θα εξετάζουν τους υπερήλικες οδηγούς.

Πηγή: ekriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα